Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.06.2020 14:37 - В САЩ започна Перестройка! Гудбай, Америка?...(1 част)
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2596 Коментари: 5 Гласове:
11

Последна промяна: 18.06.2020 14:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Има една страна, която учи всички на ценности, морал и свобода, но се оказва, че в самата нея тези прекрасни неща липсват. Ценности няма, но пък има коронавирус и масови безредици. И вие естествено се досетихте, за кого намеквам. Всъщност натъртвам, а не намеквам.

И така, да караме подред. Който поне веднъж през седмицата е гледал новините, знае какво в момента се случва в САЩ. Формално всичко започна от едно наглед стандартно за Щатите произшествие – полицаи убиха афроамериканец. Този инцидент се откроява от други подобни не само с цинизма си, – полицаят просто задуши заподозрения, притискайки врата му с коляно, и то пред очите и камерите на дузина очевидци – но и с последствията. И при предишния американски президент имаше масови безредици, провокирани от полицейско насилие спрямо цветнокожи, но този път мащабът е много по-голям и обхвана цялата страна (че дори отекна в западна Европа).

Изобщо цялата 2020 година е богата откъм неприятни събития за САЩ – то не беше първо иранския удар по американската военна база в Ирак, който остана без последствия (кой би си представил подобна ситуация преди петнайсетина години), то не беше коронавирусът, а сега и расовият проблем, утежнен от полицейското насилие.

Всъщност и коронавирусът играе сериозна роля в случая, подливайки масло в огъня на социалното напрежение. Даже без да броим провала на американското здравеопазване, което позволи на пандемията да излезе извън контрол (заболелите са вече над 2 милиона, а починалите от COVID-19 надхвърлят 117 000, което е световен антирекорд), вирусът нанесе тежък удар на щатската икономика, тласкайки я към дългосрочна криза. При положение, че три-четвърти от американската икономика се пада на сферата на услугите, карантината и изолацията фактически я парализираха. Икономическата активност се сви буквално наполовина, а безработните се увеличиха с 20 милиона за по-малко от два месеца. В този смисъл не е учудващо, че Тръмп искаше да провежда по-либерална политика и да махне ограниченията час по-скоро. Само че с подобна лоша статистика на заболеваемостта като в Щатите, отмяната на забраните ще вдигне още повече количеството на заразените. Но Тръмп все пак е бизнесмен и цифрите го интересуват повече от болежките на редовите янки.         

Какво ни показаха масовите протести и безредици в американските градове? Показаха ни, че Америка много бързо може да изгуби цивилизованото си лице и да заприлича на някоя недоразвита бананова република с горящи коли и сгради и хаос по улиците. В един прекрасен миг узнахме, че в САЩ има расово неравенство, залегнало даже на институционално ниво. Расов проблем, който не се е появил вчера или завчера, а съществува много отдавна като хронично заболяване. Има и полицейско насилие, което е способно да провокира огромни безредици. По статистика щатските полицаи убиват средно по хиляда души годишно, при това в около 60% от случаите насилието е било неоправдано – жертвите или не са били въоръжени или случаят не е изисквал употребата на сила. САЩ са рекордьори и по брой затворници – 2,12 милиона души (дори в Китай има по-малко затворници – 1,65млн.). Според данните афроамериканците действително по-често стават жертва на полицейския произвол, но и останалите раси, включително белите, не са застраховани от агресията на униформените. Няма защо да се учудваме, че американските ченгета така свободно стрелят по гражданите. В 99% от случаите полицаите не понасят наказателна отговорност за действията си и системата ги покрива.  

Каквото и да говорим САЩ си е полицейска държава и в нея също се нарушават човешките права, ограничава се свободата на словото и процъфтява корупцията, нищо че се смятат за изключителна нация.  

Лесно ли им е на журналистите да работят в „най-демократичната” страна на планетата? Явно не и щатските копове не жалят и тях и дори не се стесняват да бият репортерите пред обективите на камерите. По време на протестите имаше доста фрапантни случаи – цветнокож репортер на CNN бе арестуван по време на прякото си предаване (по-късно заради медийния шум се наложи да го освободят), други журналисти ги биха с палки и обстрелваха с гумени куршуми, а една репортерка стана инвалид и загуби окото си.

А какво по този въпрос мислят безбройните щатски НПО-та и соросоиди? Естествено, признават, че в САЩ има полицейско насилие и расово неравенство, но за тях това е по-скоро вторична тема. По-важно за тези „активисти” е какво се случва в Китай, Русия и другите страни, които отказват да следват курса, налаган от Вашингтон. Пък и какво да се учудваме – при положение, че тези НПО-та са спонсорирани от Сорос и другите олигарси от Уол Стрийт, те няма как да хапят ръката, която ги храни.

