Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.01.2020 18:25 - Тръмп се готви за война с Иран?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1225 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

САЩ отново ни напомнят колко са миролюбиви и загрижени за глобалната безопасност, убивайки един от най-известните ирански генерали в Багдад. Подобен атентат е не само явна проява на агресия, но и буквално обявяване на война. Заплахи по адрес на Техеран звучат постоянно, но до такава ескалация още не се е стигало.

Тръмп може и да записа ракетния удар по багдадското летище като свой политически успех, но в дългосрочен план този успех вместо да донесе дивиденти, може да му коства президентския мандат. Особено ако впоследствие американското влияние в Близкия Изток отслабне още повече.   

Генерал Касим Сюлеймани, който отдавна беше на прицела на американците, оглавяваше иранските сили Кудс, действащи зад граница и защитаващи иранските интереси. Целта на посещението му в Ирак бе погребението на 31 иракски войници, убити в резултат на американски ракетен удар в района на сирийско-иракската граница пет дни по-рано. Тези войници между другото воюваха с ИДИЛ, тоест с международните терористи, с които на думи се борят и САЩ. Но и в този случай
(както и много пъти преди) щатските ракети се насочват не към терористите, а към тези, които се борят с терористите.

Гибелта на Сюлеймани е болезнен удар за Иран, тъй като генералът бе изключително успешен стратег и организатор. Именно неговата стратегия позволи на иранците не само да увеличат постепенно влиянието си в близкоизточния регион и успешно да противостоят на САЩ, Израел и Саудитска Арабия, но също така спъна американските планове в Сирия. В този смисъл Сюлеймани беше като кост в гърлото на Щатите, но това не значи, че действията им са оправдани. Всъщност янките направиха за пореден път това, в което постоянно обвиняват Русия – агресия и нарушение на международното право.

Що се отнася до убийството на генерала, това е действително тежък удар за Техеран. Тежък, но не и фатален. На Сюлеймани вече е намерен опитен заместник, Ал Кудс продължават да съществуват, а иранската регионална стратегия запазва досегашния си курс. Надали тук можем да очакваме някакво отслабване или скорошен крах. Всъщност действията на Иран по-скоро може да се активизират и ожесточат предвид факта, че Вашингтон повишава залозите и фактически провокира противника си към по-агресивни действия. Техеран вече заявиха, че ще търсят възмездие и са готови да нанесат ответен удар.

Засега не е ясно какви точно ще са ответните действия на иранците, но вариантите за асиметричен отговор са няколко. Пряк военен сблъсък е малко вероятно, тъй като нито Иран, нито САЩ са заинтересовани в по-мащабен конфликт. Последиците може да се окажат много тежки не само за иранците, но и за Тръмп, на когото предстоят нови избори. Ако към партийната му борба с демократите се добави и сериозен военен конфликт с непредсказуем финал, то шансовете му да спечели втори президентски мандат може рязко да намалеят. Освен това предизборната кампания на Тръмп се опираше  на обещанията му да върне войските обратно у дома и да спре безсмислените и разорителни войни зад граница. Ако тенденцията се запази, Тръмп не само ще наруши обещанията си, но и ще се нареди до Буш-младши и Обама, които водеха свои войни в Близкия Изток. Междувременно американският военен контингент в Кувейт бе усилен през последните два дни с няколко хиляди войници и това изглежда е само началото.

Проблеми за САЩ ще възникнат и в Ирак, където всъщност се случи инцидента. Вашингтон смята всички шиитски групировки за проирански, което по логиката на Белия дом оправдава всякакви военни действия срещу тях, дори действията да са явно незаконни. И тук отново се получава, че Щатите бомбардират тези, които се борят с ислямистите, и така оказват помощ на терористите, които официално са врагове на САЩ, но в реалност действат в интерес на щатската геополитика.

От доста време иракските власти открито говорят за това, че САЩ трябва да изтегли окупационните си войски от страната, но решителни действия по този въпрос нямаше. Убийството на ген. Сюлеймани подейства като катализатор и вече е насрочено гласуване в иракския парламент, което да нареди изтеглянето на американските войски от страната. Очаква се решението да събере необходимите гласове, което ще постави САЩ в доста неудобна позиция. Страната е разрушена и измъчвана от тероризъм, властите са слаби, населението живее в нищета, а насилието е ежедневие. И всичко това е заслуга на САЩ, които нахлуха в страната в името на „демокрацията”, окупираха я и превърнаха живота на иракчаните в кървав ад.

