Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.07.2018 16:03 - Новичок и Световното в Русия
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1180 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На фона на блестящо организираното Световно първенство по футбол в Русия британските власти пак се сетиха за химическите оръжия и отново обвиниха Москва, че ги трови с Новичок. При това, както съобщиха в неделя, вече официално има първа жертва, починала от уж отравяне с въпросното вещество.

Един от първите въпроси, които вероятно ще възникнат у прочелите новината, е защо пак  Новичок и защо именно сега? Според мнозина анализатори моментът не е избран случайно от британските власти. Все пак в близките дни предстои среща на членките на НАТО, а след седмица в Хелзинки трябва да се срещнат Тръмп и Путин. И щатския елит и пригласящите им британски власти се боят, че Тръмп може да стигне до някаква договорка с Путин, което да разруши глобалната американска хегемония. Иронията се крие в това, че и Тръмп и противниците му искат едно и също – САЩ да останат глобален лидер и в бъдеще. Проблемът е в това, че подходът им е различен и щатската олигархия и неоконсерватори се боят, че Тръмп ще разруши построената от тях империя (и съответно те няма да могат повече да паразитират върху световната икономика и ресурси).

На предстоящата среща на НАТО естествено главната тема пак ще е борбата с „агресивната” Русия, което ще се съпровожда с призиви за увеличаване на военните бюджети на страните от ЕС и изпращането на допълнителни щатски войници и танкове край руските граници. Русия също така ще продължи да бъде обвинявана, че „подкопава” европейското единство. Според западните политици и медии липсата на единство в Европа не е причинено от вътрешните противоречия и хроничната криза в ЕС, а от това, че Русия ги „дестабилизира” и коварно плете интриги. Само дето не Русия караше европейците да създават еврозоната, да подкрепят щатските авантюри в Близкия Изток и да приемат пълчища бежанци. В крайна сметка излиза, че единственото, което обединява европейците, е русофобията. Но дори и русофобията се оказва недостатъчна, за да удържи „единството” на Европа.

Преди и по време на срещата Тръмп-Путин щатските и британски медии би трябвало да вдигнат максимален шум по темата Новичок и отравянето на шпионина Скрипал (и новото отравяне, което официално е станало в началото на юли). Обвиненията срещу Русия и Путин по замисъла на противниците на Тръмп би трябвало максимално да ограничат възможностите на щатския президент да постигне какъвто и да е компромис с Кремъл, съответно запазвайки политиката на конфронтация с Русия (и опитите за нейното изолиране, които не са много успешни). А ако Тръмп и Путин наистина стигнат до някакви споразумения, то западните „свободни” медии ще обвинят Доналд, че е агент на Кремъл и че не може да стискаш ръката на тиранин, който трови беззащитните европейци с химически оръжия.

Междувременно в Русия продължава Световното първенство по футбол. При това то се провежда толкова успешно и чужденците, които го посещават, са толкова доволни, че дори британските медии признават, че първенството е великолепно организирано и е едно от най-добрите в историята. Все повече стереотипи за Русия се разрушават и чужденците, които вече са в страната, с учудване откриват, че руснаците са дружелюбни, а страната им е съвременна, цивилизована и безопасна. Особено безопасна тя се оказа за британските фенове, които преди Мондиала бяха сплашвани от медиите си с истории за кръвожадни ултраси, мечки, КГБ и т.н. Русофобската пропаганда се оказа водеща причина, поради която по руските стадиони имаше по-малко от нормалното британци. Но успешното представяне на английския отбор и развенчаването на лъжите, съчинявани от таблоидите, убедиха редовите англичани, че в Русия няма да им се случи нищо лошо (досега няма нито един регистриран случай на нападение на руски ултраси или мечки) и все още имат шанс да си купят билет за оставащите мачове.               

Който и да стане световен шампион през 2018, Русия вече постигна огромен успех с първенството, при това не само организационен успех. Както знаем футболът е не само спорт, но и (в по-голяма степен) бизнес и политика. И в тези две категории Мондиала се оказа печелившо вложение, тъй че не бяха случайни опитите на британците да отнемат правото за провеждане на първенството от Русия. Тези опити обаче се провалиха, както се провали и опитът за бойкот на Мондиала. Дори Макрон се кани да посети полуфинала с участието на Франция (преди това пък шведите решиха да не бойкотират шампионата). От друга страна пък може да се получи доста забавна ситуация – Англия може да играе (и дори да стане шампион) на финала, който ще се провежда в страната, която обвиняват, че трови жителите на Британия.

Но нали все ни обясняват, че живеем в хибриден свят – в него и политиката е хибридна, и спортът, така че няма на какво да се учудваме. Русия естествено ще продължават да я обвиняват в какво ли не, въпреки че тя се оказа доста по-цивилизована, дружелюбна и безопасна от тези, които сипят нападки срещу нея.

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3236415
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930