Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.05.2017 14:46 - Путин, Кирил и Методий
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2003 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 30.05.2017 14:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ах какъв страшен и ужасен скандал се развихри из българските медии. Подхванаха го дори и родните политици, които се хвърлиха със зъби и нокти да „защитават” националните интереси. Дори и бившия президент се обади и каза тежката си дума. Всъщност той с това си и остана в историята – с постоянното дрънкане, от което особена полза няма.

Причината бе на пръв поглед достатъчно незначителна. Македонския президент бе на посещение в Москва за 24 май, където му връчиха грамота по случай празника. На пресконференцията Путин казал, че славянската писменост е дошла в Русия „от македонска земя”. Това очевидно е било просто реверанс към македонската делегация. Предполагам, че ако на пресконференцията са присъствали гръцки, сръбски, български или други балкански дипломати, руския президент щеше да използва сходна по смисъл фраза (с леки изменения, естествено).

Показателно е, че новината вдигна шум главно в българското медийно пространство. В руските медии този скандал не предизвика толкова внимание и не попадна на първите страници. По идея македонската преса също трябваше да изригне с възмущение като българските, особено след изказванията на Каракачанов и русофоба-ветеран Плевнелиев, които стигнаха до там, че да кажат, че македонския език бил измислен от коминтерна. Интересното е, че Каракачанов тръгна да обвинява Москва за възникването на македонизма, въпреки че би било по-уместно да обвинява сърбите за това. Но на Каракачанов или не му стигна смелост да се изрепчи на Белград, или историческите му знания накуцват.

Естествено, родните политици и „експерти” не пропуснаха да подчертаят, че България е дала кирилицата на света, правейки неописуем принос за световната култура, и че без България Русия нямаше да има азбука (когото и да питаш ще ти каже, че Русия е постигнала всичко благодарение на България, не знам какво ли щяха да правят руснаците без нас…).

По принцип е очевидно, че Путин имаше предвид историческия географски регион Македония, в който влиза и родния град на Кирил и Методий – Солун. Българските медии и политици обаче решиха, че руския президент се опитва да „подари” кирилицата на съвременната държава Македония и едва ли не да отнеме един от малкото останали поводи за гордост на българите.

По идея трябваше да се възмутят и гърците, тъй като теоретично именно те имат най-много право да претендират, че Кирил и Методий са техни. Но в Гърция българския скандал не намери отзвук и те явно не се чувстват ощетени. Все пак можеха да тропнат с крак, имайки предвид че гърците имат претенции към названието „Македония” (затова и пълното име на съвременната македонска държава е Бивша Югославска Република Македония).

Да хвърлим и един бегъл поглед към историята, за да се опитаме да разберем имат ли право да се възмущават родните писачи и политикани.

Кои са Кирил и Методий? И така, те се раждат в началото на 9 век в гр. Солун, на територията на тогавашна Византия. Баща им е бил офицер и е служил при тогавашния стратиг (губернатор) на Солун. Според най-разпространената историческа версия братята са от гръцки произход. Българските историци пък смятат, че братята са с български произход. Като доказателство те изтъкват късната редакция на житието на Кирил от 9-ти век, в което пише, че той е „българин от Солун град”. По онова време в Солун наред с гръцкия език е разпространен и славянският солунски диалект, на който говорят местните племена. Кирил и Методий също владеят този диалект (според лингвистите той заляга в основата на преводите на братята и целия църковнославянски език).

А как се появява кирилицата, която ползваме до ден днешен? Според изказванията на родните политици от последните дни тя се появява благодарение на българите и ако не бяхме ние, в Русия всички щяха да ходят неграмотни.

Тук отново е време да направим кратка историческа справка.

Идеята за създаване на славянската азбука се заражда още през 856г., след като Кирил заедно с тримата си ученици пристига в манастира Полихрон (намира се в област Бурса, днешна Турция), където служи брат му Методий.

image

Тук стигаме до Моравската мисия на солунските братя, в резултат на която и се появява славянското писмо. През 862 (или 863) година в Константинопол пристигат посланиците на моравския княз Ростислав. Те молят да им бъде пратен „епископ и учител”, който на техен език да преведе правата вяра. Според историците това събитие било свързано с опитите на Ростислав да се противопостави на Източно-франкското кралство и да стане независим от немските епископи (епископите на Бавария начело с архиепископа на Залцбург, на който църковно е била подчинена Моравия).

Византийския император отвръща на молбата и привиква при себе си човека, когото смята за най-подходящ за тази цел – Кирил (и двамата братя получават солидно образование във византийската столица и отрано проявяват блестящите си качества).

В  житието на Методий е описан и разговора между императора и Кирил: „Чуваш ли, [Кирил] Философ, тази реч? Никой друг не може да се справи с това освен теб. Имаш много дарби, та вземи брат си игумена Методий и вървете. Нали вие с него сте солуняни, а всички солуняни говорят чисто на славянски”.

