Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
31.08.2018 18:22 - САЩ и Русия на прага на нов сблъсък в Сирия. Химическа атака до дни?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2048 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 31.08.2018 18:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ситуацията в Сирия отново се изостри и Вашингтон и Москва отново кръстосват шпаги. Последната ескалация е свързана с предстоящата операция на сирийската армия в северозападната провинция Идлиб – последната голяма крепост на джихадистите (в западните и български медии ал-Кайда политкоректно е наричана „въоръжена опозиция”) в Сирия. За сирийските войски това ще е последната голяма битка в продължаващата вече 7 години война и след завършването ѝ военният фактор ще мине на заден план, а на преден ще излязат дипломатическите търгове за бъдещето на Сирия.

В тази ситуация активна роля се опитват да играят и САЩ – един от основните спонсори и подстрекатели на кръвопролитието в арабската република. Предсказуемо Вашингтон отново подхвана темата за химическото оръжие и в момента води активна информационна кампания срещу президента Асад. Основната цел на тази кампания е всъщност да даде оправдание на планирания ракетен удар по сирийските войски, който най-вероятно отново ще бъде нанесен от тройната коалиция САЩ-Британия-Франция. Схемата, която ползват американците, е до болка позната – тиранинът Асад пак ще използва химическо оръжие срещу жените и децата, а САЩ ще го бомбардират за наказание. Защо Щатите смятат, че Асад ще използва химическо оръжие при положение, че предварително го заплашват с ответен удар, не е ясно.

Вероятността от нов американски удар по Сирия е толкова голяма, че Русия даже свика заседание в ООН, където се обсъждаше подготовката за нова химическа провокация, която да даде оправдание за удара. Руското МО официално обяви, че химическите вещества за провокацията вече са докарани в Идлиб и че подготовката за този акт се осъществява от британските служби чрез една от частните военни компании. Постановката отново ще бъде заснета от печално известните Бели каски (част от тях се евакуираха наскоро от южна Сирия и се прехвърлиха в Идлиб), а видеото им ще се използва от западните медии за „доказателство” на вината на сирийските власти.  

Доколко действията на руските дипломати и военни са способни да предотвратят ракетния удар е трудно да се каже, тъй като американците продължават подготовката за него и около Сирия вече дежурят два кораба с крилати ракети и стратегически бомбардировач, които чакат команда. При необходимост тези сили могат много бързо да бъдат усилени с допълнителни съдове и самолети (както беше при предишните две атаки) в случай, че постъпи сигнал от Вашингтон. Руснаците обаче също не бездействат и вече формираха сериозна армада в Средиземно море. Впрочем целта на тази морска групировка не е толкова да спъне действията на Щатите, колкото да подпомогне планираното настъпление на сирийската армия в Идлиб.

image
Карта на военната активност в Идлиб. В червено са териториите, контролирани от сирийските власти, в зелено - ислямистите.  


Що се отнася до самата химическа провокация, можем да очакваме тя да се случи след като руската и сирийската авиация започнат активно да обработват позициите на терористите в Идлиб. На 7 септември се очаква тристранна среща Русия-Турция-Иран, на която ще се определят границите на провежданата операция, така че е малко вероятно бойните действия да започнат преди това, съответно и химическата провокация няма как да се случи преди сирийците да започнат активни действия.

Самият удар няма да донесе някакви значими дивиденти на Щатите (предишните две атаки също не можаха сериозно да попречат на сирийците) и няма да промени ситуацията на фронта, която еднозначно е в полза на Асад. САЩ могат единствено да се опитват да забавят завършването на войната и по такъв начин да ослабят позициите на Дамаск в бъдещите преговори. Подобно забавяне е крайно необходимо, тъй като позволява на американците да оправдават присъствието си в Сирия.

Медиите (особено българските) продължават упорито да наричат „опозиция” бандитската сган, която контролира Идлиб. В провинцията бяха събрани хиляди джихадисти от останалите региони на Сирия след сделки (руските военни активно участваха като посредници между враждуващите) със сирийските власти, които по такъв начин избягваха излишни жертви и разрушения. Единство в тази „умерена опозиция” няма – тя е представена от различни радикални групировки, които постоянно се бият едни с други. Основните играчи тук са Хаят Тахрир ал-Шам (ал-Кайда в Сирия, спонсорирана от Саудитска Арабия), протурските групировки и отделните клетки на ИДИЛ, които воюват и с едните и с другите.

