Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.02.2018 17:43 - Кой свали руския Су-25 в Сирия?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1352 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Изминаха вече девет дни от гибелта на майор Роман Филипов, загинал в бой с терористите в Сирия. През това време узнахме някои нови подробности около трагичния случай, за щастие тялото на пилота бе върнато в родината му, за да може да бъде погребано. Около връщането му се разигра цяла детективска история, в която взеха участие и турските служби, с помощта на които всъщност и се проведе операцията. Оказа се, че една от ислямистките групировки е откраднала тялото от ал-Нусра и го е предала на турското разузнаване. Част от въпросната протурска групировка в момента дори участва в операцията „Маслинова клонка” в сирийския кантон Африн. Терористите от ал-Нусра (в момента групировката се нарича Хаят Тахрир ал-Шам, но доста журналисти пропускат да направят това уточнение), които искаха да използват останките на руския офицер като разменна монета, публично обявиха „колегите” си за предатели и турски агенти и обещаха да ги дадат на шариатски съд.

33-годишния летец бе посмъртно награден със Звезда на Герой на Русия и погребан с почести в град Воронеж миналата седмица. Филипов всъщност е родом от Владивосток, а не Украйна или Крим както първоначално грешно написаха редица медии.

Подвигът на майор Филипов намери широк отзвук не само в Русия, но и по света. Храбростта на пилота впечатли в частност британските и американските медии, много от които подробно разказаха за последния бой на офицера, записан от камерата на терористите, и особено думите му преди да се взриви гранатата. Това е вторият подобен случай през последните две години, при който храбростта на руски воин става широко известна по света. През 2016 година всички узнаха името на офицера Александър Прохоренко, който изпълняваше мисия в Палмира и нареди въздушен удар по позицията си, за да не попадне в плен на ИДИЛ.

Случаят с майор Филипов не е единичен в руската военна история. През Втората световна война са известни стотици такива случаи, в по-модерните времена също са отбелязани подобни примери. През афганската война през 1980-те години редник Анфиногенов остава да прикрива бойните си другари, попаднали в засада на джихадистите. След като изразходва всички патрони войникът взривява себе си и обкръжилите го врагове с граната, унищожавайки осем от тях и помагайки на другарите си да се спасят. През 1987, отново в Афганистан, бойният самолет на ст.л-т Павлюков е свален, а пилотът успява да се катапултира и се приземява край селище, контролирано от ислямистите. Летецът се сражава повече от час срещу обкръжилата го многобройна банда и накрая се взривява с граната. По тялото му след това са открити няколко стотин рани от куршуми и намушквания с нож. През 2000 година, в планините на Чечня, 20-годишният мл.серж. Владислав Духин извършва своя подвиг. В многочасов жесток бой той и другарите му отразяват яростните атаки на противника. Духин, бидейки вече окървавен, изнася на гърба си част от ранените войници и води бой, възпирайки прииждащите бандити. В най-критичния момент, когато патроните му свършват, младият войник се хвърля с граната срещу обкръжилите го противници. Около тялото му остават да лежат десет бандитски трупа.

Що се отнася до въпроса от заглавието на постинга, кой е най-вероятния заподозрян за свалянето на руския боен самолет, то вариантите тук не са много. По-точно вариантът е само един. Веднага можем да отхвърлим варианта, че организаторът е Турция. Даже без да броим факта, че турските служби задействаха връзките си сред сирийските джихадисти, за да измъкнат тялото на руския офицер от ръцете на Джебхат ал-Нусра (за неин основен спонсор се сочи Саудитска Арабия), то Ердоган в момента просто няма мотив за подобна провокация. От една страна той не би рискувал отново да си развали отношенията с Москва, тъй като това би му струвало твърде скъпо (икономически и политически), а от друга – в момента турците са заети с военната операция в сирийския Африн и евентуални търкания с Русия биха попречили сериозно на турските планове.

