Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.04.2019 17:12 - Новичок, Скрипал, Путин: кой в крайна сметка е виновен?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1191 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 25.04.2019 17:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Някак неусетно измина една година откакто в британското градче Солсбъри се случи една от най-шумните шпионски афери от последното десетилетие. Виновникът бе посочен още в началото, но и досега, година по-късно, инцидентът си остава забулен в дълбока тайна. А на няколко важни въпроса така и не получихме отговори.

И така, какво знаем по случая Скрипал?    

През март миналата година, ако вярваме на официалната версия, в английското градче Солсбъри бяха отровени бившият сътрудник на руското разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му. Буквално още първия ден за виновник бе посочена Русия и разузнавателните ѝ служби, а британските медии и политици (а заедно с тях и останалите представители на Запада) започнаха безпрецедентна медийна кампания по демонизиране на Москва, която продължава и до сега, макар и случаят Скрипал-Новичок в последно време почти да не се споменава в новините.

Самите Скрипал са живи, макар и отровени с „най-смъртоносното химическо оръжие в историята”, но британските власти ги крият и не им позволяват да общуват с външния свят. Дъщерята на Скрипал, която по зло стечение на обстоятелствата се оказа в ръцете на британските служби, в момента фактически е затворник и не е ясно кога ще може да се прибере обратно в Русия. На пръв поглед всичко изглежда просто – британците могат да организират една пресконференция, Юлия Скрипал и баща ѝ да излязат пред журналистите и да кажат: „Да, отровиха ни руските служби, виновна е Русия, долу Путин!”. Но нищо подобно не се случва, въпреки че британската страна твърди, че вината на Кремъл-ГРУ-Путин е стопроцентово доказана.

А какви са тези „железни” доказателства?

Да започнем с това, че не знаем дори хронологията на инцидента. Не е ясно къде, кога, с какво и от кого са били отровени Скрипал. Не знаем дори агрегатното състояние на химическото вещество, използвано от нападателите. Първо беше газ, после течност, а накрая се оказа гел. Не знаем и къде е станало отравянето – в парка, в дома или някъде другаде.

Британците твърдят, че е използвано съветското вещество „Новичок”, което е известно само в Русия и това доказва стопроцентово, че виновни са руснаците. Този довод също се оказа слаб, тъй като впоследствие се разбра, че формулата на „Новичок” е попаднала в ръцете на немските и другите западни служби още в началото на 1990-те години, освен това патенти за тази отрова както и за антидот срещу нея има в САЩ, при това от години. Съответно версията „Новичок го има само в Русия” е грешна и не може да служи за доказателство. Всъщност дори не знаем дали е използван „Новичок” или някой негов западен аналог. Британците парадираха, че „ОЗХО доказа, че е използван Новичок”, но това не е вярно – организацията посочи в доклада си, че срещу Скрипал е използван химически препарат, но не определи нито названието му, нито пък произхода му (въпреки факта, че образците им бяха предоставени от Британия). Така че и тук доказателната база куца.

Що се отнася до двамата „агенти на ГРУ”, които според британската страна са отровили Скрипал, то и тук има доста неясности и противоречия. В интернет изтекоха личните им данни, но факта, че имат връзка с армията не е достатъчно доказателство, че са напръскали Скрипал с Новичок (или са му намазали дръжката на вратата, не е ясно). Британските власти пуснаха видеозаписи на които се вижда как двамата обикалят из Солсбъри в деня на инцидента, но и това не доказва вината им, защото липсват записи от района, където е живял Скрипал. От записите само става ясно, че двамата руснаци не са се доближавали до улицата, където е живял бившия разузнавач-предател. Имайки предвид, че Скрипал е бил под плътния надзор на британските служби, то на неговата улица задължително трябва да има камери. Уви, оказва се че в цяло Солсбъри само около дома на Скрипал няма камери.

Не може да не обърнем внимание и на целия куп странни съвпадения и случайности около отравянето на Скрипал. Първо, на десетина километра от Солсбъри се намира Портън Даун – главната химическа лаборатория на Британия, която се занимава с разработка на химически оръжия. Второ, именно в деня на инцидента в Солсбъри се е провеждало учение по химическа защита и съвсем „случайно” в местната болница е имало специалисти по бойни отровни вещества. Трето, в момента на инцидента край пейката на Скрипал „случайно” се е разхождала главната медицинска сестра на британската армия, която им оказала първа помощ. В местната болница пък веднага определили точния метод на лечение, въпреки че Лондон твърди, че само Русия знае формулата на „Новичок”.

