Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.04.2018 14:35 - Ракетният удар по Сирия: спечелиха ли САЩ от това шоу?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 957 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За ракетния удар по Сирия, осъществен от САЩ, Британия и Франция в нощта срещу събота, трябва да се знаят две основни неща: първо, поводът за удара бе фалшив, второ – ударът беше не толкова военен, колкото политически (и медиен).

Доколко обаче ударът бе наистина перфектен и удачен както Тръмп го описва в туитър? Според съобщенията САЩ, британците и французите изстреляха общо 105 крилати ракети. Руското военно министерство впоследствие обяви, че сирийските ПВО са свалили 71 от тези ракети, което ще рече 2/3 от общата сума, което си е доста внушителен резултат.

Известно е, че руските ПВО в Сирия не са били задействани, тъй като в тяхната зона на действие ракети не са били насочвани. Но дори и без тяхна помощ сирийските зенитчици се справиха много добре. Дори отлично, имайки предвид, че в крайна сметка има само трима ранени цивилни, а сирийската армия не понесе никакви щети. При това повечето щатски ракети бяха насочени не срещу „химическите обекти” на Асад, а срещу авиобазите на сирийците (нито една от авиобазите впрочем не пострада).

Всъщност медийният ефект от ракетния удар в пъти надвиши военния резултат от него. Главатарят на групировката Джейш ал-Ислам, която допреди дни контролираше сирийския град Дума, бе толкова разочарован от щатската операция, че нарече ракетния удар „фарс”. Разочарован бе и Израел, който активно подстрекаваше Тръмп да удари по сирийците.

Въпреки че щатския президент преподнася удара като победа и демонстрация на мощта на американската армия, целите на това ракетно представление бяха повече политически. Тръмп сам си е виновен – той толкова пъти се заканваше, че ще накаже Асад (дори го нарече „животно”), че в крайна сметка нямаше вече възможност да отстъпи и бе принуден да предприеме нещо. Пък и неолибералното и глобалисткото му обкръжение не му оставя много възможности за избор – война, война и още веднъж война (за тях това е единствения начин да съхранят глобалната хегемония на САЩ). Тръмп наскоро обяви, че иска да изтегли щатския контингент от Сирия (американските медии направо изригнаха, когато президента заяви това), въпреки че щатските военни продължават да укрепват базите си в кюрдските територии. Съвсем скоро след това заявление обаче последва инцидента в сирийския град Дума и гореспоменатия ракетен удар. При това Вашингтон си оставя възможността да нанесе повторен удар по сирийците, в случай че пак се случи някоя „химическа атака” (тези „атаки” се случват след всеки по-сериозен успех на сирийската армия). А „химическа атака” може да се случи по всяко време – достатъчно е Белите каски пак да снимат някое фалшиво видео. Американците ще го подхванат, ще обявят, че имат „доказателства”, че Асад е виновен и след няколко дни пак ще изстрелят ракети.

Що се отнася до формалния повод за нанасянето на ракетния удар, то той е очевидно фалшив. Единственото доказателство за химическата атака от 7-ми април, което Щатите представят, е постановъчното видео на Белите каски. Русия официално нарече химическата атака инсценировка и обвини директно Британия като поръчител на тази провокация. В това няма нищо чудно, тъй като британското правителство е един от основните спонсори на Белите каски, а ръководител на тази псевдо-хуманитарна организация е бивш британски военен.

Още няма никакво разследване, а американците и съюзниците им директно обвиняват „диктатора” Асад все едно вината му е доказан факт. Атаката между другото се случи точно ден преди в Дамаск да пристигнат специалистите на ОЗХО. Бързането си Вашингтон оправда с това, че сирийските власти уж не били давали визи на международните експерти. Това естествено не е вярно, тъй като сирийците веднага се съгласиха да предоставят документите, пък и от химическия инцидент до ракетния удар мина по-малко от седмица. Бързането на американците е обяснимо – в случай, че химиците не бяха открили нищо, то тогава щеше да е още по-трудно да се оправдае нанасянето на ракетния удар.

