Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.02.2018 15:32 - Как трябва да се четат новините от Сирия. Тълковен речник на пропагандата
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 889 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

От Сирия новини идват всекидневно и читателят може да узнае за случващото се там по всяко време. Уви, картинката, която ни представят медиите, особено западните, най-често е преобърната наопаки и вместо информация получаваме дезинформация. А българските медии и псевдожурналисти с удоволствие копипействат тази дезинформация и я наливат в ушите (и очите) на родния зрител/читател. При това много от тези съобщения се преповтарят и се превръщат в шаблони, които разни писачи копират като зомбирани.

За да облекча читателя и да му е по-лесно да се ориентира в информационната помия, която ежедневно се сипе върху него, по-долу ще дам за пример част от най-употребяваните медийни шаблони и тяхното реално значение. И така:

Сирийският президент Асад е тиранин, режимът му е кървав и недемократичен! – това го повтарят тези, които спонсорират кръвопролитието в Сирия и се опитват да свалят от власт президент, който заема поста си законно. Негова алтернатива са бандите радикални главорези, спонсорирани от Щатите и съюзниците им. Затова и не е чудно, че Асад се ползва с доста широка подкрепа сред сирийското общество, просто защото всички варианти са хиляди пъти по-лоши от него. Пък и бежанците се връщат на териториите, контролирани от правителството, а желаещите да живеят там, където господари са „умерените” главорези, се броят на пръсти. Все пак и за либийския лидер Кадафи западната пропаганда повтаряше, че е тиранин и го ликвидираха. Получиха ли либийците демокрация? Точно обратното – страната практически се разпадна и се намира в състояние на хаос и гражданска война. Да не говорим за потока бежанци от там.

Асад е кръвожаден тиранин, който хвърля бомби-варели върху жените и децата! – тъй-наречените бомби-варели се сипят всъщност върху главите на терористите. Пък и тези бомби носят много по-малко щети например от фосфорните бомби на американците, използвани в Сирия и Ирак. При това щатската авиация бомбардираше Мосул и Рака без да се старае да избягва жертвите сред мирното население. Само дето западните медии и правозащитници си затваряха очите за действията на САЩ и НАТО, които практически са равносилни на военни престъпления. Причината сирийските войски да използват подобни самоделни варели-бомби е елементарна – дефицита на боеприпаси и по-технологично оръжие. Все пак страната воюва вече шеста година подред.

Русия бомбардира болници, жени и деца! – това съобщение се появява всеки път когато руските бомби и ракети поразяват успешно позициите на терористите. Колкото по-силни са воплите на ислямистите, толкова по-ефективна е работата на руската авиация. Освен това за разлика от Щатите, Русия е заинтересована от ударите ѝ да не страда мирното население, тъй като това би настроило сирийците негативно срещу правителството на Асад. Пък и Москва реално се бори срещу джихадистите и е заинтересувана ракетите и бомбите ѝ да ликвидират именно терористите.

Русия унищожи последната болница в Алепо! – това съобщение се появяваше десетки пъти в продължение на няколко седмици докато се водеше битката за сирийския Алепо. Съобщенията за разрушените болници се появяват толкова често, че човек може да остане с впечатление, че в Сирия на всяка улица има по три-четири болници, построени една върху друга. Пък и когато Алепо бе окончателно освободен, на кадрите от града се видя, че джихадистите са използвали сградите на болниците и училищата като складове за оръжие.

Русия бомбардира болниците в Гута! – аналогично на другите съобщения за „бомбардираните” болници в Алепо и Дейр-ес-Зор, което започна да се разпространява в последните дни. Източна Гута е предградие на Дамаск, контролирано от терористите. Терористите всекидневно обстрелват от там сирийската столица, което води до десетки жертви сред мирното население. Именно затова сирийското командване се кани да проведе мащабна операция по освобождаване на района. САЩ и съюзниците им се опитват да попречат на тази операция, защото са заинтересовани в продължаването на сирийската война.

САЩ се борят с тероризма – уви, САЩ не се борят с тероризма, по-скоро обратното. Не само че Вашингтон използва тероризма като предлог да окупира част от Сирия, но и многократно се появяваха съобщения, че щатски хеликоптери евакуират представители на ИДИЛ, за да ги използват по-късно на други участъци от фронта. Американците също така в някои случаи пречат на руснаците да атакуват определени терористични групировки. Обяснението на Щатите е просто – това не са терористи, а „умерени опозиционери”.

Умерена сирийска опозиция – това е синоним на ал-Кайда. Западните медии и политици постоянно повтарят това съчетание, но не могат да представят на публиката нито един „демократичен опозиционер”, който да НЕ е свързан с някоя терористична организация.

Умерени терористи и неумерени терористи – ал-Кайда и ал-Кайда

Асад използва химическо оръжие! – първо, че досега няма нито едно доказателство срещу сирийските власти, второ – самите терористи няколко пъти използваха химическо оръжие срещу сирийските войски, кюрдите и мирното население, но ООН и САЩ си затвориха очите. По време на битката на Алепо руските военни събраха доказателства, че „умерените” главорези използват химическо оръжие и ги предоставиха на ООН. В самото Алепо пък после бяха открити лаборатории на джихадистите, в които се произвеждаше самоделно химическо оръжие. Западът и в този случай се престори, че нищо не се е случило. Ето и сега (предвид успешното настъпление на сирийските войски в Идлиб и край Дамаск) Щатите се опитват отново да обвинят Асад в химически престъпления, за да използват това като повод за удари срещу сирийската армия и по такъв начин да спънат операциите ѝ.

