Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.12.2018 18:23 - САЩ обявиха поражението си в Сирия?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 4173 Коментари: 7 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вчера сензационно бе обявено, че щатските военни се изтеглят от Сирия по решение на Тръмп. В арабската република имаше официално до 2000 американски военни, които предстои да бъдат изтеглени в рамките на около 100 дни (едновременно бе заявено, че международната коалиция под егидата на САЩ ще продължи да функционира в страната под някаква форма). Обявена бе и евакуацията на служителите на Държавния Департамент, намиращи се в североизточна Сирия, на територията контролирана от кюрдите.

Изненадващото в случая е не толкова внезапното решение за изтеглянето при положение, че американците се готвиха да окупират източна Сирия за неопределено дълго време, а това че Тръмп изпълни предизборното си обещание. И ето че щатските сили се изтеглят, въпреки протестите на Пентагона и неолибералните ястреби, които настояваха окупацията на Сирия да продължи, за да може САЩ да съхрани влиянието си в региона.

image

Самото решение на Тръмп, макар да изглежда изненадващо на пръв поглед, дойде след проведените разговори с Ердоган, който има намерение да прати войските си в приграничните северни райони на Сирия и да изтласка от там кюрдските формирования. Турския президент демонстрира решителност да проведе операцията дори въпреки предупрежденията от Вашингтон. Доста е вероятно американците да са стигнали до някакво тайно споразумение с турците и решението за изтеглянето да е свързано с това. Друг фактор е и случаят Хашокджи – журналистът, който преди седмици бе убит и накълцан на парчета в саудитското консулство в Истанбул. Тръмп се опитва да потули случая, а турците активно използват този компромат срещу Саудитска Арабия, с която водят борба за регионално лидерство.

От друга страна продължаването на окупацията на североизточна Сирия е безсмислено, тъй като американците така и не можаха да свалят сирийския президент Асад, а спонсорираните от тях терористи загубиха войната. Щатите действително контролират част от сирийската територия, но нито могат да разширят зоната си на влияние, нито могат в достатъчна степен да влияят на събитията в арабската република.

Формално Тръмп оправда решението си с това, че САЩ вече победиха ИДИЛ, което (поне на думи) било основната причина американците да се намират в Сирия. На практика Ислямската държава вече действително е победена, макар клетките на ИДИЛ все още да контролират няколко района в пустинята на изток от Ефрат, край границата с Ирак, и съответно остават „непобедени” от американския президент. Кой наистина е победил ИДИЛ е спорен въпрос, тъй като щатската коалиция с месеци бездействаше спрямо ислямистите и се опитваше да ги използва срещу сирийското правителство.

С изтеглянето на щатските войски (ако то наистина се случи както е заявено) задачите на Сирия и съюзниците ѝ се улесняват. Сирийската армия ще може да върне под свой контрол поне част от териториите на север и изток, което да улесни възстановяването на страната. Най-големите губещи в случая отново се оказват кюрдите, които за трети път ще се окажат предадени от американските си съюзници (кюрдските лидери вече се оплакаха, че Вашингтон им забива нож в гърба). Недалновидността и политическата незрялост отново изиграха лоша шега на кюрдите, които смятаха, че с помощта на Щатите те ще могат да получат максимална изгода и територии. Сирийското правителство и руснаците им предлагаха многократно различни компромиси, но кюрдските лидери отказваха всички предложения, надявайки се, че с помощта на САЩ ще могат да получат много повече. Уви, те не си взеха поука от предишните провали и в крайна сметка пак ще бъдат принудени да седнат на масата за преговори, но вече при по-неизгодни условия.

Щатите се опитваха едновременно да използват и кюрдите, и турците, но това постоянно създаваше противоречия и отчасти тласкаше Ердоган към по-тясно сътрудничество с Русия и Иран, което естествено не се харесваше на Вашингтон. Очевидно е, че ако на Тръмп се наложи да избира между Ердоган и кюрдите, то той ще избере първия вариант като по-важен в дългосрочен план. САЩ възприема кюрдите не като съюзници, а като инструмент, който оправдаваше присъствието им в Сирия и даваше възможност за физическо въздействие върху ситуацията. Явно обаче кюрдите твърде късно осъзнаха, че просто играят ролята на пушечно месо.    

Можем ли да смятаме, че решението на Тръмп е равносилно на поражение за САЩ в Сирия? Отчасти да, макар че в сирийската война не всичко е окончателно решено. Русия също може да запише поредния успех в сирийската си стратегия, тъй като именно благодарение на нейната активна намеса плановете на Щатите бяха нарушени и в крайна сметка Тръмп стигна до решението за изтегляне. Разбира се, американците няма напълно да се откажат от Сирия и ще продължават да оказват влияние в близкоизточния регион, но с по-различни средства и вече по-малък размах. Те също така ще продължат да се борят с Иран (тази борба до голяма степен е подстрекавана от Израел, който има силно влияние върху американската външна политика в момента).         




Гласувай:
6



1. pando - Замислят нова
20.12.2018 21:54
Гадория...Що не разкараш шизофреника?
цитирай
2. worldissue - Що не разкараш шизофреника? ...
20.12.2018 22:22
pando написа:
Що не разкараш шизофреника?


Готово, разкарах го. А за гадориите ще видим, това надали ще е последната тръмповска изненада.
цитирай
3. 1997 - Не можем да бързаме с изводите
21.12.2018 07:38
Зачестиха терористичните нападения, та нищо чудно роякът от обучени антиБашари на подведомствената територия да е разпръснат и от гнездото да няма нужда.
цитирай
4. barin - Здравей, worldissue. Не смея да ...
21.12.2018 15:42
Здравей, worldissue. Не смея да твърдя далипрезидента Тръмп е прав с обявяването на победата. Бъдещето ще покаже дали е бил прав.
Поздрави!
цитирай
5. worldissue - Зачестиха терористичните напа...
21.12.2018 17:47
1997 написа:
Зачестиха терористичните нападения, та нищо чудно роякът от обучени антиБашари на подведомствената територия да е разпръснат и от гнездото да няма нужда.

Е, терористичните нападения специално в Европа станаха вече почти норма. Не смятам, че има особена опасност от това да се разпръснат. В Европа и така има предостатъчно потенциални терористи, които по всяко време може да осъществят атентат. Въпроса е доколко европейските служби имат интерес да предотвратят поредния атентат. Ще видим.
цитирай
6. worldissue - Здравей, worldissue. Не смея да ...
21.12.2018 17:51
barin написа:
Здравей, worldissue. Не смея да твърдя далипрезидента Тръмп е прав с обявяването на победата. Бъдещето ще покаже дали е бил прав.
Поздрави!


Здравей!
Заявленията на Тръмп явно зависят от конкретната ситуация, защото той първо заяви, че е победил ИДИЛ, а на следващия ден каза, че САЩ напускат и сега е ред Русия и Иран сами да се борят с остатъците от ИДИЛ в Сирия. Така че победата е относително понятие.
цитирай
7. pando - Всички военни
23.12.2018 16:07
Намиращи се в Сирия,с изключение на руснаците са агресори.Сирия не ги е поканила там.Това е международното право. Така че агресорът ФАЩ намиращ се незаконно в Сирия решава да не бъде по вече агресор.Трогателно....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216155
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031