Кой знае каква обективност от ОЗХО естествено няма как да чакаме, тъй като организацията се намира под силен политически натиск от страна на САЩ и европейските им съюзници. Най-вероятно разследването на ОЗХО ще завърши с някакво компромисно решение от рода на „открихме химически следи, но не можем да определим кой е виновен”. Във всички случаи Вашингтон ще продължава да обвинява Асад в химически престъпления и да го заплашва с нови бомбардировки. Какъв интерес има сирийския президент да използва химическо оръжие в такава ситуация не е ясно. Или може би на Асад му харесва да го обстрелват с крилати ракети?         

Във версията на американците има още едно явно противоречие – щом те казват, че бомбардират химически обекти, това значи, че някоя от ракетите неминуемо би уцелила контейнери с химически оръжия, което ще предизвика изтичане на токсични вещества със съответните последствия. Но никакви изтичания и замърсяване нямаше просто защото химическо оръжие сирийските власти нямат, за което във Вашингтон прекрасно знаят. Все пак ОЗХО получиха Нобелова награда през 2013г. именно за това, че извозиха и ликвидираха целия химически арсенал на Сирия. Или може би те са получили наградата незаслужено, щом САЩ все обвиняват сирийските власти, че имат скрито химическо оръжие?

В интернет и медии се водят спорове кой е победител след ракетния удар – САЩ или Русия. Дори в западните медии има раздвоение – едните цитират Тръмп, който смята операцията за блестящ успех, други пък пишат, че Русия е спечелила без да направи нито един изстрел. Доста от анализаторите изтъкват почти нулевата ефективност на удара и огромната сума, прахосана за това ракетно шоу (над 200 млн. долара). Намират се и такива, които казват, че Русия е проявила слабост, защото не е могла да предотврати щатския удар. Но дори и без да предотврати удара, Москва успя да намали до минимум ефекта от „томахавките”. Дотолкова, че дори американската преса да признае, че удара е повече политически отколкото военен. Пък и явно предупрежденията на Москва, че ще сваля всички ракети и техните носители, насочени срещу руските военни в Сирия, подействаха и накараха американските военачалници да планират операцията си доста внимателно.  

Действително, ако американците искаха да нанесат по-съществени щети на сирийската армия, те можеха да нанесат доста по-мощен удар с много повече ракети (те имат предостатъчно натрупани сили в региона). Но цялата операция продължи само час и половина, при което янките се постараха да избегнат сблъсък с руснаците (затова и на руските ПВО не се наложи да се намесват). Съобщаваше се и че руските и американски военни щабове в Сирия са в постоянен контакт.

Тоест, въпреки всичката войнствена риторика на Тръмп в туитър и заплахите срещу Русия в щатското медийно пространство, американците все пак се стараят да не прекрачват червената линия и сами не са заинтересовани в избухването на Трета световна война. Така че единствения плюс от изстрелването на „томахавките” бе, че те временно свалиха напрежението и предотвратиха по-сериозен конфликт с Русия. Естествено, играта на мускули ще продължи и е доста вероятно да видим нови ракетни удари по Сирия при положение, че от Белия дом заявиха, че това няма да е последната подобна акция. Американците не могат да се изтеглят от Сирия, тъй като за тях това би било тежко геополитическо поражение (дори Тръмп искрено да иска да изтегли войските от там). Но те не могат и да победят, затова им остава единствено да окупират част от сирийската територия (затова те имат интерес войната да продължава) и от време на време да организират провокации, разказвайки колко лош е Асад.

Общо взето напрежението около Сирия ще се запази. Ястребите във Вашингтон ще продължат да подливат масло в огъня, стараейки се да разпалят сирийския конфликт. Вероятно срещу Москва ще последват нови провокации. Междувременно ще продължим да слушаме колко лош е химическият диктатор Асад на фона на разследването на ОЗХО в сирийската Дума, което ще търси следи от химическа атака. Пентагона пък вероятно вече чертае плана на бъдещия удар по сирийците, а Белите каски пишат сценария на поредната химическа провокация.        

                    






Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217119
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031