Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.07.2019 14:46 - Драмата с българските Ф-16: да слугуваш на САЩ излиза скъпо
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1204 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Да ходиш със златен ролекс, но да не можеш да намериш пари за хляб – горе-долу в такава ситуация се оказваме заради прословутата сделка за купуване на американски изтребители. Осем самолета за които ще трябва да броим над 2 милиарда лева…  

Сагата около изтребителите продължава с години като основния сюжет се състоеше в това, че самолети трябва да се купуват, а пари няма, затова трябва да търсим най-евтиния вариант, включително машини втора ръка.

Фаворит в надпреварата за бъдещ български изтребител бяха шведите от СААБ с техния Грипен (обсъждаха се също и юрофайтъри втора ръка), но в един прекрасен момент всички тези варианти отпаднаха и хоп! – българското правителство реши, че ще купува нови американски Ф-16. Шведите възроптаха след като София се отказа от офертата им, но без резултат. В крайна сметка на СААБ се наложи да се смирят с неприятния факт и да съжаляват, че си нямат американския посланик за лобист. Да, именно след натиск от Вашингтон, по-точно след „дружески съвет” от американското посолство, в София решиха, че единствения правилен вариант е да поръчат самолети отвъд океана.

Преди дни сделката със скъпоценните Ф-16 бе коментирана и от президента Радев, който не прояви особен възторг по повод щатските машини и най-вече цената, която ще трябва да плаща държавата за тях. Както посочва президента, „за да влезем в някаква приемлива цена, правителството предприе ход за сваляне на цената чрез единствения възможен начин – орязване на пакета, и то жестоко ”.

На всичкото отгоре Щатите искат да им се плати пълната сума наведнъж без отстъпки и отсрочки. Българските власти естествено не могат да откажат на Чичо Сам и да изберат друг доставчик, но и нямат пари, за да купят напълно оборудвани самолети. В същото време пък се оказва и че цифрата от 3 милиарда не е предел и може да се наложат допълнителни харчове за осемте изтребителя. Американците разбираемо нямат нищо против и ако трябва ще продадат още допълнителни пакети, оборудване и т.н. (и ще искат да им се плати веднага).

Ако пък слушаме видния пълководец Каракачанов и някои негови колеги, то без тези осем самолета няма да има армия! А с тях явно ще станем най-мощната европейска военна сила (веднага след украинската). Ще останем без пари, но пък на парада на шести май поне ще има луксозно въздушно шоу. Изтребителите ще са без екстри, но пък зрителите няма как да видят това от земята, нали? А, а също така ще може надеждно да охраняваме „въздушната граница” на НАТО и ЕС, както обичат да казват някои наши политици (за които спокойствието на НАТО-ЕС е доста по-важно от българското дори). Макар че думата „надеждно” е под въпрос, имайки предвид, че самолетите, които ще получим, ще са с ограничени опции.

Междувременно купуването на щатските изтребители няма да реши другите хронични проблеми, от които страда българската отбрана. Финансовия (и кадров) проблем важи не само за авиацията, но и за останалите родове войски. Как там ще се решават тези въпроси не е ясно. Даже ме хваща страх като си помисля колко друго наше въоръжение се нуждае от модернизация или замяна. Ами ако родните власти решат да купят и няколко нови танка от САЩ? Колко милиарда ще бъдат пръснати там? Ужас! Подобно нещо впрочем е напълно възможно – достатъчно е от американското посолство да звъннат и нашите веднага козируват, без значение за газ ли става въпрос или за изтребители.   

В този смисъл ми става смешно като прочета в българските медии статии от типа „в Русия строят нови църкви, а детските градини не достигат”. Да, на родните писачи явно им е скучно да пишат за сивата българска действителност, та все гледат какво се случва в Русия. Защо например не напечатат заглавие от типа „България купува скъпи изтребители, а пари за пенсии и здраве няма” и т.н. Може би цензурата не им позволява да пишат подобни неща? Нали уж живеем в свободна и демократична страна и все се интегрираме в Европа?    