Асад се готви да използва химическо оръжие! – американците готвят провокация с химическо оръжие с цел да обвинят Асад и да използват това като повод да нанесат удар по сирийските войски.

ООН предлага резолюции, които да спрат кръвопролитието в Сирия, а Русия вероломно ги блокира! – Щатите се опитват да пробутат подобни резолюции през ООН, когато положението на терористите става критично и се налага да бъдат спасявани. Най-новата резолюция, която предлага прекратяване на огъня в Източна Гута, е от същия тип. На сирийските войски предлагат едностранно да прекратят да обстрелват позициите на терористите в предградието на Дамаск в продължение на месец. През това време джихадистите ще могат да се прегрупират, да се окопаят и да продължат да тероризират жителите на сирийската столица. Факта, че „опозиционерите” всекидневно обстрелват жилищните квартали на Дамаск хич не притеснява западните демократи и защитници на европейските ценности.  

Русия бомбардира болниците в Гута! – аналогично на съобщенията за „бомбардираните” болници в Алепо и Дейр-ес-Зор, което започна да се разпространява в последните дни. Източна Гута е контролирана от терористите от години. Джихадистите всекидневно обстрелват от там сирийската столица, което води до десетки жертви сред мирното население. Именно затова сирийското командване се кани да проведе мащабна операция по освобождаване на района. САЩ и съюзниците им се опитват да попречат на тази операция, защото са заинтересовани в продължаването на сирийската война.

Сирийски активисти и правозащитници съобщават, че сирийската армия е използвала зарин – тези „активисти” обикновено са Белите каски. Тази организация е най-известна с това, че редовно прави фалшиви видеозаписи, които „доказват”, че Асад трови със зарин и хлор мирните сирийци. Белите каски са ръководени от бивш британски военен, спонсорирани са от британското и щатско правителства. Освен това организацията действа само на контролираните от ал-Кайда територии и много от служителите ѝ са едновременно членове на разни терористични групировки. Въпреки, че Белите каски много пъти бяха хващани да правят постановки с фалшиви трупове и пострадали, западните медии ги цитират постоянно и ги използват в пропагандата си.

Сирийският град Х е бил обстрелян, има жертви – подобни съобщения се появяват, когато „умерените” главорези атакуват някое селище или извършат атентат. Западните медии (българските също) няма как да напишат, че стрелбата се води от тъй наречените опозиционери, защото според техните представи лошият винаги е Асад, а „добрите” са опозиционерите, тоест ал-Кайда и компания. По отношение на Украйна е същото – украинската армия примерно обстрелва територията на Донецк или Луганск, а медиите пишат, че еди-кое си място било обстрелвано неизвестно от кого.                                                    

Действията на сирийската армия предизвикват нови вълни от бежанци – такива статии се появяват всеки път, когато сирийските войски започнат настъпление срещу ал-Кайда или ИДИЛ. Подобна статия наскоро мярнах в родните медии, когато започнаха операциите в провинция Идлиб. Тук отново логиката е обърната нагоре с краката. Ако западните медии и правителства не искат нови вълни от бежанци, тогава просто трябва да спрат да спонсорират терористите. САЩ обаче са заинтересувани конфликта да продължи, съответно ще се появяват нови бежански потоци в Европа. Пък и когато сирийската армия освободи даден район, то в него се връща и част от жителите му. Именно джихадистите предизвикват проблемите с бежанците, а не това, че сирийците се борят с джихадистите. Също така „умерените” главорези често воюват и помежду си, делейки зоните си на влияние. Съответно местното население бяга от тези места и се превръща в бежанци. Защо обаче западните писачи пропускат този факт? Може би той не се връзва със схемата „за всичко е виновен Асад”?

Асад няма място в следвоенна Сирия – това често го повтарят американците и колегите им все едно е тяхно право да определят кой трябва да стои начело на Сирия. Да не би място в нея да имат „опозиционерите”, спонсорирани от САЩ, Саудитска Арабия и Израел? На всичкото отгоре Асад удържа властта и практически спечели войната, така че противниците му не могат да му диктуват условията. Щатите вероятно би ги устроило в Сирия да се наложи сценария от Ирак и Либия, тоест управляем хаос, но за сирийците това би било катастрофа.            

САЩ официално подкрепят териториалната цялост на Сирия – Щатите се стремяха да свалят Асад и да разчленят Сирия, но Русия и Иран им пречат, затова Вашингтон се задоволява с това, което има. Американците засега успяха да откъснат част от северна и източна Сирия, използвайки кюрдите като параван. Стратегията на янките вече е ясна – те максимално ще се опитват да удължат войната, за да имат поне формално обяснение на присъствието си в арабската страна. Действията им естествено си остават незаконни.       

Сирийското правителство не осигурява достъп на хуманитарните конвои на ООН – достъп не осигуряват именно джихадистите, които често конфискуват хуманитарната помощ за мирното население и я делят помежду си. Терористите между другото никога не страдат от липса на храна и медикаменти, които попадат при тях и официално и неофициално.       

САЩ тренират сили на умерената опозиция, която да се борят с ИДИЛ – САЩ тренират терористи, които да се борят с Асад.




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3205723
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031