Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.05.2017 19:29 - Навални - бъдещ руски президент?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 763 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 01.05.2017 19:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Завчера из няколко руски града преминаха организирани от либералната опозицията протести. Макар това да не е някаква световна новина, чуждите медии (включително българските) винаги обръщат огромно внимание на проявите на руските либерали и им правят шумна реклама.

Ето и родните писачи доколкото могат помагат на московските „борци с путинския режим”. За дир.бг вчера естествено това бе една от главните новини. Само дето това което написаха не отговаря на истината. Според статията им протестите били „многохилядни”. В реалност обаче организираните в няколко града протести не можаха да съберат общо дори хиляда човека!

В Москва едвам се насъбраха 300 души, в Петербург около 150, а в останалите градове цифрата беше средно 10-15 души! Тъй че многохилядна тълпа съществува само във фантазиите на родните журналя. Или пък може би статията е била предварително написана по шаблон и дир.бг само са чакали датата на протеста, за да я публикуват?

Последните „протести” бяха организирани не от Навални, а от бившия олигарх Ходорковски. Ходорковски, ощетил държавата с милиарди долари и лежал в затвора за това, ( Путин го помилва и освободи от пандиза през 2013г.) беше обещал, че няма да се занимава с политика и да спонсорира никакви политически проекти. Не мина обаче даже година и той се захвана с политика и започна да спонсорира политически проекти.

Ето и организацията му „Отворена Русия” (ОР) вчера се опита да направи първата стъпка към жадуваната цветна революция, но уви – дойдоха прекалено малко хора. ОР между другото има филиали и в Лондон, откъде идват и спонсорски пари. Руските власти най-накрая забраниха дейността на тези клонове, което пък силно разочарова Вашингтон. Чудно защо американците се възмущават, имайки предвид, че те самите строго забраняват дейността на подобни организации на своя територия. Философията на американците е проста – ние имаме право да организираме преврати където си искаме, а у нас преврат няма да допуснем.

Между другото Навални и Ходорковски не са партньори, а конкуренти, нищо че идеологията и главатарите им са еднакви.

Докато Навални атакува премиера Медведев, Ходорковски реши да цели по-високо и да се „бори” с Путин. Формалния слоган на съботния псевдопротест бе „Путин ни омръзна” и хората на бившия олигарх призоваха руския президент да не се кандидатира на изборите догодина. Но защо ли либералите се притесняват толкова от участието на Владимир Владимирович? Нали според тях всички го мразят, той трепери от страх и Русия ей сега ще се разпадне? Излиза, че хората хем го мразят, хем ходят да гласуват за него? Всъщност дори Путин да не се кандидатира, либералните кандидати пак няма да спечелят изборите заради крайно ниските си рейтинги. Дори Зюганов и Жириновски имат повече шансове да станат руски президенти.

Пък и как може московските либерали да получат масова подкрепа след като открито презират руския народ, подкрепят украинското правителство и действията му в Донбас и настояват Русия да предаде националните си интереси в името на САЩ и западна Европа?

Най-интересното е, че още есента на 2014-а Ходорковски пристига във Вашингтон по покана на сенатора-русофоб Джон Макейн. Бившия олигарх изнесе и реч (във Freedom House – една от уж неправителствените организации, използвани като мека сила от щатското правителство), която трябваше да засвидетелства покорството му пред американските господари. На срещата Ходорковски представи и програмното заявление на организацията си Отворена Русия – същата организация, която организира провалилия се опозиционен протест този уикенд. Та в това заявление олигарха каза, че Русия престанала да се развива и била изостанала далеч назад, и че епохата на Путин била свършила.

Хъм, Ходорковски забрави да поясни, че именно по време на „развитието” на страната през 1990-те той ощети държавата с милиарди долари. Явно бившия олигарх изпитва носталгия по младостта и времето, когато можеше безнаказано да се краде. Пък и ако Русия е толкова изостанала, защо на руските опозиционери се налага да пътуват чак до Вашингтон и от там да разказват как Путин ей сега ще падне от власт?

Всъщност либералната опозиция организира представленията си най-вече за външна употреба. Постоянно да доказва пред западния зрител колко е лоша Русия, колко е ужасен режима и колко силни са протестните настроения, сиреч страната е на „прага” на преврат. И че трябва съвсем малко помощ от САЩ и ЕС, за да катурнат путинския режим.

Между другото един друг знатен опозиционер – шахматиста Каспаров беше влезнал в остър конфликт с Ходорковски, защото бившия олигарх по едно време престана да нарича Крим украински. А това за либералите си е направо предателство.

Руските либерални „опозиционери” са в доста интересна позиция – за да не загубят политическата подкрепа на САЩ и ЕС (съответно и финансирането), те трябва да критикуват всяко действие на Кремъл, без значение правилно ли е то или не. Либералите дори настояват Крим да бъде върнат на Украйна и Донбас да не получава помощ от Русия. Естествено, подобна предателска позиция настройва мнозинството граждани против тях.

Изобщо „борбата с режима” в Русия си е направо професия, която храни доста хора. Истинския либерал не може да се откаже от русофобската си позиция, тъй като тогава би се случило нещо страшно – на него би му се наложило да… си намери истинска работа. А това за много хора е нетърпимо.

