Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.04.2018 16:27 - Сирия: на крачка от глобалната война?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1700 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Темата за "химическата атака в Дума" от 7 април продължава да се раздухва в западните медии, подготвяйки почвата за масиран ракетен удар по Сирия. Тръмп в следващите 1-2 дни трябва да обяви какво се прави да кани - ще бомбардира ли той сирийците или не.

Израел вече атакува една от сирийските авиобази в нощта на 9 април, нанасяйки щети на иранските сили разположени там (ударът е бил нанесен от въздушното пространство на Ливан). Това между другото не е първия път, при който израелтяните нанасят въздушни удари по иранските съюзници на Дамаск. Този път просто си намериха формално извинение.

Въпреки че Тръмп още не е взел решение за атака срещу сирийското правителство, американските военни вече се подготвят за удара. Щатите усилват морската си групировка в Средиземно море, водят активно въздушно разузнаване (даже се оплакаха, че руснаците заглушават сигналите на разузнавателните им дронове), британците също заявиха готовност да се присъединят към операцията. Образно казано, барабаните на войната бият все по силно, ястребите във Вашингтон потриват ръце в очакване на ново кръвопролитие.

Междувременно, самия град Дума, в който уж се случи химическата атака, вече е зачистен от ислямистите. Членовете на групировката Джейш ал-Ислам все пак се съгласиха да напуснат Източна Гута и да отпътуват за Идлиб, използвайки предоставените от сирийското правителство автобуси. Съответно мястото на химическия инцидент бе вече посетено от руските военни, които така и не откриха следи от използването на химическо оръжие, хлор, зарин или др. Лекарите в местната болница също заявиха, че при тях не са постъпвали пострадали от химически вещества. 

Въпреки явното отсъствие на доказателства САЩ и съюзниците им в НАТО преподнасят химическата провокация като доказан факт. Още дори не е имало никакво разследване, а вината на сирийските власти и Русия вече е доказана. Всъщност не - едно доказателство все пак се намери. Става въпрос за фалшивите клипчета на Белите каски, които много пъти бяха хващани да правят химически постановки. Новото им клипче е същото - някакви "спасители" поливат безсмислено с маркучи няколко "пострадали", разнасят пред камерата някакви деца, викат, размахват ръце и т.н. Реална помощ на никой естествено не оказват, просто имитират дейност. При това никой от тях няма защитни костюми, въпреки че е използвано токсично химическо оръжие, в кадрите не се виждат и никакви жени. Тоест има пострадали деца, а пострадали майки няма. Как така?

Очевидно е, че химическия инцидент от 7 април е провокация, която цели просто да даде повод за нов военен удар срещу сирийските власти. Но дори и да бъде нанесен удар той няма да промени сериозно ситуацията на фронта. Щатските марионетки вече загубиха голямата война и са неспособни да свалят Асад. Ударът единствено би забавил операциите на сирийските войски, разтягайки още малко сирийския конфликт. Евентуално Русия би понесла дребни репутационни щети задето не е могла да предотврати атаката на САЩ. Това е. Щатите няма да могат да усилят позициите си в Сирия, но за сметка на това напрежението им с Русия ще се изостри още повече. 

От Москва вече дадоха да се разбере, че ще свалят американските ракети, ако те полетят към Дамаск. Руските ПВО в Сирия са в пълна бойна готовност, активно се патрулира около средиземноморското крайбрежие, води се и радиотехническо разузнаване.

За съжаление вероятността за ескалация на сирийския конфликт е изключително висока. Вашингтон и компания не искат да се смирят с факта, че сирийският им проект се провали. За да останат в играта те смятат, че войната трябва да продължава до безкрайност, затова и използват всички възможности, за да подстрекават насилието. Химическите провокации се оказаха най-ефективния инструмент за това.

Лошото е, че победа това няма да им донесе, но пък може да докара голяма беля на всички, не само на сирийците.  

         

       



Гласувай:
6



1. apostapostoloff - По всичко личи, че още тази
10.04.2018 18:45
нощ ще ударят Асад и руснаците. И ще им скъсат пършивия гъз, разбира се!
цитирай
2. worldissue - Ами ако не ударят? Твоя черен гъз ли ...
10.04.2018 19:26
Ами ако не ударят? Твоя черен гъз ли ще късаме?
цитирай
3. pando - Апостолоф
10.04.2018 19:40
Престани с тази неофашистка пропаганда.
Прегледай ако обичаш Курската дъга,Сталинград,Виетнамската война.
От корейската война американските пилоти много добре са се "запознали" със марката МИГ.
Истината е че ФАЩ не знаят как да излезнат от финансовото блато. При война,дълговете стават нула...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216700
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031