В такъв случай остава само един заподозрян и това естествено са САЩ. те имат и мотив, и възможност и желание максимално да спънат операциите на руските военни в Сирия, имайки предвид, че Кремъл активно и успешно действа и на дипломатическия фронт (дори американците се наложи да признаят успеха на скорошната среща в Сочи, където се събраха представители на сирийската опозиция и правителство). Свалянето на руския Су-25 е просто поредната провокация (и няма да е последна), която цели да минимизира сирийския успех на Москва. Да си спомним как в края на декември руската база в Хмеймим бе обстреляна с миномет, а дни по-късно бе атакувана от цяла ескадрила дронове, конструирани от терористите. Към това можем да прибавим и инцидента от нефтените полета край Дейр-ес-Зор, в който се споменаваха представители на една от руските частни военни компании (макар че е известно само за 5 загинали руски граждани).

Остава отворен въпроса какъв точно тип ракетна установка са използвали ислямистите, затова и руското разузнаване прави опити да се сдобие с останките на самолета на майор Филипов. По тях специалистите биха могли лесно да определят производителя на ракетата и съответно спонсора на терористите. Този тип оръжие е много рядък и за боравенето с него е нужно специално обучение, тоест става въпрос за доста ограничен кръг групировки, които биха могли да разполагат с него. Американците също въоръжават част от джихадистите, наричайки ги „умерена опозиция”. Повечето от тези „умерени” главорези между другото се вляха в редиците на ал-Нусра, ИДИЛ и себеподобните им, затова и оръжие американско производство може да се срещне почти във всяко мазе в Сирия. Друг евентуален източник на ракетата, свалила руския щурмовик, може да е Украйна (да не говорим каква корупция вилнее там). По украинските канали оръжие се разпространява из цяла Африка и Близкия Изток, оръжие с украински произход може да се открие дори в Йемен. Има ред съобщения, че украинско оръжие попада в ръцете дори на ИДИЛ (в едно тяхно видео терористите се оплакваха, че Киев им продава некачествено оръжие), да не говорим за всички останали незаконни и полузаконни купувачи. Повече ясност по този въпрос могат обаче да внесат само експертите ако, естествено, успеят да се сдобият с останките на самолета. Но дори и ракетата да е дошла от Украйна, това би могло да се случи само с одобрението на американците. Именно с одобрението на САЩ например българско оръжие (и източноевропейско като цяло) се продава на сирийските джихадисти (в тази схема Саудитска Арабия изпълнява ролята на главен посредник и платец).     

В тази връзка, дори да бъдат открити допълнителни косвени доказателства, че атаката срещу руския щурмовик е била инспирирана от Щатите, американците ще отрекат категорично вината си и максимум биха се оправдали, че са въоръжавали „умерената” опозиция, а как оръжието им е попаднало в ръцете на терористите те не знаят. Най-вероятно обаче е използвана ракета съветско производство или неин аналог (дошла от някой от американските съюзници), тоест формално САЩ нямат никаква връзка с инцидента. Това обаче не значи, че провокациите срещу руските военни ще спрат и американците ще се откажат от опитите си да нулират военния успех на Москва. Войната в Сирия е още далеч от завършека си.       
 




Гласувай:
8



1. haralanov - ..........
21.02.2018 17:12
Бръснарят на Путин го бръсне и пита :
Владимир Владимирович, кво стана в Сирия ?
Путин мълчи.
-Владимир Владимирович, кво стана с Украйна ?
Мълчи.
-Кво стана със санкциите ?
Мълчи.
Свършил. На излизане личния бодигард го " натиснал "
- Ти кво си заразпитвал шефа ? Много си любопитен !
- Въобще не съм ! Шефът, като чуе въпроса, му се опъва кожата. Лесно се бръсне!
цитирай
2. zaw12929 - ДНЕС 6 АВГУСТ- ДЕНЯТ НА АТОМНАТА ...
06.08.2018 13:19
ДНЕС 6 АВГУСТ- ДЕНЯТ НА АТОМНАТА БОМБА НАД ЯПОНИЯ ПАК САЩ НИЩО НОВО- ЗА ВЪЛКА, КОЗИНАТА И... ТЕЗИ, КОИТО У НАС ПУСКАТ ФАЛШИВИ НОВИНИ ... СЕ БОРЯТ С ТЯХ! НО ИМА НЕЗАЛИЧИМИ ФАКТИ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217073
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031