Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.07.2017 16:09 - Очаква ли ги САЩ нов Виетнам в Сирия?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 3340 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 04.07.2017 16:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Главният въпрос от последните дни не е дали САЩ отново ще бомбардират сирийската армия, а КОГА?

Все пак вече всичко е готово за новия ракетен удар – американските кораби патрулират около сирийските брегове в очакване да получат заповед за стрелба, а Вашингтон директно обвини сирийските власти, че пак подготвят химическа атака. На въпроса на журналистите откъде Белия дом има доказателства за това, американците отговориха в типичния си стил – имаме доказателства, но няма да ги покажем на никой. Вервайте ни!

Носят се слухове, че Белите каски вече дори са снимали нови постановъчни клипове с фалшива химическа атака и само чакат команда, за да ги пуснат в интернет. Всъщност джихадистите вече доста добре научиха, че за да предизвикат ракетен удар по сирийската армия е достатъчно да пуснат някакво фалшиво видео в ютуб. Преди броени дни например една от групировките, които в момента са притиснати в предградията на Дамаск, пуснаха едно такова самоделно видео с надеждата, че американците в отговор ще бомбардират настъпващите сирийски войски. Е, клипчето бе толкова нескопосано, че даже западните медии не се впечатлиха от него. 

Общо взето американците имат доста поводи да бомбардират сирийската армия – правителствените войски в последно време постигнаха много сериозни успехи (виж картата по-долу). Успешно се развиват операциите в провинция Рака (самия град Рака е обкръжен от кюрдите и щурма на т.нар. „сирийска столица на ИДИЛ” е вече в разгара си). Също така преди броени дни бе обявено, че провинция Алепо е практически освободена от ислямистите. По-рано пък сирийската армия успя да превземе един от важните пътни възли, приближавайки се с още една крачка към обсадения от ИДИЛ град Дейр-ес-Зор. Напомням, че Дейр-ес-Зор повече от три години е напълно обкръжен от терористите и практически всекидневно отбива атаките на „черните”. Снабдяването на сирийския гарнизон се осъществява само по въздушен път. Именно деблокирането на героичния град е една от главните цели на сирийското правителство. 

image
image


Както писах и в предишния постинг, Щатите се опитват максимално да спънат действията на сирийската армия и доколкото могат помагат на терористите. Преди седмица свалиха сирийски изтребител, а миналата година умишлено нанесоха бомбен удар по защитниците на Дейр-ес-Зор.

Първоначалния план на американците да свалят Асад и да разделят Сирия на няколко зони (една от тези зони включваше именно Дейр-ес-Зор) общо взето се провали благодарение на намесата на Москва. Сирийската армия не само не загуби целостта си, но и в последната година постигна много сериозни военни успехи (най-големият от тях бе спечелената битка за Алепо), благодарение на които победата на ислямистите е вече невъзможна.

image

 

Въпреки че окончателния завършек на войната е далеч поради факта, че терористите продължават да получават финанси и оръжие от САЩ и съюзниците им, все пак сценария от Либия също не може да бъде повторен. Вашингтон в този смисъл заема доста йезуитска позиция – насилието продължава, защото Асад не се съгласява доброволно да бъде свален от власт. С други думи, докато на власт в Сирия не дойде американска марионетка, Вашингтон ще продължи да финансира войната и да удължава страданията на мирните сирийци, за които крокодилски сълзи леят западните „демократи” и „правозащитници”.

