Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
26.05.2018 16:46 - Дъщерята на Скрипал е жива и здрава, „Новичок” не е от Русия
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 983 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

След двуседмично мълчане британските медии отново си спомниха за случая Скрипал, а на публиката бе представен видеозапис с дъщерята на бившия руски шпионин. Единственото хубаво в случая е, че Юлия Скрипал бе изписана от болницата и на видеото изглеждаше добре, макар и с голям белег на шията. Уви, Юлия Скрипал и баща ѝ продължават да се намират под похлупака на британските власти и никой няма достъп до тях. Официално бившия руски шпионин се е възстановил и също е изписан от болницата в добро здраве.

Във видеото, разпространено от Ройтерс, Юлия Скрипал зачете обръщение, съставено уж от нея, обаче начинът, по който тя го рецитираше, и стилът на посланието ѝ подсказват, че текстът е бил съчиняван все пак от британците.

Цялата история с химическото отравяне и Новичок съвсем се превърна във фарс. Да започнем с това, че от „Новичок, който е 10 пъти по-силен от всяко друго химическо оръжие” никой така и не пострада сериозно. Официално пострадали бяха баща и дъщеря Скрипал и един британски полицай, който бе изписан от болницата дни след като бе „обгазен”. Споминаха се само двата хамстера и котката на Скрипал, но не заради „Новичок”, а от глад. Британската полиция явно не можа да съобрази, че за домашните любимци на шпионина трябва все пак някой да се грижи (англичаните хем имаха достъп до къщата на Скрипал, хем знаеха, че вътре има животни).

Британските служби до ден днешен не могат дори да измислят правдоподобна версия за отравянето на Скрипал и да съставят хронология на събитията. В случая дори не знаем с какво е бил отровен шпионина и дъщеря му. „Новичок” първо беше газ, после стана гел, а сега казват, че бил течен. Не е ясно и къде е станало отравянето – вкъщи, в колата, в ресторанта, пъба, парка и т.н. Дълго време ни внушаваха, че отравянето било чрез дръжката на входната врата на Скрипал. Но това беше докато „Новичок” беше във формата на гел. Сега британците твърдят, че веществото не било гел, а течност. При това цели 100 грама, които биха стигнали за отравянето не само на Солсбъри, ами и на цялата област.

Обясненията защо никой не пострада сериозно от Новичок също бяха връх на абсурда – според британските медии и единия от създателите на химическото вещество, Вил Мирзаянов, „Новичок” не подействал, защото… в Солсбъри имало мъгла и веществото се разтворило във влажния въздух. Подобно обяснение е не само антинаучно, но и лишено от логика. Защо ли учените се мъчат да създават нови химически оръжия щом и една проста мъгла може да ги обезвреди?

Също така все още няма заподозрени за отравянето и британските служби не издирват никого, въпреки че медиите писаха, че руски разузнавачи две седмици следели къщата на Скрипал и после намазали дръжката на вратата му с Новичок (накрая пък гелът се превърна в течност, което автоматично зачерква тази версия). По едно време британските медии все пак решиха да „открият” един заподозрян в лицето на „агент Гордън”. Даже показаха снимка на „агента” със замазано лице и черна лента на очите. Според легендата „Гордън” е 54-годишен агент на КГБ, който владее бойни изкуства и е специалист по отравяне (и „най-вероятно” вече е напуснал Британия така че, уви, никога няма да бъде открит). За това колко нелепа е тази история може да се съди по саркастичните коментари под статиите за „агент Гордън” в британските сайтове.
 

image

Един от главните доводи на британците, че само Русия разполага с Новичок също бе оборен. Първо чешкия президент призна, че страната му е синтезирала въпросното вещество, при това по-малко от година преди инцидента в Солсбъри. После немските медии откриха, че Германия още в началото на 1990-те е получила формулата на Новичок от свой руски агент и е предоставила информацията на колегите си от НАТО, в частност САЩ и Британия. Пък и самите англичани не биха могли да определят, че Скрипал са отровени с Новичок без да имат образци от веществото.

