Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2021 11:35 - 20 януари 1990 година – денят на „Черния януари“, когато съветската армия щурмува Баку като вражески град
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 11962 Коментари: 8 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Всяка година, на 20 януари азербайджанците отбелязват годишнината на „Черния януари“ – 20 януари 1990 година, денят, когато Съветската армия щурмува Баку.

Щурмът на столицата на една от съветските републики, извършен без никакви други основания, освен страха, че Азербайджан се изплъзва от контрола на КПСС, довежда до големи човешки жертви и огромни материални поражения.
image

Впрочем, едно от основанията за нападението на Съветската армия срещу Баку е падането на „втората Берлинска стена“ – малко преди тези трагични събития, азербайджанското население в Нахичеванската автономна съветска република, разрушава граничните охранителни съоръжения, иначе казано – „кльона“ по границата между Нахичеванската АССР и Иран. (Както е известно в Северозападен Иран живеят предимно азербайджанци – може повече, отколкото в Република Азербайджан).

В навечерието на щурма, злополучният министър на отбраната на СССР и бъдещ превратаджия и член на Държавния комитет по извънредното положение (ГКЧП) – Дмитрий Язов, който арестува Горбачов и се опитва да обърне хода на историята, разпространява твърдението, че в Баку са се били струпали 40000 ислямски екстремисти.

Опроверган е от всички журналисти, които по това време пребивават в Баку, които свидетелстват, че азербайджанците практически не са били въоръжени. Самата храбра Съветска армия, успява да изземе от населението на столицата на Азербайджан цифром и словом 84 ствола огнестрелно оръжие – предимно ловни и … самоделни пушки.

Щурмът на Баку е съпътстван и от действия на диверсионните групи, то ли на КГБ, то ли на ГРУ, като най-важният диверсионен акт е взривяването на студиото на телевизията в Баку. По този начин населението е оставено без каквато и да е информация, какво точно става. Всъщност, хората разбират какво става по възможно най-опасния начин, като излизат на улиците и виждат как съветските солдати стрелят „по всичко, което се движи“, по свидетелството на мнозина участници в събитията. Армията стреля не само по невъоръжените демонстранти. Стреля се и по линейките с особено настървение, но парадоксалното е, че войниците стрелят и по колите на милицията. Невероятен изблик на параноя, истерия, национална и етническа ненавист и какво ли още не – все неща, които официално са „напълно нетипични“ за съветското общество.

„Черният януари“ издълбава пропаст между азербайджанците и московския комунизъм, която около година по-късно ще се отвори напълно и ще се стигне до независимостта на Азербайджан. Тези събития окончателно задраскват баснята за „дружбата“ между народите на СССР.

image

Прочетете подробния текст за тези събития от сайта на Лабораторията по проблемите на Черноморския и Каспийския регион – blacksea-caspia.eu Кликването върху дадения по-долу линк си струва – у нас тези събития са изключително непознати и непопулярни.

Текстът е с научен характер – той няма амбицията да прокарва някаква политическа пропаганда, но за съжаление на привържениците на тоталитаризма и на съветското минало, фактите за събитията говорят сами за себе си.

https://blacksea-caspia.eu/bg/analizi/cherniyat-yanuari-v-baku-1990-karabakhskiyat-konflikt-i-razpadaneto-na-svetskiya-syuz