Когато родните власти завършат драмата с американските изтребители, предлагам да се заемат и с останалите доста по-важни проблеми на страната – икономиката, образованието, медицината, селското стопанство, демографията и т.н. Или може би за тях няма да останат пари – все пак тези Ф-16 трябва да се поддържат и ремонтират, а това е доста скъпо удоволствие.

Пък и кого го интересуват пенсиите и заплатите на българите, нали най-важно е да „пазим” въздушната граница на ЕС и НАТО. Нищо че НАТО и ЕС не са държави, съответно те не могат да имат граници. Спорен въпрос е кой кого трябва да охранява и от какво. Никой не заплашва Евросъюза, а точно обратното – Русия е тази, която има основание да усилва отбраната си предвид войнствената и провокационна риторика на Вашингтон и Брюксел и постоянната поява на нови натовски бази по границите ѝ. Интересно с кого ли се готви да води въздушни битки българската авиация? Очевидно това не е някоя от съседните държави, тъй като всички около нас са членове на НАТО. Корея и Иран логично отпадат и остава… сещате се сами кой.

Какво мога да кажа като епилог? Всъщност ще повторя думите от заглавието – да слугуваш на САЩ наистина излиза скъпо. Но пък защо ли американците трябва да се съобразяват със своите „съюзници”, при положение, че тези „съюзници” нямат никакво достойнство и смелост да отстояват интересите си. Ето Полша например – те искат да купуват самолети F-35 и дори са готови за своя сметка да построят военна база за американците и да я обслужват! Това ще им струва даже още по-колосални суми отколкото на нас, но за полските власти е повод за национална гордост да угодят на САЩ и да размахат пръст на Русия.

Както се казва, не е луд тоя, който дава, а който взима. Явно на нас ни предстои да вземем още доста от „щедрите” ръце на Чичо Сам…               
 



Гласувай:
4



1. radostinalassa - Професорката икономист се изказа, че това ...
06.07.2019 15:28
купуване на Ф - 16 няма да подрони бюджета ни, но ще ни остави в същата бедност. Явно това е целта на ББ. Хората да са бедни и да не мислят за смяната му. Това е истински геноцид. Който ще плаща за него да му мисли.
цитирай
2. apostapostoloff - Ти защо ми триеш коментарите бе,
06.07.2019 18:44
руско мекере?!

Бедни били българите според идиотката Цеца! Цели 90 МИЛИАРДА имат бълтарите в банките, имат недвижима собственост за повече дш 300 МИЛИАРДА, а тя, малоумницата, за бедност бръщолеви.

Де, сопа де! За сопа плачете вие руските мекерета, ама много скоро ще ви опраскаме и то много, ама много лошо!
цитирай
3. radostinalassa - 2. apostapostoloff
06.07.2019 18:56
Пиши на баба си Цеца, Черньо. Та няма да заспиш вече. Комар.
Бедни са българите, а мангалите са крадливи и тъпи.
цитирай
4. worldissue - Вече бях писал защо ти трия комен...
07.07.2019 01:23
Вече бях писал защо ти трия коментарите - защото си кретен и всеки път пишеш простотии и обиди. Щели да ни опраскат, ха-ха-ха. Кои са тия дето ще ни опраскват бе, смешник? Искам конкретна дата и час на опраскването.
цитирай
5. morskipesni - От Хамериката дори и харизано не трябва да се взема.
08.07.2019 12:44
Ние сме в Европа, така че търгът ще бъде с ЕС и Русия- цени и качества. България трябва да запази баланса и внимателно да лавира между Русия и ЕС в борбата за (някакво) политическо влияние, (ограничен) пазар, (мижаво) културно присъствие . Мам'рикяните - аут от европейския театър, както ги третират всички останали страни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3205899
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031