Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.12.2017 14:42 - Как Йерусалим подкопа величието на САЩ
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1640 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Америка е най-силната, най-великата, най-изключителната…. Така смята самата Америка. А щом тя винаги е права, то всички останали простосмъртни са задължени да ѝ се подчиняват безпрекословно.

Последните дипломатически маневри, свързани с Йерусалим, обаче поставиха под сериозен въпрос величието и всемогъществото на САЩ.

Тръмп реши да изпълни едно от предизборните си обещания, дадени на ционистите (те бяха едни от най-щедрите спонсори на предизборната му кампания), и да признае официално Йерусалим за столица на еврейската държава, местейки и щатското посолство в древния град. Няма нужда да обяснявам колко спорно и скандално е това решение, имайки предвид напрежението между евреи и араби и непримиримите позиции на двата лагера.

Между другото решението Йерусалим да е на Израел не е нова идея и Тръмп тук не е първооткривател. Вашингтон отдавна заема такава про-израелска позиция, още от времето на Буш-младши, но нито той, нито Обама бяха готови да обявят това официално. Е, Тръмп явно се оказа готов, пък и ционисткото лоби във Вашингтон в момента очевидно е в доста силна позиция, така че решението бе най-накрая взето.

Естествено, че този ход не само че не решава арабско-израелската криза, а само я усилва и е способен да стане предвестник на ново кръвопролитие в региона. Да не говорим, че е възможно израелските войски отново да атакуват Ливан (последната ливанска война се случи през 2006-а).

И тъй американците смятаха, че всичко е решено и в Йерусалим скоро ще се появи ново щатско посолство, но тук изскочи внезапно препятствие под формата на ООН. Съседите на Израел също единодушно се опълчиха срещу този провокативен ход, особено Турция, която в момента се конкурира с Иран за званието главен защитник на мюсюлманите в Близкия Изток. Показателно бе мълчанието на главния поборник за чистотата на исляма Саудитска Арабия, за която в момента дружбата с Израел и САЩ е по-важна (саудитите и израелците създадоха алианс за борба с Иран и временно забравиха взаимната си неприязън).

ООН, колкото и да е учудващо, в тази ситуация прие доста последователна позиция и осъди американските действия. Съвета за безопасност на ООН дори искаше да приеме резолюция, която потвърждава сегашния статут на Йерусалим, но американците блокираха документа. И се оказаха единствените, които го направиха. „Партньорите” им не ги подкрепиха.

Естествено, „единственият глобален хегемон” се възмути от дързостта на лакеите си и чрез Ники Хейли, представителката на САЩ в ООН, изригна с възмущение. В началото на мандата на Тръмп Хейли даже заяви пред публика, че САЩ са "съвестта на света".

Това, което видяхме… това е оскърбление и то няма да бъде забравено. Това е още един пример, че ООН носи повече вреда, отколкото добро по отношение на израелско-палестинския конфликт…”. Ето така Хейли смъмри ООН, което си позволи наглостта да не се подчини на „господаря”. Най-смешното е, че САЩ обвиняват ООН, които се обявиха за запазване на статуквото, че били усилвали конфликта. Колкото лицемерно, толкова и глупаво. Именно американците са тези, които подливат масло в огъня и подстрекават нов конфликт с решението си. Да не говорим и че това допълнително мотивира палестинците за борба с Израел (или може би Вашингтон това и искат, нова война? Те умеят да ловят риба в мътна вода).

Америка ще създаде посолство в Йерусалим. Американският народ иска това от нас и това е правилно. Никакво гласуване в ООН няма по никакъв начин да повлияе на това”, допълни Хейли. Стига бе! Наистина ли целия американски народ иска посолство в Йерусалим, особено ако си спомним как бе подпалено щатското консулство в Либия преди няколко години? Да не би да е имало референдум по този въпрос в Щатите? И най интересното – гласуването в ООН нямало никакво значение. Каква наглост. Тоест когато ООН играе по свирката на САЩ и приема „правилни” резолюции, то ООН е най-великото и всички трябва да му се подчиняват, а когато на САЩ нещо не им е изгодно, тогава ООН нищо не значи. Двойни стандарти в натурален вид.

