Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
24.04.2020 17:18 - Как коронавирусът едва не затри ЕС
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1069 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Светът продължава да е в плен на пандемията COVID-19, нанасяща най-тежките си удари там, където на теория всичко трябваше да е идеално подготвено и организирано – Западна Европа и САЩ. Възникна и един важен въпрос – как ще изглежда светът след края на пандемията, защото постарому явно нещата не вървят и поредната глобална криза е неизбежна.

Кой би си помислил, че ще доживеем до момента, в който Русия ще оказва хуманитарна помощ на САЩ! Да, звучи като виц, но COVID-19 го превърна в реалност. Фактът, че в САЩ пристигат руски самолети, натоварени с помощ, направо взриви демократичните медии и политици, които видяха в това едва ли не национален позор и доказателство, че Тръмп е путински агент. Естествено, за никаква благодарност сред щатските либерали и демократи не може да говорим, въпреки че от Москва пристигна изключително нужно в момента медицинско оборудване и консумативи. Фекалната буря в щатските медии бе толкова мощна, че от Белия дом се наложи да се оправдават, че за половината помощ все пак са си платили. Куриозното в случая е, че втората половина е била платена от руските власти, при това и руският фонд, финансирал помощта, и производителят на медицинското оборудване са подложени на американски санкции. Тоест, когато им е нужно, американците могат да заобикалят собствените си санкции.

В Европа ситуацията не е много по-позитивна, въпреки че в момента именно САЩ са на първо място в света по заболели и починали от коронавирусната инфекция. Краят на епидемията все още не се вижда на хоризонта и никакви конкретни срокове експертите не дават. Може би облекчение ще настъпи през лятото, а може и в края на септември, или октомври...

Вирусът впрочем постави на изпитание и тъй наречената европейска солидарност. Инфекцията уверено показа, че европейското единство го има само на думи. Първа този неприятен факт на собствен гръб изпита Италия, до която така и не достигна никаква европейска помощ, въпреки че италианците молеха за нея. Франция и Германия не изпратиха нито маски, нито други нужни средства в Рим. Европейските фондове не отпуснаха нито евро на италианците, въпреки че по идея има и средства и механизми за такива кризисни ситуации.

Нещата стигнаха до там, че италианците започнаха открито да се бунтуват срещу бездействието на Брюксел и дори да заплашват с напускане „безполезния” ЕС ако нещата продължат така. Тези брожения се оказаха достатъчно сериозни, за да накарат европейската бюрокрация да се размърда и да обещае милиарди евро помощи на страните-членки. Но освен обещания до Италия още не е стигнало нищо полезно.

Нещата обаче не се ограничиха само с бездействие и между „солидарните” европейци започна истинска битка за медицински маски, ръкавици и костюми. До италианците например не стигна пратка с медицински помощи от Китай, защото чехите я конфискуваха на своето летище и си я присвоиха. Съседите на италианците също не проявиха щедрост, тъй като сами са на лов за дефицитните медицински консумативи. Но най-далеч в потъпкването на духа на солидарността и еврогейските ценности стигнаха САЩ. Вашингтон организира цяла операция по набавяне на медицински маски по целия свят, при това за сметка на собствените си партньори и съюзници (макар че Щатите ги възприемат повече като прислуга, а не равни партньори).             

Германските власти открито се опълчиха на Вашингтон и нарекоха действията му „пиратство”, тъй като Щатите си присвоиха пратка с 200 хил. маски, платени от германците и предназначени за берлинската полиция. Кметът на Берлин се изказа емоционално по въпроса, наричайки случилото се „нечовешко и недопустимо” и призовавайки американците да „съблюдават международните правила”. Берлинският градоначалник явно не е наясно с факта, че САЩ спазват само онези правила, които в даден момент са им изгодни и се смятат за изключителна нация, тоест могат да правят каквото си искат и да игнорират всякакви норми.

Без маски останаха не само немците, но и Канада, Бразилия и Франция. Що се отнася до Франция, която избягва да критикува вашингтонското началство, един от френските региони, силно засегнат от заразата, е останал без защитни средства, тъй като американците дошли и предложили за пратката с китайски медицински маски тройна цена. При това инцидентът не е единичен. Впрочем всички тези случаи нагледно демонстрират как американците се отнасят към тъй наречените си партньори. На европейците им остава да свият опашка и да преглътнат обидата, тъй като нямат никаква възможност да накарат САЩ да ги уважават.               

