Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.03.2019 17:03 - Какво не е наред с 3-ти март?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1288 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

3-ти март е действително велика дата в българската история, без значение как към нея се отнасят едни или други хора. Имайки предвид в какво време живеем, особено в политически смисъл, закономерно възниква въпроса: а наистина ли сме свободни? И ако да – колко точно?

Свободата по принцип е доста относително понятие и може да се тълкува доста разнообразно. Най-просто казано свободата е възможността самостоятелно да решаваш съдбата си и да взимаш решения. Свободна ли е България в политически смисъл? Уви, не е. Формално сме свободна страна, но повечето политически (а и икономически) решения се взимат в зависимост от настроенията във Вашингтон и Брюксел. Най-яркия пример е ситуацията около газопровода „Южен поток”. Първоначално искахме да участваме в проекта, даже започнахме да строим тръбата, но в Брюксел решиха, че трябва да спънат руските енергийни проекти в Европа и ни накараха да се откажем. Това обаче не навреди особено на руската енергетика и Южен поток се превърна в Турски, а руския газ все пак си намери път до европейския континент. Ние пък останахме с пръст в устата. Нито газопровод, нито европейски компенсации, на каквито наивно се надяваше родния премиер. Внезапно българските власти осъзнаха, че да строиш газопровод е изгодно и решиха пак да подпишат с Москва, плахо поглеждайки към Европа и САЩ да не би пак да им забранят.

Една свободна страна щеше ли постоянно да се оглежда преди да вземе някакво външнополитическо решение? Очевидно не.

Но тук всичко е закономерно. Все пак страните, които могат да се нарекат наистина суверенни и способни да отстояват интересите си, се броят на пръстите на едната ръка. На нас исторически ни се е паднала участта да сме от категорията на малките и зависимите. Справедливо е да се отбележи, че все пак не сме единствени, повечето държави са в подобно положение, включително западноевропейските, които на думи твърдят, че са независими от САЩ, но в крайна сметка продължават да са геополитически васали на Вашингтон.

Но да се върна на 3-ти март и защо смятам, че има някакъв проблем. Всъщност проблемът се създава изкуствено, защото политическата конюнктура така диктува. Както знаем Освобождението настъпва в резултат от една от поредните руско-турски войни през онази епоха. Конфликтът затрогва не само Руската и Османската империи, но и другите Велики сили в Европа, които подкрепят именно турците.

Да, България тогава е освободена именно от Русия и това е очевиден факт. Българското опълчение също изиграва своята роля, но основния и решаващ принос извършва именно руската армия, която губи над 20 хил. души във войната.

Имайки предвид, че в момента срещу Русия се води активна информационна война и европейците и американците я демонизират с всички сили, дори една положителна дума по адрес на руснаците е просто недопустима. Това демонизиране е възприето и от американските васали в Източна Европа, включително България. Тук в медийното пространство също се стараят да не казват добра дума по адрес на Русия и основно се преповтарят обвиненията, съчинявани от западната пропаганда.

Новинарската емисия на БиТиВи от 3-ти март също е доста показателна. В репортажа по случай празника нито един път не беше спомената Русия и ролята ѝ във войната, въпреки че именно тя воюваше с Османската империя, а не някой друг. Вместо това авторите на репортажа изцяло фокусираха вниманието върху българското опълчение, умишлено избягвайки споменаването на прилагателното „руски”. Всъщност това е и тактика от последните години – ролята на Русия да се омаловажава като се изтъкват народите и етносите, населявали Руската империя. Затова и през последните години в новини и официални речи чуваме, че на 3-ти март са ни освободили чехи, литовци, поляци и дори… финландци. Руснаците са някъде на последно място ако изобщо ги споменат. Финландия по онова време между другото още не е държава, а провинция на Руската империя, но и в такъв случай не ми е ясно колко финландеца все пак са ни „освободили” – двама, петима или цяла дузина? Логиката тук е доста интересна, да не кажа извратена. Тъй като повечето източноевропейски страни в момента са или в НАТО или в сферата на влияние на САЩ, то се получава, че ни е освободило НАТО (при това още преди да е съществувало), а не Русия. Просто гениално.

Имайки предвид как се преподава днес историята и практическата липса на елементарни знания у младежта, то подобни евтини пропагандистки номера минават лесно. След някое и друго десетилетие много от младите българи вероятно искрено ще мислят, че ги е освободила Америка. И това, уви, съвсем не е шега.

По-рано много популярни бяха две тези: че българите можеха да се освободят и без Русия и че сме били освободени не от чист алтруизъм, а защото Русия коварно била преследвала своите си интереси.

Първо, как малобройното и лошо въоръжено българско опълчение можеше да се справи с редовната турска войска, която е труден противник дори за руската армия? Ако подобен вариант бе възможен, защо тогава не се бяхме освободили сами още преди 1878г.? Така че варианта „щяхме да се освободим и сами” е просто нелеп и лишен от логика.

Втората теза също е изсмукана от пръстите. Как точно руснаците е трябвало да освободят България, че критиците и хейтърите да са доволни? И с какво точно Русия е длъжна на България? Има някакво странно убеждение у някои наши сънародници, че Русия трябва да се отнася към нас по-особено и че ни дължи нещо. И защо руснаците трябва да го правят при положение, че ние така усърдно прислужваме на Запада и плюем по адрес на Русия? А що се отнася до това, че „Русия е била задължена да ни освободи” то това е доста спорно твърдение, имайки предвид как активно се опитваме да омаловажим ролята на руснаците в Освобождението ни и дори да я зачеркнем. Кой уважава такива неблагодарници?

Между другото, да не забравяме и че сегашните ни европейски „началници” и „верни съюзници” – англичани, германци и французи по онова време подкрепяха Османската империя и бяха против пълното освобождение на всички български земи. Европейците (както и днес) се бояха от възникването на голяма и независима държава на Балканите, която да е съюзнически настроена спрямо Русия. Затова и получихме Княжество България и Източна Румелия, а Македония така и не се присъедини към освободената част от България. Впрочем за изминалите почти век и половина хищническата политика на Запада не се промени особено. Но, уви, мнозина са твърде слепи, за да погледнат назад в историята.                        

Действително, политиката и парите са способни да развалят и омърсят всеки празник. 3-ти март не е изключение. Наше задължение е въпреки всичко да помним кой наистина проля кръв в името на това страната ни да е свободна. Дори и сънародниците ни да не изпитват благодарност или някакво особено чувство към Русия, то те поне трябва да уважават паметта на руските воини, загинали за свободата на българите и да не се опитват да четат историята наопаки.       

Честит празник! 





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3205627
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031