Американците веднага заговориха, че ООН било неефективно и че трябва да се реформира. Под „реформа” те имат предвид то да стане като орган на Държавния департамент на САЩ, който ще печата нужните документи. От Вашингтон се оплакаха и че наливат сума пари в ООН, повече от всеки друг, а то не взима „нужните” решения. Янките се възмущават, че принципа „който плаща, той поръчва музиката” в случая не работи. От друга страна, ако ООН наистина защитава принципите на демокрацията и справедливостта, то решенията на организацията в никакъв случай не може да зависят от желанията на спонсорите му. От тук и произтича желанието на Щатите да се отърват от ООН и съответно да се освободят от необходимостта да търсят дори и формални оправдания за военните си интервенции по света.

Нападките на Хейли обаче не постигнаха нужния ефект. На 21-ви декември Генералната асамблея на ООН лепна още една звучна плесница на „глобалния хегемон”. Асамблеята прие резолюция, която не признава решението на САЩ по Йерусалим. Преди гласуването Тръмп дори заплаши, че ще отреже финансирането на тези страни, които посмеят да подкрепят резолюцията. От това излиза ли, че САЩ купуват лоялността на съюзниците си? Тоест за без пари никой не иска да ги обича? Хм, а къде се дяна принципа на демокрация и суверенитет, които янките на думи защитават? По тяхната логика излиза, че „суверенните” страни имат право да взимат само тези решения, които са изгодни на САЩ?

Така или иначе гласуването се състоя и резултатът вероятно изненада и самия Тръмп, тъй като резолюцията бе приета от 128 страни! Явно заплахите му се оказаха прекалено беззъби. Ех, излиза, че не всичко се купува с пари, дори в нашия циничен и материален свят. От друга страна Тръмп сега има възможност да спести доста пари, имайки предвид големия брой „своенравни” държави. Гласуването също така открои най-верните съюзници на Вашингтон (без да броим ционистите), които няма да го изоставят и в най-трудния момент. Те са едва седем, но какви! Хондурас, Гватемала, Микронезия, Маршалови острови, Науру, Палау и Того. Да, с такива мощни партньори на САЩ им е гарантирано световно господство още поне няколко века. Забавното е, че дори украинците, поляците и балтийските страни, които по принцип не пропускат възможност да излижат американския задник , се въздържаха и не посмяха да гласуват против документа.

В крайна сметка американците се ограничиха с това да орежат бюджета на ООН, един вид демонстративно хлопнаха вратата, за да ги забележат. Единодушието на Обединените Нации ни най-малко не смути САЩ и те заявиха, че напук на всичко ще отворят посолство в Йерусалим, защото така защитават суверенитета си. И без да им мигне окото заявиха, че с действията си допринасят (!) за разрешаването на израелско-палестинската криза. Не знаех, че огън може да загасиш като наливаш бензин в него, американците явно го могат.

Позабави ме и едно от заглавията в българската преса: „Опълчихме се на САЩ”. Под „опълчване” автора на статията явно имаше предвид, че сме подкрепили резолюцията на Генералната асамблея на ООН. Е, да – живеем в такова време, че да изразиш собствено мнение, което е в разрез с интересите на Вашингтон си е направо смъртен грях. Родните медии от десетилетия ни възпитават във вярност на САЩ и Западна Европа. Всичко каквото кажат те е свят закон, който трябва да изпълняваме. Все пак нали и ние искаме да сме като „тях”, като белите господа.

Между другото когато янките започват поредната война, те винаги казват, че го правят в защита на международното право, че имат стотици съюзници и действията им са одобрени от ООН. След Йерусалим пък започнаха да разправят, че ООН е неефективно и че те няма да се съобразяват с решенията му. Е, ще си припомня тези реплики, когато Щатите пак забъркат някоя „хуманитарна” бомбардировка в името на „демократичните ценности” и започнат да се оправдават с „международната общност”.