Този разговор се случва в присъствието на велможите и кесаря Варда, който фактически управлява от името на племенника си император.

Братята и учениците на Кирил прекарват общо над 3 години в Моравия, където наред с изобретяването на славянската азбука те превеждат светите книги от гръцки на български, а също учат местните славяни да четат, пишат и водят богослужение с помощта на новата писменост. Моравската мисия също така става подготовка за още едно историческо събитие – покръстването на България (864г.).

image

Трябва да се отбележи, че дори и днес, в епохата на компютърните технологии, създаването на нова азбука е доста сложна задача. Това е почти все едно Кирил и Методий да създадат днес аналог на Уиндоус. Така че това е още едно потвърждение на изключителните способности на солунските братя (да не забравяме, естествено, и ролята на техните ученици Климент, Наум и Ангеларий).

Събитията се развиват и скоро Кирил и Методий се налага да пътуват до Рим. Според ред богослови от Западната църква Бог може да бъде хвален само на трите езика, изписани върху кръста на Христос – еврейски, гръцки и латински. Просветителската дейност на солунските братя бива възприета като едва ли не еретизъм, особено от германските духовници, които се опитват да запазят влиянието си в Моравия и по всякакъв начин се опитват да пречат на разпространението на славянската писменост. По пътя си към Рим братята посещават Панония (867г.), където по молба на княз Коцел те обучават местните славяни на книжно дело и богослужение на славянски.

Кирил и Методий пристигат в Рим през 868, поднасяйки на новия римски папа Адриан II мощите на св. Климент. Този дипломатически акт се оказва успешен и папата утвърждава богослужението на славянски, а също заповядва преведените от братята свещени книги да бъдат поставени в римските църкви.

Бидейки в Рим Константин Философ се разболява и през февруари 869 почива, приемайки монашеското име Кирил, с което го помним и до днес. Преди да почине той заръчва на брат си Методий да продължи общото им просветителско дело.

В историята остават и думите, които произнася Кирил на смъртния си одър: „Ето, брате, бяхме с тебе като два запрегнати вола, орахме една бразда, и ето аз падам, стигайки гората, завършва моя ден. А ти въпреки че обичаш планината, но недей заради планината [и манастира] да оставяш учителството си, защото по какъв по-добър начин ти би могъл да достигнеш спасение?”

Така в най-общи черти изглежда историята на възникване на азбуката ни. Няма смисъл да коментирам какво огромно историческо значение има делото на солунските братя, които се оказват не само талантливи учени, но и умели дипломати. Всъщност и фразата на Путин за азбуката, дошла от македонските земи, може да се приеме за правилна предвид това, че именно солунското славянско наречие се оказва в основата на описаната по-горе история.  

Що се отнася до скандала, забъркан от българските медии и подхванат от политиците ни, то той си е направо буря в чаша вода. Със същия успех и гърците биха могли да вдигнат гюрултия и да кажат, че византийския император е дал на българите азбуката и т.н. Всъщност историята с изказването на Путин просто стана поредния повод за нападки срещу Москва. Ако не беше тази история, предполагам щяха да намерят друга причина да обвинят Русия в агресия. На видния русофоб Плевнелиев например даже не му е нужен повод, той и така все повтаря как Кремъл води хибридна война с България и как руските хакери са му хакнали мозъка.

Но никакви евтини скандали и безсмислени спорове не могат да опорочат великото дело на Кирил и Методий. Скандалите се забравят, а великите дела живеят вечно!                   




Гласувай:
3



1. ferhunde - "особено след изказванията ...
30.05.2017 14:52
"особено след изказванията на Каракачанов и русофоба-ветеран Плевнелиев, които стигнаха до там, че да кажат, че македонския език бил измислен от коминтерна. "

Алоу, ти съмняваш ли се в това, което всеки знае?
Македонски език няма, това е диалект на българския, превърнат от гадовете в коминтерна в несъществуващ език.
цитирай
2. ferhunde - Що се отнася до скандала, забъркан ...
30.05.2017 14:56
Що се отнася до скандала, забъркан от българските медии и подхванат от политиците ни, то той си е направо буря в чаша вода


Не е буря в чаша с вода, а отвратителна гавра с националното ни достойнство от един тиранин и кръвопиец.
На македонския идиот путлер буквално каза следното- държим повече на вас, македонците, е...л съм ги простите българи, за нас руснаците българите винаги са били дойни крави.

отвратително е путинофилите да изопачават историята, за да оправдаят кремълското джудже.
цитирай
3. born - Ферпунде.
30.05.2017 23:50
Имаш оригинални тъповати исторически хрумвания, а перфектния ти просташки език е достоен за перото на Мунчо Идиота . Поне прочети какво е написал човека, путинофоб нещастен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3236101
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930