Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
08.09.2018 18:06 - Сирия: всичко е готово за химическата атака
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1168 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Предвид това, че операцията по освобождението на провинция Идлиб трябва да започне до дни, докрай се усили информационната война срещу сирийското правителство и в момента постоянно се говори за химически атаки. Естествено, за виновен ще бъде обявен Асад и Щатите ще нанесат ракетен удар по сирийската армия. От Вашингтон предварително обявиха, че сирийския президент ще използва химическо оръжие и ще го бомбардират. Тоест друг вариант няма – Асад трябва да бъде бомбардиран.

Че американски удар по сирийците ще има е очевидно. Не случайно в Средиземно море бяха пратени щатски кораби и ядрени подводници. Подобни маневри се подготвят доста продължително време, съответно и решението за ракетен удар се взима минимум 2-3 месеца предварително, а не за 2-3 дни. Химическата атака се организира най-накрая и е просто медиен повод, чиято цел е да оправдае военната операция пред избирателите и данъкоплатците. Евтина пропаганда, с две думи.

В Москва отлично виждат какво се случва край сирийските брегове и им е пределно ясно, че Щатите ще се опитат ако не да попречат, то поне да забавят освобождението на Идлиб. В тази ситуация, колкото и да е парадоксално, САЩ и Ал-Кайда отново се оказват съюзници, макар че доколкото си спомням още от времето на Буш-младши Ал-Кайда е главен враг на Америка и именно тази организация извърши атентатите от 11 септември. И именно борбата с тероризма вече почти две десетилетия се използва от Вашингтон като оправдание за безкрайните му военни авантюри в Близкия Изток.

Руското военно министерство за пореден път предупреди, че в Идлиб се подготвя химическа провокация, разкривайки и някои разузнавателни данни. Според информацията на руските военни на 7-ми септември в командния пункт на терористите край у-ще „Ал-Вахда” се е провела среща между лидерите на групировките Хаят Тахрир ал-Шам и Хизб Ат-Туркестан ал-Ислами с участието на представители на Белите каски. На срещата са били обсъждани подробностите на предстоящите химически провокации и постановъчни видеозаписи. В съобщението се посочват и населените места, където могат да се проведат въпросните постановки – Джиср аш-Шугур, Серакаб, Тафтаназ и Сармин. Сигналът за извършване на химическата провокация трябва да бъде получен от „чуждестранните приятели на сирийската революция” (тоест от САЩ).

Руската авиация вече започна да нанася бомбени удари по командните пунктове и складовете на джихадистите, така че Белите каски вече могат спокойно да снимат видеото си и да кажат, че руснаците ги бомбардират с химически бомби.

Ден по-рано пък завърши срещата между Русия, Иран и Турция в Техеран, където в частност се обсъждаха рамките на операцията в Идлиб. Ердоган разбира се упорно се пазари, предвид, че част от Идлиб се контролира от протурски групировки. Турския президент предлагаше Хаят Тахрир ал-Шам (бившата ал-Нусра или „ал-Кайда в Сирия”) да бъде разоръжена и членовете и да преминат в буферната зона под контрола на протурските групировки, а наемниците по желание да се върнат в страните, от които са попаднали в Сирия. Подобен сценарий е на практика невъзможен, тъй като ал-Нусра (спонсорирана основно от Саудитска Арабия) не иска да се разоръжава и Ердоган няма никакво влияние над групировката. Турците още преди месеци трябваше да зачистят своята зона на влияние в Идлиб от „неумерените” бунтовници, но така и не го направиха. В същото време обаче Ердоган не може до безкрай да протака и да отлага операцията в Идлиб. Въпросът тук е по-скоро каква по размери ще е територията, която ще остане под контрола на протурските групировки и докъде ще се простре операцията на сирийската армия. В близките 2-3 седмици предстои да разберем за какво точно са се договорили Ердоган, Путин и Роухани.

Междувременно в западните медии вече активно се води информационна война срещу Русия и сирийското правителство. С началото на въздушната операция на руските ВКС веднага плъзнаха новини от типа „руснаците бомбардират жени и деца”, „руските бомби падат върху училища и болници” и „в Идлиб ще настане хуманитарна катастрофа”.

Когато щатските бомби убиваха жени и деца в Ракка и иракския Мосул западните пропагандисти си мълчаха и оправдаваха действията на САЩ. В Ракка не остана цяло училище или болница, но западните медии не ронят крокодилски сълзи по този повод. Също така не обръщат внимание, че в Ракка настана хуманитарна катастрофа именно по вина на американците. Вашингтон между другото няма никакво намерение да финансира възстановяването на сирийските градове (въпреки че активно участваше в разрушаването им), заявявайки, че няма да даде и цент докато начело на Сирия не застане щатска марионетка. Но американците не искат да финансират дори Ракка, която се намира под техен контрол. На думи обаче те от все сърце подкрепят сирийския народ и му съчувстват. Пари обаче не щат да му дават.                

И така, в близките дни ни очакват доста интересни новини от Сирия, особено що се отнася до прословутите химически атаки. Но дори подобна провокация да се случи и САЩ да нанесат ракетен удар по сирийските войски, това няма да попречи на окончателното освобождение на Сирия от терористите, част от които са подкрепяни именно от американците, лицемерно обявяващи се за главни борци с тероризма.
         




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216919
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031