На фона на очевидния провал в борбата с коронавируса, на европейските и американски власти се наложи да търсят оправдание за неефективните си действия. Естествено, оправдание се намери лесно. Както може да се досетим главни виновници за европейските вирусни неволи се оказаха китайците и руснаците. Западноевропейските медии отново видяха причината за провала на правителствата си в дългата ръка на Путин, който отново плете коварни планове по разрушаване на целомъдрената западна демокрация.

Помощта, която Москва оказа на Италия, естествено бе заклеймена като пропаганда и лукав опит за трупане на политически точки. А италианското издание Ла Стампа директно нарече руската помощ безполезна и сравни пристигането на руските вирусолози и лекари в Бергамо с нахлуването в Афганистан! Статията предизвика остра реакция, която накара автора ѝ (известен с антируските си възгледи) да се оправдае и да каже, че това не е неговото мнение, а мнението на анонимния му източник. Това всъщност беше и единствения аргумент на автора – мнението на някакъв анонимен източник (ако източникът изобщо съществува).

В реалност обаче италианските власти се оказаха много доволни от дейността на руските военни (те не само дезинфекцираха редица сгради, но и построиха полева болница) и дори вече ги прехвърлиха от Бергамо в съседната Бреша, която също бе сериозно засегната от коронавирусната епидемия. А какво на свой ред предоставиха Брюксел и съседните европейски държави? Нищо освен празни приказки. Излиза, че Русия е лоша, защото оказва помощ, а тези, които не направиха нищо, са добрите? Странна логика.  

Впрочем, каквото и да пише западната пропаганда по адрес на Русия (а пишат основно негативно), руснаците се справят в пъти по-добре от европейците и американците в борбата с коронавируса. Затова и смъртността от COVID-19 в Русия е десет пъти по-ниска отколкото в западноевропейските държави и страната е далеч от печалните показатели на Италия и Испания. И в Москва няма такъв хаос като в Ню Йорк, въпреки че двата мегаполиса са сравними по размери и население. Чуждите медии се опитват да обяснят тези успехи с това, че руските власти крият реалната статистика, но Русия е вече на второ място в света по брой извършвани тестове за COVID-19. И дори въпреки по-активното тестване броят на заразените все още е значително под средния западноевропейски показател.

Набива се на очи и фактът, че 80% от заболелите от COVID-19 се намират в САЩ и Западна Европа. Кой би си помислил – развъдник на заразата не са страните от Третия свят, които вечно изостават от цивилизования и демократичен Западен свят, а именно белите господа, които по идея трябва да са образец на подражание.

Налаганият от Запада икономически и социален модел фактически рухна под ударите на невидимия, но опасен враг – коронавируса. Западните демокрации се оказаха неподготвени и лошо организирани в сравнение с тъй наречените „автократични” и „недемократични” страни като Русия и Китай. Дори и подложената на санкции Куба съумя да изпрати медицинска помощ в Европа, за разлика от Европейския съюз, който и до момента няма конкретна обща стратегия за борба с пандемията. Пък и как може да има единство между толкова разнородни членове с различни потребности и възможности. Недостатъците си показа и медицината, подчинена на либералните пазарни принципи. Заради комерсиализирането на лекарската помощ голям процент от населението остава без пълноценни медицински услуги и мнозина прекарват болестта на крак, обръщайки се за помощ в краен случай, когато обаче става твърде късно. Особено ярко това се прояви в САЩ, където около 20% от населението е без медицинска застраховка и много от случаите на COVID-19 остават извън обсега на медиците. Затова и реалната смъртност от вируса в Щатите е по-висока от официалната.     

