Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2019 08:31 - Делото КТБ: В скандалния документ с „ДП“ се оказаха и инициалите на майка му
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 426 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.10.2019 08:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Делото КТБ: В скандалния документ с „ДП“ се оказаха и инициалите на майка му

    image Бисер Лазов обяснява, че не знае какво означава ”ДП”

 6| 6801|16.10.2019
https://frognews.bg/obshtestvo/underground/deloto-ktb-skandalniia-dokument-okazaha-initsialite-maika.html?fbclid=IwAR1lrODQ6lQo21EcrtzhnDrjzsVtuG-gkjiwEjNT334DwvICtN2sYoOf9fw


От скандалния документ-справка по делото КТБ изплуваха не само инициалите на Делян Пеевски като „ДП“ и „ДП1“, но и тези на майка му Ирена Ангелова Кръстева видя Фрог Нюз.

Във въпросната справка фигурира запис за 27 858 лев в графа „Пасиви“ срещу който е отбелязано „пол. 10.80 (ир.анг.)“. Защитата е категорична, че става въпрос не за някой друг, а именно за майката на депутата от ДПС. Както вчера припомнихме прокуратурата многократно твърди в свои изявления, че корпулентният бизнесмен няма нищо общо с банката КТБ.

 

Тази справка е изготвена от основния свидетел на държавното обвинение Бисер Лазов. Вчера той изпадна в неловко положение, като обясни, че не знае кой стои зад инициалите „ДП“ и какви са отбелязаните суми. В същото време разпозна други съкращения на фирми и лица, упоменати в таблицата. Лазов бе категоричен, че няма представа дали сумите, стоящи срещу непонятните за него съкращения, са реални, както и дали са от каси или банкови сметки.

 

Припомняме, че от самото начало на изслушването на Бисер Лазов той постоянно говори за тези ежедневни справки, които е имал задължение да изготвя за Цветан Василев. Остана неизяснен въпросът как така, след като е отговарял и за личните финанси на банкера, няма абсолютно никаква представа какви са тези записи, които по думите му имат своята динамика, появяват се и изчезват. Лазов не можа да обясни и какъв е смисълът да получава тези данни от Василев, да ги вписва в справката и да ги представя пак на него, без да е наясно какво означават.


 

Днес съдебното заседание продължи в Специализирания съд с предявяване на материали от прокуратурата на Бисер Лазов. От многото въпроси, които възникнаха в залата, стана ясно, че поне до момента, доказателствата съдържат неясна информация за свидетеля, а в хода на досъдебното производство той не е бил питан за подробности.

 

В повечето случаи Лазов отново препращаше към обясненията си, давани в предишни заседания. Имаше и доста въпроси, на които отговаряше, че не знае. За някои от листите, които сам е отнесъл на разследващите,  дори сподели, че няма представа защо са му давани от Цветан Василев. Обясни също, че той само е получавал задачи от Василев, които после е отчитал, но без да взима участие в изпълнението им. Още веднъж повтори, че банкерът еднолично е взимал абсолютно всички решения за каквото и да било.

 

„Като отидете в някой храм, всички знаем кой е Господ там, без да ни се яви“, заяви Лазов в отговор на въпрос за разпорежданията на Василев.

 

Едно от доказателствата на прокуратурата представляваше лист А5, върху който на ръка са изписани суми, проценти и дружества. Според обясненията на Бисер Лазов, написаното е от Цветан Василев и представлява негова идея за нов проект. Свидетелят сподели, че няма информация да има реализация на идеята. На въпрос защо тогава листът е бил у него и той съответно го е предал на прокуратурата, Лазов обясни, че няма представа защо Василев му е дал този лист, нито защо изобщо му е говорил за плановете си.  Запазил го и след това го е занесъл на разследващите с надеждата те или няокой друг да разберат смисъла му.

 

Защитата възнегодува от отговорите и поиска да бъдат представяни конкретни и имащи връзка с делото материали. Съдът също поиска да се пристъпи към доказателства, които имат определена цел, защото така само се бави и без това мудният процес.


Въпреки молбата, прокуратурата извади докладна записка, изготвена от кредитен експерт в банката, за дружество, което не фигурира в обвинението – „Глас Индъстрис“. Компанията е свързана с проекта за финансиране на сръбската фабрика за стъкло в Парачин. Обяснението им бе, че понеже задължението да установят обективната истина било тяхно, настояват свидетелят да отговори за резолюцията на листите, която е от Цветан Василев и се отнася до Бисер Лазов.

 

Според обвинението, така се онагледявала комуникацията в ОПГ-то, за което се говори в обвинителния акт. Държавното обвинение се възпротиви на твърденията, че бавят процеса с прехвърляне на топката към защитата, която задавала много въпроси и така се получавало забавянето. 

 

Припомняме, че в залата присъстват 16 обвиняеми с техните редовни и служебни защитници, както и адвокатите на Цветан Василев, който все още очаква решението на съда за изслушването му от Белград.

 

Лазов обясни, че с всъщност написаното от Василев послание, което гласи: „Бисер Лазов: Какво решихме досега тук?“, всъщност означавало, че той трябва да предостави информация. Свидетелят обясни, че въпросът към него по никакъв начин не е свързан с искано от него мнение или становище.

 

На въпрос как е предоставил поисканата от него информация, Лазов отговори, че винаги е давал написани от него на ръка данни на Василев, защото не работи на компютър. Сподели и че никога не е запазвал екземпляр от това, което предоставя, точно защото е писано на ръка.

 

От обясненията му стана ясно още, че реално не знае кой, по какъв начин и защо е изготвял подобни докладни в банката, не знае дали кредитните експерти са имали такива задължения, не знае и дали информацията е достоверна и дали цифрите са верни. Никога не е проверявал, защото това не е било негово задължение.

 

Прокурорският свидетел не можа да отговори от кои фирми е финансиран проектът в Парачин, след като твърди, че е имало такова финансиране, но обеща да прегледа записките си и ако намери информация, следващия път да я обяви.

 

В края на заседанието прокуратурата представи и обширна таблица с цифри и ръкописно изписани няколко суми, за които Лазов обясни, че представляват липси от касата на КТБ. По думите му задачата, поставена от Василев, била да ги „оправи“. 

 

В отговор на въпроси свидетелят каза, че няма представа какво представляват изписаните колони от цифри, не знае от кого и на кого са давани суми от касата на банката и не знае какво означава като цяло тази справка, нито към коя дата е.  По думите му той не е имал пряко участие в изпълнението на задачите, не е присъствал на изготвянето на документи, писани от служители на фирми, свързани с това, което е предал като разпореждане, нито е оказвал контрол или съдействие по изпълнението на възложеното, а само е информирал Василев. Всичко друго вече е обяснил на заседания през месец май тази година.

 

Следващото заседание на съда е насрочено за 29 октомври. На него ще продължат предявяването на документи от прокуратурата и обясненията на Бисер Лазов по тях.

 

Фрог Нюз




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39742579
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031