Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.10.2019 18:43 - Това, което Сталин не е казал
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1228 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 22.10.2019 18:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Има хора, които обичат да цитират Сталин, опитвайки се да блеснат с оригиналност или ерудиция. Проблемът обаче е, че много от тези известни цитати всъщност не принадлежат на Сталин и той никога не е казвал подобни неща. Някои от въпросните фрази или са били изречени от други хора, или са измислица и продукт на пропагандата, която цели да създаде още по-демоничен и кръвожаден образ на съветския лидер. Реалността, както обикновено, се оказва доста по-сложна и нееднозначна от пропагандистките антисъветски щампи.

Ето и някои от най-известните „сталински” фрази, които никога НЕ са били казвани от Сталин:

Има човек има проблем, няма човек няма проблем” – това е фраза от романа „Децата на Арбат” (1987) на Анатолий Рибаков. По-късно в книгата си „Роман-възпоменание” авторът пише, че фразата „може да е чул от някого, или може сам да си я е измислил”.

Смъртта на един човек е трагедия, а смъртта на милиони е статистика” – тази фраза в леко изменен вид всъщност идва от романа „Черният обелиск” (1956) на Ерих Мария Ремарк.

У нас няма пленени, има предатели” – тази фраза, която дори влиза в някои учебници като факт, започват да асоциират със Сталин след появата на филма „Освобождение” (1969-72г.). Точният произход на фразата не е известен. Още преди филма подобна фраза е била приписвана на Л. Мехлис. Например, фразата „Всеки, който е попаднал в плен, е предател” е била приписана на Мехлис от маршал Г. Жуков, който споделя това в разговор с писателя К. Симонов през 1956г.

Аз войник за фелдмаршал не разменям!” – фраза пак от същия филм „Освобождение”. Няма никакви исторически факти и потвърждения, че Сталин някога е казвал подобно нещо.

Ако врагът не се предава, тогава го унищожават” – фразата принадлежи на Максим Горки, който я употребява като заглавие за своя статия относно социалистическото строителство през 1930г.

Незаменими хора няма” – фразата е известна в обществено-политическата лексика още от началото на ХХ век. Първоначално тя става известна като лозунг, използван в САЩ от Удроу Уилсън по време на избирателната му кампания през 1912г. През 1932г. към същия лозунг прибягва и президентът Рузвелт. В Русия пък този лозунг по-късно е лепнат на Сталин, въпреки че фразата не се среща нито в речите му, нито в някой от писмените му трудове.

Да има човек, пък точка от закона ще му се намери” – съпругата на летеца Чкалов, Валерия Чкалова, твърди, че подобна фраза е била произнесена от прокурора Вишински по адрес на мъжа ѝ през март 1938г.

Социализмът победи напълно и окончателно” – това е фраза на Хрушчов от 1959г.

Властта не може да бъде удържана само със страх. Лъжата се оказа не по-малко необходима” – тази фраза само частично цитира това, което в реалност казва Сталин. Източникът на фразата звучи така: „Сталин беше прав, когато казваше на Емил Лудвиг, че само със страх властта не би могла да бъде удържана. Тя е била удържана и с лъжа” (М. Гелер, А. Негрич, „Утопията на власт”). Първата половина на цитата достоверно предава диалога на Сталин и Лудвиг от 13 дек. 1931г. – „Да не би да си мислите, че властта е можело да бъде удържана цели 14 години с помощта на сплашване и при това да е имала подкрепата на милиони хора? Не това е невъзможно”. Друго Сталин не е казал. А допълнението с фразата за лъжата е съчинена от Гелер и Негрич и представя собствена им интерпретация.  

Естествено, списъкът със „сталински” думи и дела, които нямат нищо общо с историческата реалност, не се изчерпва дотук. Подобна е ситуацията и с Ленин, на когото също приписват много неща, които той не е казвал или правил. Всъщност около всяка ярка историческа личност се трупа шлейф от легенди, много от които са измислица. Но случаят със Сталин е особен, тъй като личността му до днес продължава да бъде обект на политически спекулации. А както е известно, няма значение каква е реалната история, важно е как ще я интерпретираш.                   



Гласувай:
4



1. krumbelosvet - „Има човек има проблем, няма човек няма проблем”
08.02.2021 00:55
„Има човек има проблем, няма човек няма проблем”. Жестоко е да отнемете на Слави ЕДИНСТВЕНОТО което знае за Сталин. Не че другите му "знания" са по-верни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3214062
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031