Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.08.2020 17:06 - Еврозоната и смъртта на българския лев
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1240 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 01.08.2020 17:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Докато протестите срещу Бойко продължават упорито, а самия Бойко упорито отказва да си ходи, на заден план остава темата за еврото. А темата е много важна, тъй като влизането в Еврозоната крие сериозни опасности за българската икономика.

Да започнем с най-очевидното. Да не би представителите на сегашното правителство, които така активно пропагандират еврото, не виждат какво е състоянието на Еврозоната и в каква криза се намира тя през последното десетилетие? Проблемите на Гърция не ги ли смущават поне малко?

Причините за икономическата слепота на родните управници може да са няколко. Първо, те може да са прекалено некадърни, за да видят очевидните недостатъци на Еврозоната. Второ, те може да са прекалено корумпирани и последствията изобщо да не ги интересуват. Трето, те се прекланят толкова силно и сляпо пред белите господа от Западна Европа, че са готови да изпълняват всяка щуротия, която измислят в западните столици.

Боя се, че отговорът е и първото, и второто и третото вкупом. Пък и изглежда, че за Бойко „несменяемия премиер” влизането в Еврозоната е политически въпрос, а не икономически. Тоест той иска да събере допълнителни гласове на следващите избори, рекламирайки влизането в Еврозоната като велико свое постижение. А че може да последват неприятни икономически последствия той или не разбира, или не го интересува. По принцип икономическите му съветници трябва да му обяснят какви са опасностите, но явно и въпросните съветници са на неговото ниво. Или по-скоро проблема е, че Бойко нищо не разбира от икономика и интелекта му просто не е достатъчен за такива сложни въпроси. Пък и какво да очакваме от човек, който сам признава, че за цял живот едвам е прочел една книжка.

Смайващо е, че изобщо някой все още иска да влезе в Еврозоната, имайки предвид колко проблемна и сбъркана е тя. Тя по определение не може да функционира нормално и е обречена на постоянни кризи. Причината за това е елементарна – валутният съюз не може да работи стабилно щом членовете му са с различни икономически показатели. Казано по-просто, когато едните са по-богати, а другите по-бедни, то по-бедните членове са обречени на криза, тъй като не може да конкурират с по-развитите си колеги. Това е било известно дълго преди появата на Еврозоната, но алчността и користния интерес на банкерите в крайна сметка надделява. И резултата е налице.

Сега разни „експерти”, а с тях и Бойко, разказват как щели да дойдат инвестиции след влизане в Еврозоната. Същите прекрасни истории за инвестициите и кредитите разказваха и на гърците преди страната им да влезе в зоната. Дойдоха въпросните инвестиции и Гърция за сравнително кратко време се озова в дълбока криза с рязък скок на държавния дълг и поредица от банкови фалити. И кой трябваше да спасява закъсалите частни банки? Естествено, че ги спасяваше държавата с парите на данъкоплатците. Впрочем алчността на банките винаги се плаща от джоба на редовите граждани, а как иначе?

Но преди Гърция бяха страните обединени под презрителния акроним PIGS – Португалия, Италия и Испания. При тях кризата настъпи по аналогичен начин и по същите причини. След влизането в Еврозоната държавният им дълг скочи рязко и настъпи криза в банковия сектор, който трябваше да бъде спасяван с държавни пари. Трябва да се отбележи, че преди приемането на единната валута тези страни, включително Гърция, бяха със стабилни икономически показатели и причината за проблемите им стана именно еврото. Единствената страна в Еврозоната, която не изпитва дългови проблеми, е Германия за сметка на силната си икономика, позволяваща ѝ да конкурира успешно с по-бедните съседи.

Между другото, поддръжниците на еврото и пропагандистките медии хвърлиха вината за финансовата криза върху редовите гърци, които според тях били много мързеливи. Разбира се, че никой няма да признае, че виновник за кризата е самото евро и фундаменталните му недостатъци. Само че ако „мързеливите” гърци бяха запазили драхмата и политиците им не ги бяха вкарали в Еврозоната, те и досега можеше да мързелуват спокойно и да избегнат всичките си икономически проблеми.

Нещо ми подсказва, че ако България действително се откаже от лева и се набута в Еврозоната, за българите след време по същия начин ще разказват, че са в криза защото са тъпи и мързеливи. Друг проблем е и това, че в Еврозоната може да се влезе, но да се излезе вече не може, тъй като подобен механизъм дори не е разработен. Също така еврото действа като фиксиран валутен курс и българските финансови институции няма да имат никаква възможност да въздействат върху него, тъй като еврото е собственост на Европейската Централна Банка. Няма значение дали върху евробанкнотите ще се появят български надписи и портрети – контролът върху парите е в ръцете на ЕЦБ.

Освен това при следваща дългова криза в Еврозоната (а тя рано или късно пак ще настъпи, ускорявана в това число и от коронавируса), в случай че сме нейна членка, неизбежно ще пострадаме и ние. Компенсации тогава трудно ще дочакаме. Видяхме колко трудно „единната” Европа се договаря за финансова помощ. Бедните и богатите страни-членки на ЕС както обикновено се скараха кой колко трябва да внесе и получи за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса. Преговорите и споровете в Брюксел продължиха цели пет дни и с огромни мъки бе достигнато решение. Даже „несменяемият” Бойко се похвали, че бил издействал допълнителни милиони евро за България. Само дето накрая бойковските хвалби се оказаха въздух под налягане, защото европейските депутати отхвърлиха спасителния пакет, договарян цяла седмица, и настояха за преразпределяне на финансирането в него.      

Удивително е, че никой не се притеснява от факта, че България ще загуби финансовия си суверенитет. Неправилно ли е страната да има собствена валута и сама да контролира финансите си? В българския лев има нещо лошо? България ще стане по-богата ако се откаже от лева и се набута в Еврозоната? Не, точно обратното. Сега ние сме най-бедни в ЕС, а в бъдеще ни чака перспективата да станем най-бедни в Еврозоната. Прекрасна перспектива, няма що.

Макар че какво ли толкова се вайкам по повод българския лев. Страната ни крачи смело напред към светлото демократично европейско бъдеще. България постепенно се отървава от наследството на „страшния” и „ужасен” комунистически режим. Първо затри индустрията си, после селското стопанство, после армията, науката и образованието, успешно се избавя от излишното си население и пъди младото поколение в чужбина. Остана окончателно да се отърве от остатъците на ненужния си суверенитет си и да погребе българския лев. Амин.             

И все пак може да се случи чудо и България да бъде спасена. Чудото се изразява в това Еврозоната да се разпадне преди да успеят да ни набутат в нея. Да стискаме палци!   




Гласувай:
5



1. radostinalassa - Да, втората или петата вълна на...
01.08.2020 18:57
коронавируса може да помете ЕС. Да се надяваме. Не щем скъпите им фалшиви храни.
цитирай
2. zdravgr - Награда
02.08.2020 11:33
трябва даполучите за това, че направихте връзка между еврото и липсата на бюджетна дисциплина в южна Европа. Дания е без евро и е просперираща. Естония и австрия са с евро и са проспериращи. Проблемите на ПИГС са свързани с големидефицити и липса на бюджетна дисциплина. А сега докажете каква е връзката между това и еврото. Успех!!!!
цитирай
3. worldissue - Ако всичко опира до бюджетната д...
02.08.2020 15:10
Ако всичко опира до бюджетната дисциплина, то тогава и България я чакат сериозни проблеми, тъй като дисциплината ѝ куца по принцип.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216516
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031