Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2017 21:28 - Съвременната лява партия
Автор: rvmarkov Категория: Политика   
Прочетен: 951 Коментари: 0 Гласове:
0



image 

Преди няколко седмици, в едно видео-интервю, Iain Dooley - ММТ колега от Австралия, понастоящем икономически съветник на новосъздадената там Работническа Партия, сподели разбирането си за това какво е лява партия. Ще го преразкажа.

Погрешно е да се мисли, че когато се каже "лява партия" днес, това веднага трябва да предизивика образа на стачкуващи работници с почернени от смазка лица от времето на Маркс. Трудът днес е навсякъде - от селскостопанските труженици до лекаря-хирург или адвоката.

Истинският противник за съвременната лява партия е съвсем тънката прослойка в обществото, изсмукваща огромна част от реалните ресурси чрез различни, НЕТРУДОВИ икономически ренти, като например безсмислените и откровенно вредни спекулации на финансовите пазари, различни застрахователни компании (като здравните застрахователи в САЩ например), ренти от недвижимо имущество.

Лявата партия защитава труда във всичките му форми. Целта й е да създаде и поддържа такава икономика (разбира се при пълна заетост), в която и най-нискоквалифицираният труд, упражняван на пълно работно време при добри условия на работа, да носи достен за нормално човешко съществуване доход.

***

Моята работодателка например, която е един от най-добрите адвокати по защита правата на работниците и служителите на работното им място в Ню Йорк, е състоятелна жена, но например, откакто работя във фирмата й, 12 години вече, тя не си взе и един ден болнични или ваканция. Работното й време обикновено е над 12 часа дневно. Сега, аз въобще не я приемам като противник на една лява партия. Напротив, тя е достоен член на партията на ТРУДА. Същото се отнася и до стотиците хиляди професионалисти в различни области на икономиката, или пък собствениците на средни и дребни бизнеси. Всички те, ежедневно, полагат огромни трудови усилия, често на удължен работен ден. Лявата партия защитава техните интереси!



Когато преди 13 години бях собственик на малка компания с лимузини, занимаваща се, главно, с транспорт на пътници до трите летища около град Ню Йорк, работех като роб 24/7 (макар, че, де юре, се водех собственик на бизнес, капиталист). Дори когато вземах душ, мобифонът ми бе близо до мен в банята. Е, бил ли съм враг тогава на една лява партия? Не мисля.

Разбира се, за да може да бъде истинска лява партия и да защитава интересите на труда пълноценно, лидерите й трябва да разбират какво са парите и как реално оперира съвременната парична система.

НАЦИОНАЛНАТА ВАЛУТА Е ОБЩЕСТВЕН МОНОПОЛ, ДАНЪЧЕН КРЕДИТ, МОНОПОЛНО ИЗДАВАНА ОТ ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБИРАНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА НА СЪОТВЕТНАТА ДЪРЖАВА ПРИ ПЛАВАЩ КУРС НА ОБМЯНА. ПАРИТЕ СА ТВОРЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА (ПРАВИТЕЛСТВОТО). ТЕ НЕ РАСТАТ ПО БОГАТИТЕ.

 

Райчо Марков – Ню Йорк



Тагове:   труд,   ММТ,   левица,   лява партия,   ляво,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rvmarkov
Категория: Политика
Прочетен: 885815
Постинги: 648
Коментари: 359
Гласове: 457
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930