Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.02.2019 17:29 - Ще успее ли ДНЕС превратът във Венецуела?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2217 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес ще разберем дали планът на Вашингтон да смени режима във Венецуела ще има успех. Епицентърът на събитията е границата между Колумбия и Венецуела, където ще бъде направен опит да бъдат вкарани камиони с „хуманитарна помощ” без съгласие на венецуелските власти.

На пръв поглед ситуацията изглежда нелепо, но в конкретната ситуация замисълът на американците е достатъчно логичен.

Да се върнем обаче малко назад във времето и да направим някои предварителни изводи. Първо, вече мина цял месец откакто бившия председател на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се самообяви за президент, но легитимния президент Мадуро още е на власт. САЩ, а заедно с тях марионетките им, веднага признаха Гуайдо за законен президент, което всъщност е незаконно и признанието на Вашингтон не значи нищо. Незаконно е а) според венецуелската конституция, тъй като Гуайдо няма абсолютно никакви правни основания да се самообявява за президент, без значение коя точка от основния закон цитира и б) незаконно е според тъй нареченото международно право, тъй като това е очевидна и нагла намеса във вътрешните работи на Венецуела и нарушение на суверенитета ѝ. Нали самите Щати все се оплакват, че Русия и Китай се били намесвали във вътрешните им дела, а Кремъл даже е избрал американския президент. Сега САЩ открито се намесват в чужда страна и се опитват да сменят президента там, наричайки това демокрация. Какво тогава ще правим с американците? Ще махаме ли Тръмп, ще въвеждаме ли санкции срещу Щатите, ще провеждаме ли хуманитарна бомбардировка на Вашингтон?

Самият Гуайдо, когото западната пропаганда поднася като „легитимен” и „демократичен” президент на Венецуела, всъщност представлява само Вашингтон и местната олигархия. Не е чудно, че опозицията основно организира протестите си в по-богатите квартали на Каракас, докато по-бедното население на страната подкрепя чавистите и президента Мадуро, тъй като с идването на Чавес те получиха редица социални придобивки. И сега, ако вашингтонския преврат в Каракас успее, бедните отново ще загубят и малкото, което получиха от социалистите.

Така че Гуайдо е просто марионетка, която служи за параван, прикриващ опита за насилствена и незаконна смяна на властта във Венецуела. Той дори не представлява цялата опозиция, а само една от партиите, така че дори не може да го наречем обединителен образ на опозицията. Впрочем, самозвания президент трябваше да обяви предсрочни избори месец след узурпацията, както е по закон. Но месец мина и никакви избори така и не бяха назначени. Защо? Първо, защото опозицията знае, че няма достатъчно народна подкрепа и няма да може да спечели честно изборите и второ, решението за преврат е вече взето и на Щатите не са им нужни никакви излишни избори.

Що се отнася до планираната провокация с „хуманитарния конвой”, то тук схемата, измислена от Щатите, е достатъчно проста – идеята е венецуелската граница да бъде пробита, което да демонстрира слабостта на Мадуро и да ослаби позициите му вътре в страната. Щатите извличат изгода във всички случаи, без значение какво прави президента Мадуро. Ако не пропуснат камионите с хуманитарна помощ – те са варвари и тирани, които карат населението да гладува. Ако ги пуснат – венецуелската власт е слаба. Ако се опитат да ги спрат със сила и има жертви – още по-добре, защото това ще даде повод за американска военна интервенция във Венецуела и физическа смяна на режима.

Най-лошото е ако провокацията се провали, камионите не пробият границата и се размине без жертви. Това вече ще е фиаско за Вашингтон и ще демонстрира още веднъж слабостта на хегемона, който вече не може да провежда успешно преврати даже в задния си двор. Влиянието на САЩ съответно ще отслабне още повече за сметка на увеличаващата се роля на китайците и руснаците.

Впрочем, ако хуманитарната провокация не успее, то това ще направи още по-вероятен сценария с пряка американска военна интервенция. Първия опит за сваляне на режима с помощта на протести и самозван президент не се получиха, венецуелската армия остана вярна на законната власт, а количеството дезертьори и предатели се оказа недостатъчно. „Хуманитарният” конвой ще е вторият опит и ако и той не успее – можем да очакваме хуманитарни бомбардировки, тъй като с други ефективни варианти вашингтонските стратези явно не разполагат.

Ще се справят ли американските военни със задачата си? Да, венецуелската армия няма шанс да се справи със щатската военна машина, така че при евентуален военен конфликт Мадуро би бил свален от власт. Ще настъпи ли демокрация и благоденствие в такъв случай? Не, ситуацията само ще се усложни и можем да получим поредния кървав конфликт по иракски/украински сценарий. Тогава и милион камиона с хуманитарна помощ няма да са достатъчни. Дори военната операция да е успешна, за Тръм ще възникне друг въпрос - дали да изтегли войските си бързо, оставяйки зад себе си пълна бъркотия, или да продължи военната окупация на Венецуела, което евентуално да му донесе репутационни рискове в дългосрочен план.  

Доводите, че венецуелската власт не била икономически ефективна и затова трябва да бъде свалена, са просто смешни. Първо, Венецуела има по-висок брутен продукт и покупателна способност например от… Украйна. Тогава защо ли американците първо не сменят Порошенко (когото самите те назначиха)? Сега в Хаити например има масови кървави протести срещу местната проамериканска марионетка, която ограби държавната хазна. Западните медии обаче си затварят очите, а Вашингтон не праща камиони с хуманитарна помощ и не лее крокодилски сълзи заради страданията на бедните хаитяни, които искат демокрация.

На всичкото отгоре САЩ се опитват да пробият венецуелската граница под предлог, че искат да доставят хуманитарна помощ на венецуелците и да „облекчат” страданията им. В същото време Вашингтон въвежда все нови санкции и икономическа блокада, което пряко удря по венецуелското население и усилва страданията му. Ако във Вашингтон наистина се вълнуваха от проблемите на венецуелци, нямаше ли да е по-логично да премахнат санкциите вместо да устройват политически цирк с няколко камиона? Отговора мисля е очевиден.

За пореден път САЩ говорят за мир и демокрация, а се готвят за война. Да видим докъде ще стигне поредната им кървава авантюра…                        



Гласувай:
6



1. apostapostoloff - Целият западен свят греши,
24.02.2019 06:23
само ти си прав. Не чувстваш ли, че ставаш смешен?
цитирай
2. bojinkata - само ти си прав. Не чувстваш ли, че ...
24.02.2019 09:03
apostapostoloff написа:
само ти си прав. Не чувстваш ли, че ставаш смешен?

Ти пък къде го видя целия западен свят!?
цитирай
3. worldissue - само ти си прав. Не чувстваш ли, че ...
24.02.2019 14:34
apostapostoloff написа:
само ти си прав. Не чувстваш ли, че ставаш смешен?


Смешен е който вярва в правотата на въпросния западен свят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3240460
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930