Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.09.2020 15:44 - Как руската ваксина разруши мита за превъзходството на западната медицина
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1164 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Свикнали сме да ни разказват колко прекрасна и съвършена е западната медицина, но на думи е едно, а реалността е друго. Коронавирусът по отличен начин показа възможностите на американската и европейска медицина и потенциала им за справяне с кризисни ситуации.

И какво показа COVID-19? Ами показа, че западната медицина като цяло е недостъпна за голям процент от населението и не е подготвена за кризисни ситуации подобни на коронавируса. Както и да е, Западът ще преглътне някак си тежкия удар, който му нанесе вируса. Ще преглътне и големия брой починали (все едно на политиците и бюрократите им пука за жертвите, но както и да е). Но има едно нещо, което направо подлуди „цивилизования” Запад – успехите на Русия в създаването на ваксина срещу COVID.

Руснаците не само, че по-добре се справиха с борбата срещу пандемията и броя на починалите в Русия е в пъти по-малък отколкото в Европа, ами и първи регистрираха ваксина срещу инфекцията, което стана световна сензация. Подобно нещо западняците няма да простят на Москва, тъй като Европа и САЩ винаги се изтъкват като най-успешни, най-умни, най-модерни и т.н. Коронавирусът обаче смъкна короната от англосаксонските глави и я стъпка в калта. 

Уж само американците и западноевропейците имат право да изобретяват нови технологии, а тук Русия взе, че ги изпревари и създаде първа ваксина. Каква невиждана наглост, кой изобщо им е позволил да правят подобни неща! Западът има доста интересна логика – ако ние не можем да създадем първи нещо, значи никой не може. Успехите на руснаците винаги се игнорират или принизяват в чуждата преса, а в същото време се изтъкват негативите. Всичко това се прави с цел да се запази и усили стереотипния отрицателен образ на Русия, насаждан постоянно в западното общество.

Реакцията на САЩ и Европа спрямо новината, че Русия първа в света регистрира ваксина срещу коронавируса беше колкото бурна, толкова и болезнена. Естествено, че Западът веднага постави под съмнение успеха на московските учени. Вместо радост от факта, че може би вече е намерена панацея срещу заразата, в западното полукълбо масово изпитаха неприятна изненада, придружена от нещо средно между ревност и завист.

Европейските и щатски медии веднага подеха информационна кампания срещу руската ваксина Спутник-V, опитвайки се да внушат на читателя, че тя е вредна и безполезна.

Най-напред информационен залп по руската ваксина изстреляха, традиционно, англичаните, които заявиха, че руските хакери са откраднали британската формула на ваксината, при това още преди за Спутник-V да бъде обявено официално. Намекът е, че ако руснаците първи създадат ваксината, то това е защото са я откраднали от англичаните, а не защото са по-напреднали технологично. Интересна логика – как може да откраднеш информация от някого, който има предимство, и да го изпревариш? Британия значи трябва да има предимство, а не да изостава от руснаците. Освен това английската ваксина е базирана върху маймунски вирус, а руската – върху човешки. Следователно даже хакерите да бяха откраднали някакви данни от британските компютри, тя нямаше да свърши работа на руските биоинженери.

Другия довод на западните пропагандисти е, че руската ваксина не е ефективна, защото не е изпитана върху достатъчен брой доброволци. Намекът е, че руснаците много избързват и регистрацията им не струва нищо. Тук обаче западняците също спекулират с фактите.

Първо, че процедурата по създаване и регистрация на Спутник-V не е нарушена – руските специалисти действат поетапно без да нарушават съответните медицински регламенти. Първите етапи бяха преминати успешно. Като се започне от лабораторните тестове и се премине през тестовете върху лабораторни животни и изпитанията върху ограничен брой доброволци (сред които беше и дъщерята на Путин). Всички тези етапи бяха преминати без проблеми, което позволи прототипа на ваксината да получи сертификат и разрешение за масови изпитания. Сертификатът е нужен именно, за да може да се премине към широко тестване върху хиляди доброволци (за което и имаха претенции западните „експерти”). Въпросното тестване вече започна и първоначалните данни са обнадеждаващи.