Общо взето САЩ и тази част от елита им, която иска да съхрани американската хегемония, не искат да осъзнаят неизбежния факт, че вече не сме 1990-а година, нито дори 2001-а. Могъществото на Щатите отслабва постепенно, което особено явно се вижда в Близкия Изток и по-конкретно Сирия, където те изгубиха инициативата в полза на усилващата позициите си Русия. На външната политика на янките ѝ липса дългосрочна стратегия с ясни цели. Естествено, че те искат да съхранят ролята си на глобален лидер (и съответно възможността да паразитират върху световната икономика), но те имат все по-малко възможности да го постигнат, пък и вече подминаха пика на могъществото си. Как ще се борят едновременно и с Китай и Русия, които те официално определят като главни заплахи за себе си, не е ясно (в същото време пропагандата им разказва, че Русия е слаба регионална държава, която не може да се сравнява с тях). Римската империя някога също владееше целия известен тогава свят и бе непобедима, но къде е тя сега? Времето по същия начин играе и срещу Съединените Щати.

Американците и занапред ще продължат да вършат две работи – да забъркват нови войни и да ни внушават колко са велики. Ники Хейли ще продължава да разказва колко демократична е Америка и как отчаяно се бори за западните ценности, бомбардирайки поредната държавица от третия свят, а Русия е виновна за всичко. Между другото американците се биеха в гърдите и се хвалеха, че са изолирали Русия, но след гласуването по Йерусалим именно САЩ се оказаха в ролята на изолирани.

Малко по-рано Щатите блокираха проекторезолюцията, осъждаща прославянето и пропагандата на нацизма, предложена от Русия. Руснаците не за първи път подават такъв документ, но срещу инициативата на Москва винаги гласуват две страни – САЩ и Украйна. Защо Украйна е против осъждането на нацизма, имайки предвид, че в момента я управлява именно нацистки режим, е ясно. Но защо така правят САЩ, които уж са главните борци за правата на човека и демократичните ценности, а Тръмп наскоро даже заяви, че Щатите са победили във Втората световна война (няма да се учудя ако в бъдеще заявят, че американците са спечелили и битката за Сталинград).

Е, догодина очаквам този фарс да продължи. За съжаление ще продължим да наблюдаваме напъните на Вашингтон да запази глобалната си хегемония, което съответно ще се трансформира в нови кървави конфликти в Близкия Изток и други точки по планетата, където американците имат икономически или политически интереси. Влиянието на САЩ разбира се ще продължава да спада постепенно, но от това горещите точки по планетата няма да станат по-малко, даже обратното.

Родните медии пък ще продължат в типично свой провинциален стил да ни разказват колко велика е Америка, пълнейки главите на читателите с пропагандистки глупости.

Царят е гол, но много от хората още не могат да го осъзнаят…



Гласувай:
4



1. merlin68 - Липсата на подкрепа за САЩ в ООН, и ...
27.12.2017 16:17
Липсата на подкрепа за САЩ в ООН, и особено от европейските им съюзници показва, че Хибридната световна война навлиза в нова фаза. До сега европейците се правеха, че не разбират как американските действия във вид на санкции срещу Русия и във военен вид в Афганистан, Ирак, Сирия, се отразяват негативно на Европа.
След като Тръмп обаче намекна, че бъдещето на НАТО е несигурно, а още по-несигурно е, че САЩ ще изпълнят точка 5 от устава му, след като той въобще постави под съмнение бъдещето съществуване на ЕС, изразявайки своето желание да се договаря с всяка една страна поотделно, то в ЕС изведнъж се сетиха, че няма нужда във всичко да подкрепят САЩ.
Само дето е твърде късно за ЕС, проблемите които връхлетяха Европа в следствие на подкрепата й за безумни военни решения в Близкия изток и Северна Африка и неспособността да се справи с тях, както и усилващите се вътрешни противоречия извадиха ЕС от клуба на силите решаващи световните събития.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216896
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031