Личността на Скрипал също крие някои интересни подробности – най-пикантната от тях е факта, че той е работил за Кристофър Стийл, бивш агент на Ми-6, който всъщност и вербува руския шпионин. Стийл днес стои начело на консултантската фирма Orbis Business Intelligence, която по поръчка на щаба на Хилари Клинтън и Fusion GPS (фирма свързана с правосъдното министерство на САЩ) състави „руското досие” на Тръмп, залегнало в основата на обвиненията срещу щатския президент.        

Британските власти и медии някак пропускат тази интересна взаимовръзка. Те не отговарят и на въпроса дали Скрипал преди да бъде отровен не е започнал отново да сътрудничи с руските служби. В такъв случай може би двамата руснаци НЕ са пристигнали в Солсбъри, за да тровят бившия шпионин, а точно обратното – за да получат някаква информация от него, включително свързана с дейността на Стийл. Лондон по никакъв начин не коментира това предположение и игнорира всички алтернативни версии, които поставят под въпрос официалната британска пропаганда.

Година по-късно Лондон така и не можа да представят никакви сериозни доказателства срещу Русия, да не говорим, че те не можаха дори да възстановят точната картина на случилото се. Разследването на британските власти се превърна в банална кампания по дискредитация на Кремъл (кампания, която впрочем няма да завърши скоро).

Изобщо не е ясно какъв мотив е могъл да накара Русия да предприеме подобна операция срещу бившия сътрудник на ГРУ. В информационен план тази история донесе само негативи и даде повод отново да се говори за „ужасната и кръвожадна” Русия на Путин. Тоест това не може да е мотив. Слаб мотив е и желанието за отмъщение – ако руското разузнаване толкова искаше да отмъсти на бившия си служител, то Скрипал просто нямаше да излезе жив от затвора и нямаше да стигне до Великобритания (и никой нямаше да вдигне шум по този въпрос). Или може би руските служби тровят бившите си агенти просто така, за развлечение и защото искат да докажат, че са най-големите злодеи в света? Ако вярваме на британската жълта преса, последното предположение е най-вярно. „Русия е виновна, защото е виновна” – горе-долу това е логиката, по която разсъждават в момента във Вашингтон и Лондон.

Най-голям потърпевш в цялата тази история е дъщерята на Скрипал. Тя се оказа в буквален смисъл заложник на британските служби и тяхната информационна операция срещу Москва. Колко дълго те ще я държат под ключ не е ясно, къде се намира в момента също е неизвестно. В последните седмици британските медии почти не споменават Скрипал, което малко прилича на затишие пред буря. Но фактът, че Скрипал не могат да излязат на свобода подсказва, че британските власти смятат да ги използват и в бъдеще, така че явно предстои отново по някое време да чуем за „Новичок” и „кръвожадната” Русия. Въпросът е кога и какъв ще е поводът. Резултатът е ясен още отсега – Русия пак ще бъде обвинена във всички смъртни грехове и против нея ще бъдат въведени нови санкции (и вероятно в допълнение по границите ѝ ще се наплодят още натовски бази). Естествено, истината пак ще си остане забулена в тайна и конкретни факти пак няма да получим.

Всъщност никой и не се стреми да представи някакви доказателства – за Запада вината на Русия е аксиома, която не се нуждае от доказване. Пък и все пак отново живеем в състояние на Студена война, а за нея са характерни подобни информационно-пропагандистки похвати. Разликата с предишната Студена война е тази, че днес всичко е стигнало до крайност, до състояние на абсолютен фарс. Звучат все по-налудничави обвинения, никой вече не се опитва да придаде правдоподобен вид на лъжите, запълващи всекидневно информационното пространство.

Накрая ще завърша и с нещо забавно. Наскоро британския таблоид Сънди Таймс определи най-добрия град за живеене в Британия и той се оказа… Солсбъри. Най-добрият град с най-доброто здравеопазване, което ще те излекува дори от „Новичок”.                                



Гласувай:
4



1. apostapostoloff - Виновна е на
25.04.2019 21:12
баба ти хурката. Кой го е еня бе, аланкоолу?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217359
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031