Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.07.2020 17:44 - Дойде ли краят на Бойковото царуване?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 982 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Две седмици вече продължават протестите срещу кабинета на Краля-слънце, пардон, премиера Борисов и две седмици премиера е непреклонен – и той, и кабинетът остават и никой няма да си ходи (плюс-минус няколко министъра). Самите протести набраха инерция и очевидно скоро няма да затихнат. На мястото на Бойко обаче бих изпитвал тревога – все пак протестите бяха синхронно подкрепени от щатското посолство и еврокомисията. А щом белите господа публично заявяват подобно нещо, значи те нямат нищо против пожарникаря от Банкя да напусне премиерския стол и да го смени някой друг, та бил той и от БСП. Замириса май във въздуха на цветна революция…

И защо ли Бойко така подви опашка и не се скара на Брюксел и Вашингтон задето подкрепят протестите срещу него? Защо не им каза в неповторимия си стил – аз тука магистрали строя, икономиката вдигам, пенсии им плащам, вие ще ми врякате. Комунистите нищо не направиха, аз всичко направих. Всичките сте агенти на Божков, Пеевски и Доган! Я марш!

Естествено друг е въпросът, че европейците и американците разказват лицемерни приказки за демокрацията, върховенството на закона, свободата на словото и всички онези прекрасни неща, които липсват не само у нас, но и в гореспоменатите САЩ и Западна Европа.

Ето да вземем за пример САЩ – страната, която се смята за изключителна и демократична и има наглостта да поучава всички останали. Както се оказа, тази страна е изключително расистка, насилието в нея е норма, основана е от престъпници и тепърва трябва да се учи как да строи демокрация. Да не говорим, че американското здравеопазване е по-зле от бразилското и индийското.

Тук ми хрумна гениална идея – а защо да не пратим Бойко да оправи Америка? И магистрали ще им построи, и икономиката ще им оправи и ще ги дисциплинира да носят маски срещу коронавируса. Пък и родния премиер все повтаря, че е демократ. А на САЩ в момента им е нужно именно това – някой да научи тази изостанала страна на демократични ценности. Само дето има един проблем – в САЩ няма комунисти и Бойко няма да има с кого да се оправдава.  

Че у нас липсва демокрация, корупцията разяжда икономиката и съдебната система, а свободата на словото е фикция, е ясно като бял ден. Тази ситуация продължава вече трето десетилетие и изход от затворения кръг се не вижда. Освен това си оставаме най-бедни в ЕС (тази фраза задължително присъства във всяка чуждестранна статия, посветена на България) и от последното място явно няма да се отлепим… в следващите сто години.

Европейските доклади постоянно повтарят едно и също – корупцията не намалява, съдебната реформа буксува на място. Тоест, какво излиза? От десетилетия няма никакви положителни промени. А кой беше премиер през всичките тези години? И защо европейците в своите писания никога не упоменават името на премиера и избягват да го критикуват? Все едно Бойко живее в някакъв паралелен свят. И е над тия банални неща. И Бойко никога не е виновен за нищо. Виновни са неговите подчинени, БСП, Радев, комунистите, КГБ, олигарсите и който и да е друг, но не и великият Бойко строителят на магистрали.

И така, да се върнем на въпроса – свърши ли времето на Борисов? По принцип то свърши отдавна, също както свърши времето на цялата политическа система на съвременна България. Системата е слаба, неефективна, корумпирана и некадърна. Постоянно се говори за някакви реформи, ту в съдебната система, ту в другите държавни институти, но резултатът от тях е нулев. Социално-икономически напредък няма. Вместо това в новините слушаме за борбите между ГЕРБ и БСП и поредния корупционен скандал. Скандал, в който са замесени представители и на двете партии. И нищо не се променя. Самите медии, от които чуваме въпросните новини, пък са собственост на някой от олигархичните кръгове и обслужват съответните политически интереси.

Тоест, системата се движи в омагьосан кръг, от който по определение не може да има изход. Нито след десет години, нито след сто. И Бойко е главното олицетворение на този омагьосан кръг. Въпреки това американците и европейците нямат нищо против това статукво да се запазва, дори въпреки критиките, които редовно идват от Брюксел. Докато режимът послушно изпълнява командите от европейската централа, всички ще си затварят очите за безкрайните корупционни скандали и други нарушения. Цинично и лицемерно, но такива са те европейските ценности.

Борисов впрочем няма никакво намерение да си ходи и недоволството на тълпата пред Парламента не го притеснява. Също така не го притеснява и вота на недоверие, тъй като парламентарната опозиция не може да набере достатъчно гласове против него. Всъщност той каза нещо от рода на „може и да си ида ако искате, ама няма да си ходя”. Нагло, много нагло. Но Боко си е такъв. Също така Бойко плаши населението, че без него държава няма да има. Няма да има кой да строи магистрали, няма да има кой да създава бурен икономически растеж (и сигурно ракети няма кой да изстрелва в космоса без него…) и няма да има кой да ни интегрира в Европа. Ах, нацията ще остане сирак без своя велик баща и предводител.

Шегата на страна, но политическата система в страната е стигнала такова дъно, че алтернативи буквално няма. Системата просто не може да генерира алтернативи. На избирателя се налага да избира между две партии – ГЕРБ и БСП – които са фактически като близнаци. И двете партии си размениха по няколко мандата и резултатът от това е един и същ до ден днешен – корупционни скандали, липса на развитие, олигархия, застой. Дори протестиращите в момента осъзнават тази печална закономерност. Режимът трябва да се сменя, но с кого? Къде е алтернативата?

Наистина, къде е алтернативата? Този въпрос витае във въздуха вече трето десетилетие, а отговор не се чува. Нали демокрацията трябваше да даде разнообразие, избор и т.н. Защо тъй наречените „демократични промени” не донесоха демократични промени. Вместо това те породиха мутрочалгата, проникнала и отровила всички сфери на българския живот, не само политиката. И на върха на тази пирамида стои най-яркият събирателен образ на Прехода – Бойко. Великият, неповторимият и, съдейки по всичко, несменяемият.

И после същите разказват колко бил лош комунизмът. Нямало алтернативи, нямало свобода на словото. Първо, че понятието „комунизъм” се употребява неправилно. По-правилно е да се каже социализъм (преходният етап към комунизма), тъй като комунизъм така и не беше построен. Както виждаме, демократизаторите и реформаторите за  трийсет години няма с какво особено да се похвалят. Нито алтернативи създадоха, нито свобода на словото. Е, създадоха олигархия и наркомафия, но това надали можем да запишем като успех.

Междувременно протестите срещу Бойковския режим продължават. Да видим колко ще продължат и до какво ще доведат. И най-важното – ще могат ли да излъчат някакви популярни лидери и политическа програма.    




Гласувай:
4



1. apostapostoloff - Къде е Мунчо, бе?
22.07.2020 19:27
Къде е Мунчо?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215669
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031