Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
24.01.2019 18:55 - Ще успее ли американският преврат във Венецуела
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 4098 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От Латинска Америка идват тревожни новини, във Венецуела отново се опитват да свалят местното социалистическо правителство и да назначат проамерикански президент. Това всъщност не е първия опит за незаконна смяна на режима в страната, подстрекаван от Вашингтон. През последното десетилетие имаше редица опити да бъде свален първо Уго Чавес, а после и наследника му Мадуро. Щатите въведоха и ред икономически санкции, които сериозно влошиха социалната обстановка в страната, но въпреки това не успяха да доведат до нужния резултат. Наскоро дори се опитаха да извършат атентат с дронове срещу президента Мадуро, но и този път без успех.

В момента наблюдаваме поредния опит за преврат, при това САЩ открито, без свян, подкрепят смяната на режима и подбуждат към насилие. Преди дни Николас Мадуро спечели изборите с мнозинство и отново оглави страната. Проамериканската опозиция, която не се ползва с особена популярност сред населението (затова и загуби вота) обяви, че щом тя не спечели изборите, то те са били фалшиви. Формалния опозиционен лидер Хуан Гуаидо се самообяви за президент, а САЩ го подкрепиха, което според тях му дава достатъчно легитимност.

И така, какво излиза? САЩ, които все се оплакват, че Русия се била намесвала в американските избори, открито се опитва да промени резултатите от изборите във Венецуела и да смени режима в Каракас, при това абсолютно незаконно. При това иска да постави на власт малцинството, което не може по законен начин да спечели демократични избори. Малцинство, което използва насилие и антиконституционни методи, за да заграби властта. Това демократично ли е? Отговаря ли на европейските ценности и международното право? Отговорът е риторичен.

Лидерът на превратаджиите между другото се скри в колумбийското посолство и от там в момента подстрекава към безредици и неподчинение сред военните. Колумбия впрочем от доста време се използва от американците като команден център за смяна на режима във Венецуела. Вашингтон дори призоваваше наскоро Колумбия и Бразилия да нахлуят във Венецуела (!) и със сила да сменят властта в Каракас. Двете страни обаче засега особен ентусиазъм не проявяват в тази насока, пък и нямат нужния военен потенциал за подобна авантюра.

Дали поредния опит за смяна на властта в Каракас ще успее? По-скоро не. Военните засега са на страната на правителството и очевидно нямат силно желание да вършат мръсната работа в угода на САЩ. Пък и защо да го правят при положение, че рискуват да загубят социалните си придобивки, дадени им от социалистите, ако на власт дойде проамерикански режим, оглавен от представител на олигархията.

Това за съжаление не значи, че в Каракас и другите градове няма да премине вълна от насилие с жертви и от двете страни. Местните протестиращи би трябвало първо да погледнат примера на Украйна, където се случи аналогичен преврат, подстрекаван от американците.

И там имаше президент „диктатор”, отстранен от „демократичната” опозиция, бореща се за светло европейско бъдеще. И там опозиционерите се „бореха” за интересите на народа срещу олигархията. И какво получихме в крайна сметка? Начело на Украйна застана диктатор-олигарх, а редовите украинци станаха още по-бедни. Светлото европейско бъдеще така и не настъпи, да не говорим за последвалата гражданска война, отнела хиляди животи. И в този случай единствените печеливши се оказаха САЩ, използващи наивните украински протестъри като пушечно месо. Протестиращите във Венецуела ги чака абсолютно същата участ.

Междувременно украинските власти вече публично подкрепиха безредиците във Венецуела. Колко символично…               




Гласувай:
5



1. radostinalassa - ББ не каза дали са открили нефт у нас
24.01.2019 19:07
Във Венецуела има много нефт и неотменно США присъства там, за да защитава демокрацията и.
цитирай
2. pando - Ще "успеят" както
31.01.2019 09:04
"Успяха" и в Сирия. Путин ги изпреварва с два хода напред....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3205860
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031