Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
05.08.2018 20:17 - Илон Мъск – гений или шарлатанин
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1149 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Как да възприемаме Илон Мъск – като гениален предприемач, инженер и изобретател или като тарикат, чийто балон продължава да се надува и скоро може да се спука?

Около Мъск често се вдига информационен шум, особено в западните медии. Често ни го представят като олицетворение на американската мечта, американското техническо превъзходство и т.н. Само че както американското техническо превъзходство е доста спорно и противоречиво, така и дейността на Мъск предизвиква доста въпроси и критика.

Да вземем например скорошната история със спасяването на децата в тайландската пещера. Инцидента се превърна в една от главните международни новини и Мъск, бидейки изключително предприемчив човек, усети, че това е отлична възможност да си направи реклама и да повиши цената на акциите си, които в последно време отбелязаха спад.

Илон веднага безстрашно се хвърли да спасява бедните дечица и хвана самолета за Тайланд. Както обикновено, той веднага започна да си прави снимки и да пълни туитър със съобщения. Пиар кампанията му започна още преди той да е слязъл от самолета. Стигайки до пещерата, той веднага започна да измисля оригинални начини за спасяване. Първо искаше да прави надуваем тунел от найлонови тръби, но осъзнавайки нелепостта на този проект, бизнесменът бе осенен от друга гениална идея и реши да измайстори спасителна капсула от боклуци части на ракетата Фалкон (хем направи реклама и на космическия си проект). Инженерите му успяха бързо да сътворят въпросната конструкция (правейки пиар от всяка своя стъпка), но тайландските водолази междувременно вече бяха спасили всички деца, използвайки много по-традиционни и ефективни средства.

Мъск естествено не можеше просто да си събере багажа и да поздрави спасителите, тъй като пиар кампанията му фактически се провали и „гениалните” му изобретения се оказаха безполезни (което заплашваше да удари по акциите на компанията му). Илон реши да атакува и обвини тайландските спасители в некомпетентност и поиска разследване на дейността им. Тази наглост не можеше да бъде подмината от медиите и Мъск отнесе доста критики. Шефа на SpaceX не остана длъжен на критиците си и ги засипа с язвителни съобщения в туитър, обвинявайки ги че са хейтъри, че нарочно атакуват компанията му и т.н.

Впрочем думата „туитър” тук е ключова. За всички „гениални” мисли и изобретения на Мъск ние разбираме всъщност от социалните мрежи, където бизнесмена е доста активен. Илон пътува в колата си, идва му гениална идея и хоп! В туитър се появява съобщение за нов грандиозен и оригинален проект. Мъск веднага отваря нова фирма, инвестира милиони долари, медиите пишат за него и накрая… нищо.

Илон ту се канеше да строи високоскоростна транспортна мрежа, ту се канеше да праща хора на Марс, ту искаше да прави новинарски сайт „Правда”, в който феновете му да гласуват коя статия е обективна, а коя не (накрая се оказа, че името на сайта е заето от украинска медия), ту искаше да експериментира с изкуствен интелект, ту се готвеше да копае тунели под земята. В крайна сметка всички тези фантазии не напуснаха пределите на туитър и само създадоха малко информационен шум, който да ни напомня за неуморния труженик Мъск. Е, имаше все пак и няколко реализирани проекта – огнехвъргачката за борба със зомбита и електромобила Тесла, изстрелян в околоземна орбита (каква е ползата от тези две неща обаче е доста трудно да се каже). У мнозина се създава впечатлението, че Илон по-скоро имитира бурна дейност, с което се опитва да отвлече вниманието от проблемите на фирмите му.

А проблеми Мъск има достатъчно. Първо, че колите му Тесла не са съвсем безопасни и през няколко месеца се появяват съобщения за поредния изгорял електромобил или катастрофа заради дефект на автопилота, второ, бившия технолог на компанията Мартин Трип заяви, че фирмата лъже инвеститорите си и, че в продължение на месеци Тесла е произвеждала с 44% по-малко коли от заявеното и е слага в тях бракувани и некачествени части (което може да обясни инцидентите със самозапалването на колите). Мъск естествено веднага атакува и обвини Трип в разкриване на фирмена тайна и саботаж на производството. Пиар кампанията около тайландските деца целеше именно да отвлече вниманието от този скандал, но сметките на Илон не излязоха.

Всъщност, когато говорим за Илон Мъск, трябва да имаме предвид, че той е на първо място добър специалист по маркетинг и основната му дейност е именно тази – да продава изгодно идеите си, дори когато те са лишени от съдържание. Също така не е съвсем коректно да го наричаме изобретател, тъй като с изобретенията се занимават инженерите на фирмата му, а той през това време пише съобщения в туитър и се изявява пред публика (поне засега това поддържа стойността на акциите на фирмите му).

Успехът на автомобилите му Тесла също е спорен – самият Мъск признава, че фирмата работи на минус. А високите продажби на електромобилите му се дължат на данъчните облекчения, които предоставя за тях щатското правителство. Достатъчно е властите да отменят тези субсидии и продажбите на Тесла веднага ще се сринат (и Мъск вероятно ще побегне да проси държавна помощ).   

От всички амбициозни проекти на Мъск най-перспективен изглежда само SpaceX и идеята за многоразови ракетни носители. Проектът обаче още е в процес на разработка (дейно участие в него взима и НАСА) и ракетите Фалкън все още не демонстрират нужната надеждност, за да влязат в серийно производство. Вероятно след няколко години проблемите с надеждността ще се решат, но дотогава на американците, които се бият в гърдите, че са най-технологично развити и прогресивни, ще се налага да купуват ракетни двигатели от… Русия. Да, американците наистина продължават да ползват легендарните двигатели РД-180, разработвани още в СССР. Това е и причината Щатите да не налагат санкции на руската космическа промишленост, защото в такъв случай те нямаше да има с какво да изстрелват спътници в космоса.

image
Бившия президент Обама и Илон Мъск на стартовата площадка на ракетите Фалкон (2010г.) разсъждават как да се отърват от руските ракетни двигатели.                      

Илон Мъск безспорно е ярка личност, но дали е гений е друг въпрос. Поне засега обаче предприемчивостта и уменията му да въздейства на публиката дават ефект. Дали той олицетворява американския предприемачески гений? Е, ако американския гений се изразява в това да продаваш скъпо въздух под налягане, то да – Мъск е идеалният символ.          

            




Гласувай:
2



1. zaw12929 - ТРУДЕН ЧОВЕК, НО ГЕНИЙ! ТАКА ИЗГ...
06.08.2018 13:13
ТРУДЕН ЧОВЕК , НО ГЕНИЙ! ТАКА ИЗГЛЕЖДА, ЩОМ ВИ ВПЕЧАТЛЯВА!
цитирай
2. worldissue - Повече ме впечатли историята с т...
06.08.2018 18:32
Повече ме впечатли историята с тайландските деца и как Мъск се опита да се възползва от нея. Смятам, че все пак НЕ е гений. Засега не е направил нищо, което да докаже, че има нещо гениално в него.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3235233
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930