Що се отнася до химическия шантаж на Вашингтон, то американците без особени заобикалки заплашиха Асад, че скоро задължително някъде в Сирия ще се случи химическа атака, виновен ще е Асад и САЩ ще бомбардират сирийската армия. С други думи янките директно заплашиха, че ще организират провокация срещу сирийските власти и ще ги бомбардират. По логиката на американците излиза, че Асад е толкова луд, че нарочно да използва химическо оръжие, за да може САЩ да го бомбардират? Това е пълен абсурд, но мнозинството от западните зрители (че и много от българските) приемат за чиста монета пропагандата от телевизора и критическата им мисъл отсъства напълно. Повода за нахлуването в Ирак също бяха химическите оръжия, но после се оказа, че Колин Пауъл е лъгал и Саддам не е имал никакви химически оръжия. Сега пак се случва същата история и всички пак лапват същата въдица. Между другото сирийските власти категорично отрекоха да подготвят химическа атака и след няколко дни от Пентагона заявиха, че химическа атака не се е случила, защото американците са я предотвратили с помощта на заплахите си. По същата логика САЩ могат да кажат, че са предотвратили и извънземна атака, защото извънземните са се изплашили от Вашингтон и са отменили плановете си. Гениално…  

Заканите на американците бяха веднага подкрепени от французите, които казаха, че ако някъде из Сирия се случи химическа атака, те също ще бомбардират Асад без значение кой е извършил атаката. Лондон също подпря Вашингтон и заяви, че ще подкрепи всяко действие на американците. Тоест всички само чакат сигнал от Белия дом. Тръмп пък явно изчаква най-удобния момент, за да нанесе бомбения удар по сирийците. Има вероятност това да се случи по време на срещата с Путин или след нея в зависимост от това какъв ще е резултата от преговорите с Москва. През април удара по сирийската база бе нанесен в момент когато в САЩ гостуваше китайския лидер и Тръмп използваше това като демонстрация на сила. Между другото и до момента няма доказателства, че Асад е виновен за химическата атака в Хан-Шейхун, която послужи за оправдание на удара по сирийската армия. ОЗХО, които преди 3 години контролираха ликвидацията на химическия арсенал на сирийското правителство, преди дни пусна доклад, който „доказа”, че в Хан-Шейхун е използван зарин. Западната пропаганда веднага използва доклада, за да обвини сирийските власти.

Но! Първо, че в този доклад няма никакви доказателства, а само предположения, които намекват, естествено, че сирийското правителство е виновно за всичко. Второ, като източник на данните си ОЗХО посочва… Белите каски – организацията, която редовно пуска фалшиви снимки и видео, обвиняващи Асад и руснаците във всички смъртни грехове. Другото доказателство пък са изследвания, направени в Турция, при това без участие на експертите на ОЗХО (тоест автентичността им е недоказуема и те нямат юридическа стойност). И трето, експертите на ОЗХО не са посещавали нито мястото на предполагаемата атака (то е под контрола на „умерените” терористи и експертите се боят да ходят там), нито сирийската база Шайрат, където уж имало таен склад с химическо оръжие (сирийските власти канеха международните експерти да посетят авиобазата и да направят изследвания, но експертите отказаха – сами познайте защо). Така че новия доклад на ОЗХО е просто хартийка без никаква стойност.

Що се касае очакваната провокация с „химическата атака”, то тя ще се случи по обичайния сценарий: Белите каски ще снимат постановъчно видео и ще го пуснат в ютуб, видеото ще бъде след това подхванато от западните медии и максимално раздухано. Тръмп ще види сцените с „отровени” деца и възмутен ще нареди ракетен удар по сирийската армия, която в този момент води битки с ИДИЛ и Ал-Кайда. Журналистите ще питат Белия дом и Пентагона има ли доказателства, че Асад е виновен и те ще кажат, че имат доказателства, но няма да ги покажат на никого.

Катар и Саудитска Арабия

Много шум през последните две седмици се вдигна около блокадата на Катар от страна на съседите му начело със Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет. Формален повод за блокадата станаха обвиненията, че Катар е спонсор на тероризма. Смешното в случая е това, че в спонсорство на тероризма го обвиняват другите спонсори на тероризма. По същата логика би трябвало да обявим блокада на Саудитска Арабия, ОАЕ, Йордания, както и Турция и САЩ. Дори Израел, колкото и да е чудно, подкрепя радикалните ислямисти в граничния район със Сирия (главната причина са газовите и нефтени находища в спорните територии на Голанските хълмове), редовно обстрелвайки сирийската армия. Но именно САЩ можем да наречем главен световен спонсор на тероризма, тъй като американската военна машина през последните 60 години е убила повече хора от която и да е друга страна или организация. Но вместо това САЩ се смятат за най-демократичната и справедлива страна във Вселената...