Нелепи са и обвиненията, че върху руските учени се оказва политически натиск и затова те толкова бързо създадоха ваксината. Във фантазиите на западните писачи сигурно руските учени са заключени в някое тъмно мазе, с вериги на краката, и над тях стоят агенти на КГБ, които ги бият по главите с дръжката на пистолета, ако не работят бързо.

В това, че московският институт „Гамалея” толкова бързо успя да създаде ваксина няма нищо невероятно. Първо, че институтът създаде формулата на Спутник-V, опирайки се върху свои предишни разработки, което му позволи да съкрати времето за работа. Второ, Гамалея разработва ваксини от много години и има огромен опит в областта, както и талантливи учени (например ваксината срещу Ебола, създадена от руското предприятие, се използва активно в чужбина).  Всъщност Съветския съюз бе лидер в разработването и прилагането на ваксини и, както виждаме, тази традиция се запазва и до днес.

Що се отнася до политическия натиск, то достатъчно е да погледнем какво се случва в САЩ и, по-конкретно, какво говори Тръмп по въпроса. За отношението към регистрацията на руската ваксина отвъд океана даже е излишно да говорим – американските медии веднага атакуваха московския институт Гамалея и буквално анатемосаха създадения от него препарат. Тръмп пък заяви, че САЩ разработват няколко невероятни ваксини и пришпори щатските учени да побързат да изготвят лекарството преди президентските избори през ноември. В същото време американските здравни власти попариха ентусиазма на президента и възразиха, че ваксина може да се очаква не по-рано от догодина. Кандидат-президентът Джо Байдън веднага атакува Тръмп и заяви, че президентът избързва и така поставя в риск здравето на американските граждани. Тоест въпроса с коронавирусната ваксина се политизира именно в САЩ, а не в Русия.

Впрочем изоставането си от руснаците западните разработчици обясняват с грижата за здравето на населението и желанието да се избегнат възможните рискове. Да, при създаване на всяка нова ваксина е важно да не се бърза и да се действа предпазливо, но в случая явно става въпрос не толкова за здравето на хората, колкото за това, че западните биохимици изостават от руските си колеги и засега не могат да създадат ефикасен продукт. Пък и е трудно да заподозрем западните политици и фармацевти в искрена загриженост за благополучието на гражданите. По-скоро обратното.       

Европейските и американски граждани могат да спят спокойно, никой няма да тръгне да ги боде с „ваксината на Путин”. Да, западните пропагандисти наричат Спутник-V именно „ваксината на Путин”, за да ѝ придадат по-зловещ образ. Всъщност дори руската ваксина да беше единственото средство за борба с коронавируса, никой в Европа и САЩ нямаше да я купи. Хем защото западните фармацевтични компании си пазят пазара и никога не биха допуснали до него китайците и руснаците, хем защото това би изглеждало като победа за Русия. Глобалистите биха се смирили със всякакви човешки жертви, само и само да не позволят Русия да си създаде позитивен образ в очите на европейските и американски гласоподаватели.

На мястото на западняците аз бих се притеснявал не от руската ваксина, а от произведението на шведско-британската компания AstraZeneca. За кратко тестването на „маймунската” им ваксина бе спряно, защото един от пациентите получи възпаление на гръбначния мозък. Впрочем за този случай бързо забравиха и тестовете бяха възобновени. Все пак не трябва да се позволява на руснаците да трупат голяма преднина, нали? Повод за съмнение относно ефективността на британската ваксина възниква и защото AstraZeneca предварително се освободи от всякаква юридическа отговорност в случай, че продуктът им се окаже безполезен или вреден за здравето. Просто прекрасно – в случай, че се имунизирате с маймунската ваксина и тя предизвика здравословни проблеми, не си мислете, че ще може да осъдите производителя.

