Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.05.2018 16:04 - Може ли Навални да смени властта в Русия
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1269 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 07.05.2018 16:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

По принцип мога да отговоря на този въпрос веднага и с една дума, но все пак първо ще дам няколко пояснения. Защо българските новинари обръщат толкова внимание на всяка проява на Навални и го представят едва ли не като икона на руската опозиция? И дали наистина той е толкова опасен за Кремъл, както се опитват да ни убедят западните медии?

И така, тази събота Навални даде нов повод на медиите да пишат за него след като той и хората му организираха нов несъгласуван с градските власти митинг. Властите му предлагаха специална площадка за митинг на един от централните площади (там често се провеждат разрешени протести), но Навални както винаги се отказа от предложението и призова за несанкциониран митинг на една от другите московски улици.

Защо Алексей умишлено всеки път организира незаконни акции въпреки че властите му предлагат специална площадка за изява, при това на желания от него ден и в центъра на столицата? Причините са достатъчно прости.

Първо, митингите на Навални не могат да съберат достатъчно публика. При заявени 15 хиляди участници съботната му акция едва събра 1500 души (понякога се случва на протестите му журналистите да са повече от протестиращите), а с толкова рехава публика трудно можеш да изобразиш масов протест. Второ, на разрешения митинг Льоша щеше просто да се качи на сцената, да каже една реч против тиранина Путин, да обещае да вдигне заплатите петкратно ако стане президент и това е. Накрая всички щяха да се разотидат и акцията му щеше да завърши тихо и мирно без медиите да обърнат особено внимание на проявата.

Навални знае това и съответно се старае да създаде максимално информационен шум. Нарочно организира незаконен митинг, за да може полицията да го задържи и той да изглежда като жертва на режима, на която запушват устата. Само дето „жертвата на режима” я пуснаха от ареста още на следващия ден без дори да му предявят обвинения. Много тираничен и кървав режим, няма що.

imageБорбъта е безмилостно жестока...

Западните медии (барабар с българските) гръмнаха със заглавия от типа „над 1000 задържани на протеста на Навални”. По заглавията в медиите в събота човек можеше да си помисли, че в Москва става едва ли не революция. Уви, за революция на Алексей не му стигат хора. По-малко от две хиляди протестиращи за мащабите на Москва е прекалено малко, просто капка в морето. Пък и средната възраст на поддръжниците на Навални в момента е 12-16 години, тоест публиката, която гледа клипчетата му в ютуб (повечето адекватни възрастни хора отдавна му обърнаха гръб). Алексей и клипчета постоянно пуска в интернет и предаване води по опозиционния канал „Дъжд”, където разказва колко е лош Путин и как Кремъл направо се бои от блогъра–опозиционер–борец с корупцията. И Льоша въпреки това има наглостта да се оплаква, че го цензурират.

Да, 1000 задържани звучи сериозно, особено например за мащабите на София. Но, първо че това е малко преувеличена цифра (московската полиция съобщи за 600 задържани в Москва, много от които бяха освободени още същия ден), второ, тя се отнася за общото количество задържани във всички места. Протести под егидата на Навални се проведоха в десетки руски градове, но там посещаемостта бе дори още по-отчайващо ниска. В Новосибирск и Красноярск се събраха по едва 300-400 души, а в Благовещенск на протеста дойдоха… 10 души. В Чита пък протестираха само деветима, при това тези девет души излязоха на единични акции.

Също така „многомилионния” митинг на Навални мина без сериозни инциденти и московската полиция действаше доста меко, което силно контрастира с протестите в САЩ и Европа например, където често се стига до кървави сблъсъци със сълзотворен газ и гумени куршуми.

Като говорим за протести в Европа, родните медии се държат доста интересно – митинга на Навални в Москва, събрал едва 1500 души, го слагат като водеща новина и го гледат под лупа, а протестите във Франция срещу реформите на Макрон, събрали над 160 хиляди демонстранти (имаше и безредици с палежи в Париж), те игнорираха като някаква дреболия.