Ако говорим конкретно за катарската криза, то обвиненията в тероризъм са само формален повод. Реалните причини за внезапната блокада се крият в острата конкуренция между Саудитска Арабия и Катар за влияние в мюсюлманския свят (наред с икономическите причини естествено). И двете страни за тази цел използват радикалния ислям – саудитците финансират Ал-Кайда и свързаните с нея групировки, а Катар – ИДИЛ, Мюсюлманските братя, както и Хамас. Двете страни се конкурират във войните в Близкия Изток и Африка, подкрепяйки различните участници в тях.

Саудитците реално обаче не можаха да достигнат пълна изолация на Катар, тъй като Доха бе подкрепена от Турция и Иран. Другата голяма грешка на Саудитска Арабия бе това, че вместо да търси начин да изолира иранците, тя реши да удари по Катар и получи точно обратния ефект – между Иран и Катар се образува временен съюз и Техеран дори усили позициите си. Покрай катарската блокада можем да забравим и за опитите за създаване на т.нар. „Арабско НАТО”, насочено срещу Иран. Между нефтените монархии и преди имаше сериозни противоречия и търкания, а кризата около Катар само ги усили. Да не говорим, че алианса между Саудитска Арабия и ОАЕ в Йемен е пред разпад, тъй като ОАЕ са против официалния йеменски президент, подкрепян от саудитците. Да не говорим, че саудитската армия и наемниците ѝ се справят доста зле на бойното поле и не могат да спечелят йеменската война. Тръмп по отношение на блокадата на Катар зае ролята на рефер, макар че на думи подкрепи обвиненията на С. Арабия, ОАЕ и Египет. Никакви реални действия американците обаче не предприеха, напротив – дори успяха да продадат на Катар партия изтребители (според някои експерти главния интерес на Тръмп в случая е било да използва конфликта, за да пробута тази сделка). Военна операция срещу Доха е практически изключена. САЩ нямат интерес подобно нещо да се случи, още повече че в Катар се намира една от главните им военни бази, а Саудитска Арабия няма нужния военен и финансов ресурс, за да атакува Доха, а на всичкото отгоре Турция също реши да строи военна база в Катар.

Говореше се и че износа на газ от Катар може да пострада, но и това не се случи – катарските танкери без проблем минават през суецкия канал, катарските активи в Европа и САЩ също никой няма намерение да замразява. Общо взето можем да очакваме сериозен пазарлък между саудитците и катарците и нови шумни закани в медиите.

CNN и „фейк нюз”

Тези дни хит в интернет станаха разкритията на журналистите от project Veritas, които снимаха със скрита камера откровенията на двама продуценти на  CNN. Продуцентите доста директно се изказаха както за политиката на канала си, така и за „руската заплаха”. В частност единия от двамата продуценти обясни, че главната причина CNN всекидневно да говорят за Русия са високите рейтинги, която тази тема носи, а не реалната намеса на руснаците в щатските дела. Самият той не вярваше, че руснаците са могли някак да повлияят на американските избори и че той досега не е видял нито едно доказателство за това. Той добави и че това, на което учат бъдещите журналисти в университетите, са пълни глупости и че всичко в медиите е подчинено на бизнеса, а не на етиката и морала. Втория продуцент пък бе още по-откровен и нарече Тръмп некомпетентен клоун, а зрителите на канала пълни кретени (stupid as shit) в смисъл, че те вярват на всяка глупост, която им каже телевизора.

Така че не си мислете, че западните медии са по-обективни или професионални от останалите или че това, което те приказват, заслужава доверие. Просто бизнес, нищо лично.  