 Това, което се случва в момента в САЩ, е доста далеч от идеалната картинка, която Вашингтон поднася на останалия свят. Щатите обичат да се крият зад лозунгите за демократичните ценности, с които оправдават своята външна политика, включително военните си авантюри. Но сега се оказва, че царят е гол и самата Америка трябва да се учи на ценности и расово равенство, тоест да строи истинска демокрация. Също така американците ще трябва да се научат и на свобода на словото, защото в момента е много опасно да имаш алтернативни виждания и да критикуваш наложеното обществено мнение. Даже ако решиш да оспориш лозунга „черните животи имат значение” и вместо това кажеш „всички животи имат значение”, то това ще е достатъчно, за да те нарекат расист и да те уволнят от работа.

Можем ли да очакваме расовият въпрос да се реши скоро? Ще се прекратят ли в близките дни протестите и безредиците? Съдейки по политическата обстановка, която е още по-нажежена от обществената, САЩ скоро няма да намерят мирно решение на въпроса.

Пък и как да намерят решение при положение, че републиканци и демократи в момента повече се вълнуват от президентските избори през ноември, а не от протестите. Самите протести пък станаха елемент от предизборната игра и на двата лагера. Даже и коронавирусът, въпреки че САЩ са най-засегнатата страна в света, отиде някъде на втори план. На демократите всъщност им е изгодно пожарът на протестите да се разпалва, тъй като чрез него те се опитват да ослабят Тръмп преди изборите и да го изкарат виновен за кризата. Затова и лоялните на демократите щатски медии подкрепят протестите и демонизират президента Тръмп.

За демократите и техния кандидат (и бивш вицепрезидент) Джо Байдън сегашните размирици по американските улици са златна възможност. Предишната медийна кампания срещу Доналд Тръмп, в основата на която залегнаха обвиненията за връзки с Русия, нямаше нужния ефект и не застрашаваше рейтинга на президента. Опита за импийчмънт се провали, а на всичкото отгоре се появиха данни за корупционни схеми в Украйна, в които е замесено и семейството на Байдън.

Но тук се случи убийството на Джордж Флойд и всичко се преобърна. Байдън заряза темите за Русия и моментално се превърна в защитник на правата на афроамериканците. Това естествено е връх на лицемерието, защото самият Байдън се беше замесил в няколко скандала заради расистките си изказвания. Даже бившия президент Обама наруши негласния етикет и излезе от сянката, за да се включи в медийната война срещу Тръмп.

Байдън и Обама могат да обвиняват Тръмп за расовия проблем, но Доналд е в правото си да парира и да ги попита защо по тяхно време не беше решен този въпрос. Тогава ситуацията с полицейското насилие и расизма не беше по-благополучна. Защо първият цветнокож американски президент тогава не реши проблема, а сега разказва умни работи по телевизията?  

Край на първа част               



Гласувай:
11



1. morskipesni - Това което се случва в САЩ НЕ Е КЛАСОВА война,
18.06.2020 14:50
САМО поради ненавистта бели-черни, специфична за тази "държава", сиреч сбирщина - инак, БИ БИЛО. Революцията засега се отлага, но положението ще се изостря. Никакви мерки не могат да помогнат. Най-вероятно е да се хванат за гушите и да се самоизтребят (негрите ще изчезнат със сигурност- добър е само добре закопаният).
цитирай
2. elizabethborislavova - хитрата сврака с двата крака
18.06.2020 15:57
Милиони хора по света се радват
цитирай
3. zaw12929 - вирусът нанесе тежък удар на щат...
18.06.2020 16:48
вирусът нанесе тежък удар на щатската икономика, тласкайки я към дългосрочна криза. При положение, че три-четвърти от американската икономика се пада на сферата на услугите, карантината и изолацията фактически я парализираха. Икономическата активност се сви буквално наполовина, а безработните се увеличиха с 20 милиона за по-малко от два месеца.
цитирай
4. radostinalassa - Справедливо е
18.06.2020 17:30
Янките потребьвят двойно повече горива, отколкото произвеждат. Тормозят финансово целия свят. Ако се поизтребят ще ни олекне. Как се издържат милиони негри, които не учат и работят от 36 години.
цитирай
5. ka4ak - ДОБЪР ДА Е ДЕНЯТ ВИ....
19.06.2020 10:14
07.06 19:16 - Изключително неприятен и престъпен случай в който лъСна,неграмотността,кзкъв бич е за СВОБОДАТА...
френския подарък,не е случаен и авантюристите на ЕВРОПА/и много НАШИ/,ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА СА ЛИДЕР НА СВОБОДАТА.....

Коментарът чака одобрение
Постинг: ЕДНА СУПЕРСИЛА В БЪРКОТИЯ – НАКЪДЕ ОТИВАТ САЩ?
Автор на постинга: iliaganchev
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3214272
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031