Капитализмът и либерализмът също бяха изпратени в нокдаун от вируса. Глобалната икономика, основаваща се на потреблението и постоянния ръст, веднага се оказа в тежка криза, тъй като ръстът в условията на карантина е невъзможен, а потреблението автоматично пада. При това не е сигурно, че след свалянето на карантината ситуацията ще се подобри и икономическият ръст ще се възстанови. Всъщност не е ясно дори кога пандемията ще отмине, затова не може да се правят и точни икономически прогнози. Икономическите проблеми вече карат някои европейски страни и САЩ да охлабват ограничителните мерки, но това е нож с две остриета – икономическите показатели може да се подобрят малко, но от друга страна отново може да нарасне броя на заразените и така допълнително да се отложи изхода от епидемията.     

Що се отнася до либерализма и свободите, така превъзнасяни от европейската общественост, то и те се оказаха несъвместими с коронавируса. Неволята наложи ограничаване на свободата на придвижване и предприемане на мерки, подобни на тези в „авторитарния” Китай. С тази разлика, че в Европа крутите мерки се оказаха закъснели и половинчати, което пряко се отрази и на статистиката на заболеваемостта. В добавка към това се оказа, че между европейските либерални демокрации няма никаква солидарност и европейските ценности бяха загърбени с избухването на пандемията.

Разбира се коронавирусната пандемия все някога ще свърши. Да се надяваме все пак, че това ще се случи сравнително скоро. Макар че колко бързо ще бъде победената заразата зависи и от отговорността на отделните граждани. Китай показа, че това може да се случи в относително кратки срокове, но тъй като дисциплината на европейците се оказа доста по-ниска, на бърз и лесен изход от кризата не може да разчитаме. Но пък всеки може да внесе своя малък дял в борбата с COVID-19 и така всички заедно да улесним задачата си.

Светът действително вече не е същият. В него се появи друг глобализатор вместо САЩ и името на този глобализатор е COVID-19.        




Гласувай:
4



1. worldissue - О, със сигурност ще е доста по-ви...
24.04.2020 17:44
О, със сигурност ще е доста по-висока, съдейки по цифрите, които излизат в момента. Пък и по прогнозите, които представяха на Тръмп, жертвите могат и да прехвърлят половин милион. И това ще е в рамките на допустимото.
цитирай
2. apostapostoloff - Много е страшно в Русия
24.04.2020 18:10
БРОЯТ НА БОЛНИТЕ КАТАСТРОФАЛНО НАРАСТВА

Хвалипръцкото Путин уверяваше света, че в Русия всичко е под контрол. Този празен фразьор и дърдорко дори изпрати „помощ“ на Италия и САЩ! Оказа се обаче, че бившият милиционер отново заблуждава света. Как стоят наистина нещата в прехвалената страна Русия?...

Русия е регистрирала 5 849 новозаразени с коронавирус през последните 24 часа, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната вече е 68 622 души! Това съобщиха от оперативния щаб за борба с коронавируса в страната.

Ръстът на починалите от коронавируса е най-високият от началото на епидемията, след като за последното денонощие са умрели още 60 души, с което общият брой на жертвите вече е 615 души. 

Както са я подкарали, май този път наистина ще настигнат американците...
цитирай
3. planinitenabulgaria - В щаба на Путин вече има двама вирусолози, най-добрите в света,
24.04.2020 19:50
apostapostoloff написа:
БРОЯТ НА БОЛНИТЕ КАТАСТРОФАЛНО НАРАСТВА

Хвалипръцкото Путин уверяваше света, че в Русия всичко е под контрол. Този празен фразьор и дърдорко дори изпрати „помощ“ на Италия и САЩ! Оказа се обаче, че бившият милиционер отново заблуждава света. Как стоят наистина нещата в прехвалената страна Русия?...

Русия е регистрирала 5 849 новозаразени с коронавирус през последните 24 часа, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната вече е 68 622 души! Това съобщиха от оперативния щаб за борба с коронавируса в страната.

Ръстът на починалите от коронавируса е най-високият от началото на епидемията, след като за последното денонощие са умрели още 60 души, с което общият брой на жертвите вече е 615 души. 

Както са я подкарали, май този път наистина ще настигнат американците...



проф. д/р Галима Белокурова и акедемик Виталий Чернопиздов. До дни - какво говоря, до часове - на вируса мамето му че поебнат. Ще го върнат в Китай....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3213865
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031