В тази ситуация Иран може да затвърди влиянието си в Ирак, а ударите по шиитските групировки, които в момента се превръщат в главна мишена за САЩ, да сплотят антиамериканските сили в региона и да донесат на американците ново локално поражение. Имаше ли ефект военният сценарий в Афганистан и постоянните „прецизни” ракетни удари по лидерите на талибаните? Не. Вашингтон се оказа в задънена улица и в момента търси начин да се измъкне с минимални щети от афганския капан, в който сам се набута преди почти две десетилетия. Затова и Белия дом се опитва да преговаря с талибаните, които все още са разглеждани като терористи. При това именно талибаните са тези, които говорят от позицията на силата.          

И така, какви са вариантите за отговор на Иран? Отговор трябва да има, тъй като Техеран вече заяви, че ще има възмездие, пък и пасивността на иранците ще бъде възприета като слабост. Както вече писах по-горе, прекият военен сблъсък не е изгоден нито за една от двете страни. Въпреки това Иран има възможност да нанесе асиметричен удар с помощта на някои от своите проксита и лоялни групировки в Сирия, Ирак, Ливан или Йемен. Възможно е йеменските хусити да нанесат още един ракетен удар по саудитските нефтени обекти, както стана преди няколко месеца. Тогава впрочем стана ясно и че американските системи Пейтриът са слаба защита дори срещу по-остарелите типове дронове и балистични ракети и могат да се справят с не повече от половината въздушни заплахи, летящи към тях. Затова и руските ПВО системи станаха толкова популярни в последно време – те хем са по-евтини от щатските, хем са по-съвременни. Също така удари могат да бъдат нанесени по американските бази в Сирия и Ирак, при това отговорността може да бъде поета от някоя местна групировка. В краен случай иранците могат да изберат като мишена американските танкери, които преминават през Ормузкия пролив, използвайки услугите на някоя от съюзните групировки. Теоретично е възможно Техеран да усили контактите си с талибаните в Афганистан и да създаде допълнителни проблеми на Щатите там.

Общо взето годината започва ударно, в пряк и преносен смисъл. Борбата на САЩ, Израел и Саудитска Арабия с Иран очевидно ще е една от главните теми през годината и остава да гадаем доколко гореща ще стане войната между двата лагера. Съответно можем да очакваме ръст на международното напрежение, при това тъй наречената „глобална сигурност” е поставяна под заплаха именно от тези, които постоянно говорят за нея – САЩ. А да не забравяме, че САЩ са замесени още в няколко нестихващи конфликта – търговската война с Китай и ЕС, студената война с Русия, договорите за ядреното оръжие, конфликтите в Близкия Изток, Северна Корея и т.н.




Гласувай:
6



1. fun1001 - ?? ти го разказваш..
05.01.2020 09:41

като..дет.приказка..що за..вкус...
цитирай
2. 1997 - Криви сметки
05.01.2020 11:50
"Вчера Доналд Тръмп заяви, че е наредил убийството на иранският топ генерал, за да спре войната, а не да започне такава."
цитирай
3. morskipesni - Иран не е Ирак или Сирия
05.01.2020 17:48
Янките нямат никаква изгода да ядат пак калая някъде по света- но са ПРОСТИ КАТО ГЪБИ, просят си го и затова трябва ПАК да бъдат начукани по кратуните. Скоро.
цитирай
4. barin - Здравей, worldissue. Не вярвам САЩ ...
22.01.2020 21:32
Здравей, worldissue. Не вярвам САЩ да ударят Иран. Все пак Иран е ядрена сила и е по-силна от Ирак, Либия и Сирия. Мисля, че ще се размине някак си.
Поздрави!
цитирай
5. worldissue - Здравей! Иран не е ядрена сила, тъй ...
23.01.2020 03:58
Здравей! Иран не е ядрена сила, тъй като не разполага с ядрено оръжие, въпреки че САЩ постоянно ги обвиняват в желание да създадат бомба. Ударът по Иран действително се размина и явно Щатите нямат намерение да атакуват. Всичко си остава в рамките на т. нар. хибриден конфликт. Така че всичко си върви както обикновено.

Поздрави и от мен!

barin написа:
Здравей, worldissue. Не вярвам САЩ да ударят Иран. Все пак Иран е ядрена сила и е по-силна от Ирак, Либия и Сирия. Мисля, че ще се размине някак си.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3214175
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031