Когато чуждите медии пишат за „1000 арестувани”, те умишлено пропускат да напишат причините за арестите. Първо, хората на Навални нарочно се отказаха от предложената им площадка и се преместиха на един от московските площади, където в този момент се провеждаше друго мероприятие, на което присъстваха два пъти повече хора. Тактиката на опозиционерите се оказа правилна – участниците на паралелното мероприятие се отнесоха негативно към Навални и веднага възникна конфликт, освен това всички се омесиха в обща тълпа и се появи визуално впечатление за масовост. На хората на Альоша обаче и това се оказа недостатъчно (до масови безредици на площада и в този случай не се стигна) и привържениците му излязоха на пътя и блокираха движението на единия от централните проспекти. В този момент започнаха да хвърчат камъни и бутилки и полицията се намеси по-активно, изтласквайки хората от пътя и задържайки по-буйните. И в тази ситуация полицаите действаха ефективно, затова и нямаше спукани глави и потрошени крайници. Повечето малолетни, които дойдоха да подкрепят своя интернет вожд Навални, в един момент предпочетоха да се разбягат и да не се репчат на полицията. Кървавият преврат отново не се случи.                       

Тук стигаме до въпроса доколко Навални е конкурент на Путин и може ли той да застане начело на Русия. Да, Навални може да застане начело на Русия, но само в бурните фантазии на самия Алексей. Всъщност той самия осъзнава, че шансовете му да спечели президентски избори са нулеви. Не защото руските власти се опитват да му пречат, а защото реалната му подкрепа сред населението е под 10%. Той може и да събира много гледания в ютуб, но това не значи, че има много избиратели. Все пак повечето от зрителите му са непълнолетни и не могат още да гласуват дори да искат (пък и не всички негови поддръжници реално биха пуснали бюлетина за него). На всичкото отгоре Навални няма политическа програма и не се стреми да създава политическа партия (пак поради факта, че няма достатъчно реални поддръжници), освен това няма никаква представа как се управлява държава. Той може да разправя как ще вкара в затвора всички корумпирани и ще вдигне двойно заплатите, но това е само евтин популизъм. Как точно се повишават заплати и пенсии, при това двойно, Альошка естествено не може да обясни.

Също така Навални не е лидер на опозицията. Вместо да я консолидира, Алексей разцепва опозицията. Обявявайки себе си за единствен вожд на несъгласните, той действа по принципа „аз съм единствената опозиция, ако аз не участвам в изборите, значи изборите са фалшиви”. Той не се обединява с никой и иска еднолично да стои начело. Затова и много негови колеги от либералната руска опозиция го обвиняват, че е алчен, самовлюбен и с мания за величие. С такъв подход е ясно, че Навални няма как да разчита на политически успех. Той всъщност и няма такива амбиции. Единственото, за което той е годен, е организирането на разни евтини провокации като тази в събота. А също да проси пари от своите малолетни фенове, които продължават да му превеждат пари за щяло и нещяло. Впрочем Алексей събираше пари и за мнимата си президентска кампания, знаейки че няма право да се яви на изборите. Къде отидоха събраните рубли не е ясно, но Навални и не смята да връща парите на наивните си последователи.        

В този смисъл става ясно защо Кремъл не предприема никакви сериозни мерки срещу Навални и не се опитва да го притиска. Все пак при желание той можеше да бъде лесно вкаран в затвора, например за корупционните схеми в Кировска област и незаконната търговия с дървесина. Но не – Навални остава на свобода и продължава да организира разни митинги и намира даже време за почивка в Европа (само дето източника му на доходи не е много ясен). Явно е, че ако опозиционната му дейност носеше някаква реална заплаха, руските власти щяха да действат доста по-твърдо.    

С времето явно и западните медии започнаха да осъзнават, че Навални президент няма да стане никога (въпреки че допреди няколко години му рисуваха образа на наследник на Путин) и сега го използват единствено в ролята на „жертва на режима”, която постоянно я арестуват. Западния зрител (и отчасти българския) слуша тези новини и си мисли, че Навални наистина е някакъв влиятелен опозиционен лидер, който сам самичък се бори с Кремъл. Естествено, истината е доста по-банална и борбата на Алексей прилича повече на клоунада и евтин фарс.

Има много хора, които мечтаят в Русия отново да се случи някоя кървава революция, която да разруши окончателно страната и да позволи на Америка да победи. Уви, ще трябва да разочаровам тези господа – Навални не е човека, който ще изпълни мечтата им. Той просто е прекалено некадърен и няма да може да се справи дори с разрушаването.            




Гласувай:
5



1. bojinkata - Навални е просто палячо, изпълн...
07.05.2018 16:11
Навални е просто палячо, изпълняващ ролята на "опозиция". И да прибере някой долар от Соросчо!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217019
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031