Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.04.2017 16:25 - Сирия: Тръмп вдига залозите?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1149 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За ракетния удар, нанесен от САЩ по сирийците, трябва да се знаят две основни работи: първо, за него отново се използва фалшив предлог, второ – целите му са изцяло политически, а не военни.

Всъщност има и трето – за пореден път Вашингтон и терористите се оказаха в ролята на съюзници. И това не е случайност, а закономерност. През септември 2016-а щатската авиация също нанесе умишлен удар по сирийските войски в Дейр-ес-Зор, в момент когато там настъпваше ИДИЛ. При това удара бе нанесен именно на участъка на фронта, който бе нужен на терористите. За щастие тогава и сега настъплението на джихадистите нямаше успех. 

Що се отнася до сегашната атака, летището се използва от сирийците за нанасяне на удари по ИДИЛ в района (и терористите, естествено, се възползваха от американската "услуга" и атакуваха сирийските войски, за щастие безуспешно).

Въпреки че щатските военни рапортуваха, че всички 59 "Томахавки" успешно са достигнали целта, реалните резултати от това ракетно шоу са прекалено съмнителни. Първо, че руското МО заяви, че до целта са стигнали по-малко от половината ракети, а някои дори са поразили селата извън военния обект, убивайки 9 мирни жители. Това се потвърждава и от факта, че самото летище не пострада много силно – част от инфраструктурата, полосата и самолетите останаха невредими и на следващия ден полетите бяха възобновени. Така че става очевидно, че част от ракетите наистина са се "загубили" по пътя.

Не е вярна и официалната версия, че летището е било ударено уж защото от там са излитали самолетите, използвани в химическата атака. Да започнем с най-очевидния факт: никой на летището не използва защитни костюми (руските журналисти, посетили мястото след удара, също не ползваха никакви предпазни средства). Второ, интернет троловете се опитаха да докажат наличието на химическо оръжие в авиобазата с помощта на стари съветски контейнери, използвани за пренасяне на обикновени авиобомби. Руските журналисти отблизо снимаха контейнерите и никой от тях не получи химическо отравяне.

Ако човек погледне западните новини начело със CNN, ще остане с впечатлението, че решението за удара е било взето от Тръмп за ден-два. Първо, че за планирането на такава операция са нужни седмици, да не говорим, че трябва да се проведе разузнаване  и съответната подготовка, да се избере времето за изпълнение и т.н. Подобно нешо не може да се подготви и осъществи дори и за седмица. Плюс това Тръмп наруши процедурата, заповядвайки операцията без да е получил одобрение от Конгреса. 

Потока дезинформация и пропаганда е толкова мощен, че никой не се замисля доколко удара е бил оправдан. А той не може да е оправдан, защото се основава на явна провокация, извършена от хора, които и преди са били хващани да мамят. Да не говорим, че няма никакво официално разследване и единственото доказателство за вината на Асад е убедеността на американците и няколко клипчета в youtube, скалъпени от Белите каски. За тях след малко.

Всъщност американците не са заинтересовани в обективно разследване, тъй като то би разнищило провокацията и оневинило сирийските власти (също както в случая с Колин Пауъл и несъществуващото химическо оръжие на Саддам Хюсеин). Пък и янките нямат време да чакат, медийния шум им е нужен тук и сега.

Медиите умишлено игнорират и факта, че "умерените" бунтовници имат достъп до химически оръжия, многократно вече ги използваха и имат мотив да организират химическа атака. Асад все пак не е идиот и знае какви ще са последствията ако наистина използва химическо оръжие (да не говорим, че го бомбардират и без да го е използвал). В клипчето под постинга може да видите запис от Алепо, в който нагледно се вижда, че "умерените" бунтовници имат химическо оръжие и го произвеждат с консумативи, доставени от Турция.    

Медиите продължават да клеветят Асад, но доказателства не представят. Колко пъти сирийския президент го обвиняват в химически атаки, но официалните разследвания на ООН всеки път завършват с формулировката "установихме, че не можем да установим кой е виновен". Един медиен балон се пука, след него надуват нов и така до безкрай.

А сега да се върна на "любимите" ми Бели каски, чиито постановъчни клипчета се използват като основно доказателство срещу Асад. Писал съм за тях многократно и явно това няма да е последния случай.

Да започнем с това, че организацията е финансирана от Щатското, британското и холандско правителства, а неин мениджър е бивш британски военен, свързан с няколко частни военни фирми. Офисът на каските пък се намира в Турция, където основно и се продуцират филмчетата им. Както се казва, който плаща той поръчва музиката, съответно Белите каски постоянно "доказват" в интернет колко лош е Асад.


image
Общо взето нищо ново – организацията е елемент от медийната война срещу сирийското правителство, чиято цел е да оправдае действията на Вашингтон и НАТО срещу Сирия. Затова и основен потребител на тази пропаганда е западния зрител, от чийто джоб и се финансират стрелбите с "томахавки". Само сумите, отделяни от британското правителство за информационната война срещу Асад, надхвърлят 100 милиона паунда. По-голямата част от тези пари са предназначени именно за разни медийни постановки и провокации.

Няколко пъти писах, че Белите каски само се правят на спасители и че са свързани с Ал Кайда. По-долу демонстрирам още няколко свежи примера за това, че те не са спасители, а обикновени мошеници, които манипулират общественото мнение по поръчка на западните си покровители.  


image  
И още:

image

На горната снимка виждаме как един и същи човек едновременно играе няколко роли – от жертва до спасител. Белите каски използват и деца-актьори – едно и също дете те бяха успели да "спасят" три пъти на три различни места.


image  
Дадената снимка е дори още по-показателна. "Жертвата" първо я "спасяват", а след това всички актьори се снимат за спомен. В интернет дори може да изгледате видеото с тази постановка. Коментарите, така да се каже, са излишни. Между другото наскоро документален филм, възхваляващ геройствата на Белите каски, спечели оскар. Е, с такива актьорски заложби момчетата си заслужават наградата...

Ето с такива "доказателства" медиите се опитват да убедят зрителите, че Асад хвърля бомби със зарин върху сирийците. А разни "експерти" и "международни медици" със сериозен вид "потвърждават" медийните измишльотини.

Що се отнася до мотивите на Тръмп, то най-вероятно целта на ракетния удар бе от една страна да докаже, че не е агент на Путин, а от друга – да използва това в предстоящите преговори с Москва, опитвайки се да накара руснаците да направят отстъпки. Като цяло Вашингтон продължава да следва старата политическа линия в Сирия и дългосрочната стратегия на американците ще се запази, без значение какво Тръмп обещаваше по време на изборите. Затова и удара по сирийското летище бе повече пиар ход и дори руснаците бяха предупредени малко преди удара, за да може да се избегнат жертви сред руските (или ирански) сили.

Малко повече ясност би трябвало да настъпи след предстоящото посещение на американските дипломати в Москва – дали Тръмп пак ще бомбардира сирийците в името на сирийците или все пак ще се стигне до някакъв компромис. А компромис е нужен иначе вашингтонските ястреби като нищо могат да докарат нещата на ръба на ядрената война. Макар че тях войната не ги притеснява, даже обратното – войната е много печеливш бизнес. Естествено, когато тя е далеч от дома ти...  

P.S. Тези дни представители на сирийската диаспора бяха организирали протест срещу Асад в София, обвинявайки го за химическата атака. Интересно защо същите хора не се събират на протест, когато Ал Кайда трови с химически оръжия сънародниците им или американските "хуманитарни" бомбардировки убиват мирни сирийци (което се случва почти всяка седмица)?     
 





Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3235355
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930