Не можаха да уличат Русия и в лабораторията в Портън Даун, намираща се на десетина километра от Солсбъри. Експертите ѝ заявиха, че Скрипал наистина са отровени с Новичок, но произхода на веществото не може да се определи. ОЗХО също пуснаха доклад по случая, но формулировките им бяха дори още по-размити. Те определиха, че е използвано нервно-паралитично вещество, но нито назоваха името му, нито посочиха страната, където то е било синтезирано. Съдейки по "чудодейното" възстановяване на Скрипал, явно против тях не е било използвано химическо оръжие, а някакъв по-слаб препарат, който временно ги е извадил от строя, но не им е нанесъл тежка вреда. 

image

Бързото оздравяване бе обяснено по-доста оригинален начин от британците - Скрипал се възстановяват благодарение на... прекрасната британска медицина и супер професионалните английски медици, които не само веднага определят какъв антидот да дадат на пострадалите (да не би лекарите предварително да са знаели, че ще се използва Новичок?) и от какво да ги лекуват. Също така в Солсбъри същия ден "по съвпадение" се провеждали учения по химическа защита (ах каква невероятна случайност!). 

Ясно е, че цялата история с Новичок е шита с бели конци и обвиненията срещу Русия са фалшиви. За съжаление трябва да признаем, че тази нескопосана история, в която няма нито един реален факт, все пак се възприема като истина от доста хора. Западната пропаганда дори няма нужда да се старае да съчинява правдоподобни истории – тези, които вярват, че Русия е виновна за всичко, ще глътнат с радост и най-голямата идиотщина, която им сервират медиите.

По-важното в момента е какво ще се случи с Юлия Скрипал, която в буквалния смисъл се оказа заложник на британската русофобия. Явно британците ще я държат изолирана още с месеци, опитвайки се максимално да използват историята с Новичок. Остава без отговор въпросът защо британското разузнаване все пак реши да остави живи Скрипал, а не постъпи като в случая с Литвиненко. Фактът, че двамата са живи противоречи на историята с „най-смъртоносното химическо оръжие”. Но, както написах по-горе, дори подобна недодялана история има достатъчен пропагандистки ефект.

Ако съдим по режисираното изявление на Юлия, в което тя каза, че би искала да се завърне в Русия, британските служби все пак имат намерение някога да я пуснат на свобода (в момента не я пускат, тъй като явно се боят, че тя може да каже нещо излишно пък и историята с Новичок още не се е изчерпала напълно). Те не могат да я държат като заложник безкрайно дълго време и щом е жива, ще трябва все пак да я пуснат (законни основания да я задържат британците нямат все пак).

Впрочем, дори аферата Новичок скоро да отшуми, на нейно място ще се появи някоя друга история за ужасната Русия. Ако не е химическо оръжие, ще е допинг, ако не е допинг ще е малайзийския боинг, ако не е боинга ще е нещо друго. Антируската информационна кампания в западните медии е цикличен процес, който се обновява през няколко месеца, поддържайки постоянен градуса на напрежението в западните общества. Русофобията е удобна, тъй като тя позволява да се намери оправдание за всеки проблем в САЩ и Европа. „Руската заплаха” в момента е единственото, което може поне отчасти да обедини „обединената” Европа. Но и това обединение е доста неустойчиво, тъй като доста от участниците му все по-често започват да изразяват недоволство и тихо да се бунтуват срещу неизгодната политика, която им натрапва Вашингтон.                             

Но защо ли да си напрягаме главите щом има едно просто обяснение за всичко – Русия е виновна за всичко, защото Русия е виновна по принцип. Точка.     



Гласувай:
5



1. apostapostoloff - Новичок не е от Русия- един
26.05.2018 17:56
русофилистик като теб се изпърдял пред вратата им.
цитирай
2. pando - 100% истина
26.05.2018 20:22
Това е като историята с "ходенето"до Луната.Голям майтап...
Виж само Простол как пикае гаС.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3213942
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031