Лицемерни са и постоянните медийни обвинения срещу руската ваксина. Русия много бързала? Самият Запад бърза и е готов да пусне ваксините си по ускорена процедура само и само руснаците да не са първенци в тази категория. Също така ЕС вече подготвя многомилионни договори за закупуване на ваксини, въпреки че европейците и американците все още са на ниво изпитания, без да се знае кога ще са окончателно готови. Западните фармацевтични компании вече броят печалбите без да са произвели и една ампула.  

Русия-Путин политизирали разработката на Спутник-V? Само че не Путин, а Тръмп е този, който оказва натиск върху учените и иска от тях да създадат ваксина преди президентските избори. САЩ са тези, които търсят пропагандистка изгода във всяко начинание, дори то да не е свързано с политиката. Те обвиняват Путин, защото смятат, че той разсъждава като тях?

От друга страна е разбираемо, че всички искат да получат ваксина час по-скоро. Коронавирусът вече нанесе достатъчно щети на глобалната икономика и мерките за борба с инфекцията струват милиарди, удряйки по цели отрасли на икономиката, особено сферата на услугите. В Европа този въпрос става все по-актуален, тъй като западноевропейците започнаха отново да бият рекорди по заболеваемост и на места ситуацията повтаря това, което се случваше през февруари-март. Съответно ще се стига до повторно затягане на ограничителните мерки и нова карантина, което повторно ще удари по икономиката. Така че наред с икономическия и политически интерес съществува и чисто практическа необходимост от ваксина.

Междувременно Москва бе посетена от директора на европейския офис на Световната здравна организация. Публично европейския чиновник похвали Русия за успехите в борбата с пандемията, които силно контрастират с коронавирусния хаос в Европа. При това в Европа вече се говори за настъпването на втората вълна на вируса, въпреки че още дори не е дошла зимата. В Русия ситуацията остава под контрол и няма резки скокове на заболелите, затова не се налага повторно затягане на ограничителните мерки, дори и в Москва, която бе лидер по брой заразени сред руските градове.

Още по голямо впечатление обаче направиха думите на представителя на СЗО относно руската ваксина Спутник-V. В речта си той я нарече… ефективна и безопасна. Да, без капка свян, този човек похвали ваксината, произведена от Гамалея. Това мнение диаметрално се отличава от нещата, които пишат западните журналисти, стремящи се да намерят и най-микроскопичния недостатък на руското лекарство. Тръмп обвиняваше СЗО, че се е продала на китайците и затова САЩ повече няма да я спонсорират, а сега очаквам да обвинят организацията, че в нея всички са путински агенти.

Впрочем тук няма нищо учудващо, закономерността е ясна. Колкото повече геополитически и информационни провали допуска Западът в лицето на САЩ и Западна Европа, толкова по-агресивни и параноични стават обвиненията по адрес на Русия. Коронавирусът стана поредната сфера, в която измислената лъскава фасада на западното превъзходство се пропука, оголвайки грозния интериор, скрит зад нея. Вместо да се захванат с оправянето на интериора обаче западняците предпочитат да кърпят фасадата, тоест да сипят нови все по-абсурдни обвинения по адрес на Русия.

Накрая, колкото и невероятно да звучи, европейците и американците може все пак да се замислят дали да не купят „ваксината на Путин”, особено ако техните разработки се окажат неуспешни. Тръмп и Меркел могат първи да си бият инжекцията, все пак и двамата са стари хора и са в рисковата група. Всичко това пиша в кръга на шегата разбира се, но кой знае, 2020-а година показа, че няма невъзможни неща…                                                




Гласувай:
3



1. apostapostoloff - Реската ваксина е
22.09.2020 18:09
неефикасна.
цитирай
2. radostinalassa - А ваксината на Астра Зенека е ефикасна
22.09.2020 18:17
Има 1 случай на миелит. Да си правят ваксини мелезите и простите.
цитирай
3. kaliban3 - Как?
22.09.2020 18:30
Как?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216587
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031