Що се отнася до Сирия в момента сирийската армия продължава постепенно да отвоюва нови територии от ислямистите на юг и изток. Кюрдите вече навлязоха в крайните квартали на Рака, подкрепяни от американската артилерия и авиация. Само да напомня, че американските удари всяка седмица водят до десетки жертви сред мирното население. Преди около две седмици например щатските ракети поразиха затвор на ИДИЛ в провинция Дейр-ес-Зор, при което повечето от загиналите се оказаха затворници, удържани от терористите. Въпреки този съмнителен резултат американците смятат удара за успешен. Това без да броим училищата, болниците, сватбите и джамиите, които редовно биват „случайно” нацелвани от щатските бомби. Нещо не съм чул някой да организира трибунал срещу САЩ и да ги призовава да се изтеглят от Сирия и Ирак.

Остава да чакаме следващия ход на Вашингтон. Нещо ми подсказва, че това пак ще е някой ракетен удар по сирийските войски. В подобни действия особен смисъл няма, тъй като те не могат да донесат успех или сериозно да спрат прогреса на сирийците. Американците бяха надхитрени в южна Сирия, където сирийската армия успя да изолира щатската база ат-Танф на сирийско-йорданската граница и по такъв начин да провали плановете за окупация на тази част от страната. На янките им остават два избора – или директно да обявят война на Асад и Иран, или да се изтеглят обратно в Йордания. Поне засега втория избор изглежда по-логичен. Вашингтон продължава да демонстрира, че няма дългосрочна стратегия, а разчита на краткосрочни тактически ходове, които не могат да донесат окончателна победа, а само временно да удържат статуквото. С всяка година на САЩ им става все по-трудно да защитават ролята си на глобален лидер. Единственият инструмент, който те познават е войната, което пък означава все повече хаос по планетата. Хаос, който няма да донесе успех на Вашингтон. Изобщо в Пентагона и Белия дом все се опитват да мислят хитри схеми и те все не се получават. В Сирия в момента наблюдаваме много сериозни промени в глобалната геополитика и отслабване на ролята на САЩ. Именно затова в момента Русия е сочена като най-влиятелен играч в Сирия благодарение и на факта, че руснаците са много по-гъвкави дипломати и умеят да изграждат дългосрочна стратегия за разлика от янките.

Е, остава да чакаме срещата на Г20 в Германия след няколко дни. Тя вероятно ще ни подскаже и какво може в скоро време да се случи на сирийските фронтове.
 




Гласувай:
5



1. andrei - След срещата на Г-20,
04.07.2017 17:17
Тръмп ще си тръгне като посран,а за атака по Сирия няма да посмее,защото го очакват ИЗНЕНАДИ !!!
цитирай
2. bojinkata - Ударът по Дейр-ес-Зор беше коор...
04.07.2017 18:11
Ударът по Дейр-ес-Зор беше координиран с Халифата и тогава те пробиха отбраната и разцепиха защитата на града! Но само толкова! Просто действия разкриващи лъжливата същност на краварите!/[/i]
цитирай
3. worldissue - всъщност анклава бе разделен ня...
04.07.2017 18:28
всъщност анклава бе разделен няколко месеца след ония случай с умишлената бомбардировка, след една от по-масираните атаки на черните. Поне засега ситуацията изглежда стабилна и гарнизона на града удържа позициите си. Да им пожелаем успех, тъй като сирийската армия трябва да премине още много препятствия преди да стигне до тях. Дер-ес-Зор много пъти го погребваха разни "експерти", но града продължава да се отбранява.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Няма да има втори ракетен удар,
04.07.2017 18:47
защото руснаците имат програма, която прехваща крилатите ракети, препрограмира ги и ги насочва към мястото, от което са изстреляни. Така се случи с ракетите последният път, когато те бяха върнати и вкарани в дулата на корабите, от които бяха изстреляни. Имаше и инцидент - една от ракетите не влязла в дулото, а улучила американски морски пехотинец по фалоса и се взривила. Наложило се е да се ппревърже фалоса му, към седмица морякът не е посещавал залата за забавление в кораба. Тази грешка вече няма да се повтори.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215612
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031