В една от родните статии пишеше, че повечето население на Идлиб е против Асад. Как автора на статията е определил това и какви аргументи има не става ясно от текста. Местните обаче със сигурност са и против тъй наречената „опозиция”, представена от ал-Кайда. „Демокрацията”, която тези брадати опозиционери с автомати им предоставят през последните няколко години, се отличава с хаос, липса на всякакви права и безопасност, постоянно кръвопролитие, атентати и бандитизъм. На всичкото отгоре ислямистите не позволяват на бежанците да напускат Идлиб, за да може да ги използват като жив щит. Тахрир ал-Шам също така води чистки сред групировките, които искат да сключат примирие със сирийските власти и да прекратят бойните действия.      

Западната пропаганда междувременно се опитва да убеди зрителите, че ако сирийците започнат операция в Идлиб това ще доведе до огромен поток бежанци, който ще нахлуе в Европа. Това обаче е спекулация. Първо, че освобождението на Алепо, Дейр-ес-Зор, Гута, Дераа и др. така и не доведе до нова бежанска вълна. Второ, в освободените от терористите земи започват да се връщат бежанци. Те се връщат именно в териториите под контрола на сирийските власти, бягайки от „умерените” главорези. Съответно ако европейците наистина имаха интерес да се справят с бежанския проблем, те логично трябваше да подкрепят действията на сирийските власти. Трето, нямаше да има нови бежанци, ако Щатите и съюзниците им не спонсорираха и въоръжаваха бунтовниците и не се опитваха да премахнат Асад. Войната, а с нея и бежанската криза, отдавна да е свършила ако „умерените” главорези не продължаваха да получават постоянна помощ отвън. Западните страни начело със САЩ на думи твърдят, че кръвопролитието в Сирия трябва да се прекрати, леейки крокодилски сълзи за бежанците, но именно те са тези, които подливат масло в огъня и се опитват максимално да удължат конфликта.

Русия реално търси мирно решение на конфликта, доставя хуманитарна помощ, активно участва в примирението на враждуващите страни, опитва се да привлича външна помощ за бъдещето възстановяване на Сирия. Всички руски инициативи обаче се блокират от Щатите и ЕС, които нямат никакво желание да харчат пари за възстановяване на това, които самите те разрушиха. САЩ и съюзниците им са готови да дават пари, но само ако начело на Сирия застане тяхна марионетка. Но дори и теоретично властта да се бе сменила, разрухата в Сирия щеше да си остане, а милиардните „помощи” на Вашингтон и ЕС щяха безследно да потънат в нечии офшорни сметки.

Лицемерието и двуличието на САЩ добре се проявяват на примера на сирийската Рака, която бе превърната в лунен пейзаж от американската авиация. Градът е разрушен, под развалините продължават да гният труповете на мирните жители, които няма кой да извози. Американците обявиха победа на ИДИЛ и зарязаха Рака, отказвайки да участват във възстановяването на града. В същото време обаче те не жалят пари за окупацията на северна Сирия и постоянно укрепват базите си там.

Щатите също така няма да жалят пари и ако решат да изстрелят още няколко десетки крилати ракети по Сирия, използвайки поредния фалшив повод за това. Ще могат ли „умните” крилати ракети на Тръмп за пореден път да помогнат на ал-Кайда и да попречат на сирийската армия да освободи Идлиб? Надали. Сирийската операция може да се забави малко, но изходът от нея (и от войната) така или иначе вече е предрешен и той не е в полза на Вашингтон.

Е, остава ни да чакаме Белите каски да снимат поредния си химически кино шедьовър, който ще даде зелена светлина на американските крилати ракети. Държавния департамент на САЩ вече заяви, че ако се случи химическа атака (без значение кой е извършителя), виновен ще е Асад. Как ще се развият събитията ще можем да видим най-вероятно след около седмица.       



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217432
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031