Навални не е изключение – „борбата с режима” за него също е професия. Ето наскоро пак го целеха с яйца и боя и в дир.бг пуснаха драматична статия за това как бедния Навални бил нападнат и уцелен с мистериозна зелена субстанция. Дори едното му око се възпалило, което много притесни родните писачи. Бързам да успокоя родните журналя – „мистериозната” зелена субстанция е обикновен мехлем за почистване на рани. Продава се във всяка аптека, струва стотинки и затова е толкова популярно средство за политическа борба. Вярно, трудно се измива и пари на очите, но не е фатално.

Навални по принцип много ми прилича на нашия Бареков – и двамата са големи борци за правда и справедливост, все правят някакви разкрития и могат да си сменят политическите пристрастия по два пъти на ден в зависимост от ситуацията (и спонсора). Но, да бъдем обективни, Навални все пак е доста по-високо ниво от Бареков.

Въпреки че чуждите медии (българските включително) се опитват да представят Навални като политик и конкурент на Путин, това са двама души, които просто не могат да бъдат сравнявани. Алексей дори не е политик, в шансовете той да стане някога президент не вярват дори най-върлите му фенове. Алексей също прекрасно знае, че не става за президент. Затова той прави това, което умее най-добре – устройва провокации и призовава интернет феновете си към бунтове.

Навални се прави на борец срещу корупцията, но „борбата” му се свежда до това да пуска компромати срещу определени чиновници и олигарси (при това тези компромати обикновено му подхвърлят конкурентите на въпросните олигарси и чиновници). Альошка няма политическа програма и в интервютата си никога не говори конкретни неща. „Всички са корумпирани, Путин трябва да си ходи” – това е основния лайтмотив на изказванията му. Логиката му е проста до безобразие – казва за някой чиновник или политик, че е корумпиран и трябва да влезе директно в затвора (даже без да има достатъчно доказателства). Феновете му го слушат и си казват – аха, щом властите не го вкарват в затвора, значи и те са корумпирани. И естествено у младия и наивен човек веднага се пробужда желание да излезе на протест, без да е наясно за какво точно става въпрос. Нали Навални е правил там някакви разследвания.

Либералната опозиция има и друга любима тактика. Обявяват, че ще организират протест, но не го съгласуват с местните власти. Местните власти им предлагат определено място в града, където да се съберат на протест, но опозиционерите умишлено избират друго място. Естествено полицията задържа част от митингуващите за нарушение на разпоредбите, а западните медии пишат, че путинския режим не дава на опозицията да протестира. И така постоянно.

Навални между другото в последно време активно използва социалните мрежи и подстрекава ученици и студенти да излизат на митинги. Даже обеща, че всички, които бъдат задържани от полицията, после ще получат от Страсбург 10 000 евро! Естествено, балами се събраха много и даже някои хлапета наистина повярваха, че като идат на протеста после ще им платят 10 хилядарки! Накрая обаче се оказа, че никой никакви десет хиляди няма да получи, а фонда на Навални няма намерение да оказва адвокатска помощ на задържаните. В руските социални мрежи след това се надигна детски вой задето Навални прецака наивната младеж и никой не получи пари.

Когато Навални трябва да изкара хората на протест (главната цел е някой от протестиращите да бъде ударен от полицай пред обектива на западен журналист), той използва всякакви лозунги, дори най-нелепите като например „излезте утре на протест, ако искате заплати като в Лондон”. Само дето той не казва на наивниците, че ако заплатите изведнъж се изравнят с британските, то и цените също ще скочат до нивото на лондонските, да не говорим, че Альошка не обяснява какви вълшебни методи ще използва, за да постигне такъв невъзможен икономически скок. И наивните „борци с режима” после пак ще хленчат, че Навални ги е прецакал и ги е оставил без пари.

Всъщност именно парите са разковничето тук. Колкото и финанси западните фондове да наливат в руската „опозиция”, пак нищо няма да излезе, защото либералната опозиция в Русия е дори още по-алчна и корумпирана от чиновниците, с които се „бори” Навални. Пък и самата опозиция, макар да споделя обща идеология, е като змийско гнездо. Всички в гнездото се борят за власт и контрол върху спонсорските пари, затова и митингите им са толкова малобройни. Допълнителен разкол предизвика и позицията на западофилите по отношение на събитията в Украйна.

Освен това опозиционерите обичат да спекулират с проблемите в руската икономика и корупцията, но всичките им съждения в крайна сметка се свеждат до това, че Русия трябва да престане да защитава националните си интереси и да сдаде всички свои позиции в полза на… познайте кого.

Затова и на „борците с режима” от рода на медийната звезда Навални им остава само да мислят как да усвоят спонсорските пари и да мечтаят за цветна революция в Москва. А на американците им остава да мечтаят на мястото на Путин да дойде някой некадърен президент като Елцин, който да върне разрухата от 1990-те.

Тогава и Ходорковски отново ще може да стане милиардер за сметка на държавата и Навални ще припечели някой и друг нефтодолар...                              




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3236559
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930