Гласувай:
26



1. morskipesni - Поразгледайте картата на света и Азия от последните 100 години.
20.01.2021 12:19
Динамиките са важни, но нещо по-голямо остава забулено в сянка. Нали е ясно, в ЧИЯ сянка?
цитирай
2. batogo - !!!:))) Чест и почитания за публикацията, приятелю!
20.01.2021 12:26
Само Истината е в състояние да поддържа съзнанието будно, да лекува амнезията и да помага на човечеството да не допуска вземането на властта от примитиви и насилници!
цитирай
3. ka4ak - ЗДРАВЕЙ,КМЕТЕ!89-90г.СЪБИРАХ,АЛТАВИ,ЗА ПОДКРЕПА,А С ВОЙСКИТЕ....
20.01.2021 15:21
16.01 20:01 - ДНЕС 30 г.С НОВА КРАТУНА!!!И 20г.БРЪМБЪРИТЕ-БИТЪЛС...
ГОРБАЧОВ ВКАРА ВОЙСКИТЕ В ЛИТВА?СПРЕТНАХМЕ ПРОТЕСТ ПРЕД СЪВЕТСКОТО И РУСКОТО И МИТИНГ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА СА!А АЗ СИ ДРЪНКАМ ЯКО....СЛЕД КРАЯ,С ДВАМА ПРИЯТЕЛИ /БЕШЕ ТОПЛО/И ПЕШАЧКАТА КЪМ ЛЪВОВ МОСТ,ЗА ТРОЛЕЯ КЪМ ЛЮЛИН,НО ПРЕДИ ДА ПРЕСЕЧЕМ,МЕ ХАЛОСАХА С ВЕСТНИК,АМА С АРМАТУРНО ЖЕЛЯЗО Ф-32.....ОКАЗА СЕ ЗКПЧ,НО НЕ РАЗРЕШИХ,ДА СЕ ВДИГА ШУМ,ЗАЩОТО РОДИТЕЛИТЕ НА ЖЕНА МИ,ЖИВЕЕХА В КОМУНИСТИЧЕСКИ БЛОК В ГАБРОВО.....ЖЕНА МИ ПРАВЕШЕ РИВАНОЛ И КИСЛОРОДНА ВОДА/ЩОТО НЯМАШЕ!!!/ ЗА ПИРОГОВ....ТА 99.8 КВ.САНТИМЕТРА ПЪРВО БЯХ С НЕМСКА ТРУПНА КОСТ/С ВРЪЗКИ/,А 17г.ПО КЪСНО СЪМ СЪС СПЛАВ С ГАРАНЦИЯ МИЛИОН ГОДИНИ/СТАНЦИЯ МИР/,ТА БЛАГОДАРЯ НА Д-Р СТАНИШЕВ,А И ДА НЕ СЕ ЧУДИТЕ,ЗАЩО СЪМ ЗАБРАНЕН......

Постинг: ТАФЯ,ЩОТО,СЕ РАЗСЕЙВАТЕ И НЯМА И ГРАМ МИСЪЛ,ПРИЯТЕЛИ!САБОТЬОРИТЕ,ДА ГИ СВЕТНЕМ!МОЖЕМ ЗАЕДНО!!!!
Автор на постинга: ka4ak
цитирай
4. анонимен - Да перифразираме съветския гра...
20.01.2021 17:40
Да перифразираме съветския гражданин георгий димитров

в коя страна съветската армия не е била дива и варварска?



цитирай
5. apostapostoloff - Руснак ли е,
20.01.2021 18:29
не ми го хвали!
цитирай
6. getmans1 - teodordetchev поздравления. И...
20.01.2021 23:00
teodordetchev поздравления.
Израстнахме с един мит в който и сега мнозина българи вярват, че „Великият СССР„ е най-големият борец на потиснатите колониални народи в Африка, Южна Америка и Азия докато в задният му двор, роби ... и не само в задният, ние и останалите „съюзници„ бяхме в предният... за голямо съжаление.
цитирай
7. zaw12929 - БАКУ Е ВРАЖЕСКИ ГРАД ЗА РУСИЯ ИЛИ ЗА ...
22.01.2021 13:54
БАКУ Е ВРАЖЕСКИ ГРАД ЗА РУСИЯ ИЛИ ЗА САЩ. УКРАИНА СЪЩО Е ЧАСТ ОТ РУСКАТА ИМПЕРИЯ И ЗА ДРЕБНИ СТОТИНКИ ДА СЕ ТВЪРДИ ОБРАТНОТО Е ГРЕШНО.И ДА МРАЗИМ РУСИЯ И ДА ЛЮБИМ БАЙДАН- НЕ Е ГРЕШНО, НО КРИМ СИ Е РУСКИ И САМО ТУРЦИЯ БИ ИМАЛА ПРЕТЕНЦИИ
цитирай
8. nkf - teodordetchev поздравления. И...
27.01.2021 16:52
getmans1 написа:
teodordetchev поздравления.
Израстнахме с един мит в който и сега мнозина българи вярват, че „Великият СССР„ е най-големият борец на потиснатите колониални народи в Африка, Южна Америка и Азия докато в задният му двор, роби ... и не само в задният, ние и останалите „съюзници„ бяхме в предният... за голямо съжаление.

Борец е, вярно е; но борбата се е състояла в това-да изгони англичани, французи, белгийци и т.н. от колониите и да се настани на тяхно място. Разликата обаче е: англичаните, французите, белгийците, испанците и т.н. са на по-високо цивилизационно и културно ниво от руснаците и оттеглянето им от колониите доведе до страшни неща; а когато там се настаниха руснаците, чрез така наречените народно-демократични режими, блатото стана такова, че измъкване от него е невъзможно. Изобщо - пази боже от руски колониализъм-мизерията, простотията, разрухата, деградацията са в кърпа вързани.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5806416
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52687
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов