Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
17.03.2017 15:56 - Путин побеждава в Сирия?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1442 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Родните новини обикновено изглеждат така – 2/3 са посветени на битовата престъпност, корупцията и Бойко, останалата 1/3 – на Путин и на това какво става в Русия. Ако ги нямаше Русия и Путин, не знам какво щяха да правят българските преститутки журналисти. То и на читателите щеше да им е доста скучно и нямаше да има какво да обсъждат.

Дойде време и аз да поразнищя световните дела и по-конкретно Сирия. Тъй като родните новинари отразяват конфликта доста необективно и претенциозно, е безсмислено да ги използваш като източник на информация. Това, което те пишат, на 99% представлява предъвкана пропаганда, копипействана от западните медии.

По-долу публикувам обзор на по-значимите събития в Сирия от изминалите месеци.

Алепо

Битката за град Алепо, продължила близо 3 години, завърши този януари. В момента сирийската армия продължава да прочиства останалата част на провинция Алепо (намира се в северозападна Сирия, близо до границата с Турция), отвоювайки нови територии в района. Пропагандата на терористите наричаше боевете за втория по големина сирийски град "битката на всички битки", "решаващо сражение" и т.н.
В крайна сметка главорезите от Ал-Кайда загубиха епохалната битка. Да, войната не свърши дотук, но въпреки всичко това беше много важно достижение, което позволи на сирийците да освободят нови сили, с които да продължат отвоюването на нови земи от ислямистите.

Всички опити на "цивилизования" западен свят начело с САЩ и ЕС да помогне на терористите се провалиха. Нито оръжието, нито дипломатическия натиск и истеричната пропаганда помогнаха на Ал-Кайда и ко.

А какви крокодилски сълзи проливаха в Вашингтон и ООН, как страдаха за "бомбардираните" жени и деца на Алепо. Москва всекидневно я обвиняха в какви ли не престъпления, но доказателства така и не представиха. Напротив – след като Алепо бе освободен и журналистите получиха достъп до града, в кадър попаднаха училищата и болниците, които уж бяха бомбардирани от руснаците.

Първо, въпросните сгради бяха цели. Второ, помещенията им бяха превърнати от терористите в складове за оръжие и провизии. До стените се виждаха наредени щайги с боеприпаси и мини, които ислямистите не бяха успели да използват. Трето, "умерените" главорези си присвояваха всичката хуманитарна помощ, която бе предназначена за мирното население на града.
Пък и трябва да се отбележи, че терористите в Сирия и Ирак са доста добре запасени с провизии и медикаменти, всекидневно осигурявани от западните им спонсори, както и нефтените монархии начело с Катар и Саудитска Арабия. Особено цинично и нелепо звучеше заявлението на дипломатката на ЕС Ф. Могерини, че "Евросъюза бил единствения, който праща хуманитарна помощ в Алепо". Това е пълна лъжа, тъй като единствените до които стигаше европейската "помощ" бяха Ал Кайда.

Като отмъщение за поражението си в Алепо, "умерените" главорези прекъснаха водоснабдяването на Дамаск, което предизвика водна криза в сирийската столица. Ислямистите заеха водоносния район Вади Барада и заплашваха да разрушат местната водна централа. Във водната блокада участваха дори и старите ми познайници от псевдохуманитарната организация "Белите каски". Същите заедно с няколко терористични организации бяха подписали обръщение към сирийските власти, с което се опитваха да го изнудят да направи отстъпки на бунтовниците. Е, номера им не мина и през февруари сирийската армия успя да си върне контрола върху Вади Барада, възстановявайки водоснабдяването на Дамаск.

Ислямистите се стараят да оставят максимални разрушения след себе си, когато отстъпват. "Умерените опозиционери" обаче не са новатори в тази област. Тази мръсна тактика активно се използва от Щатите, които често бомбардират цивилни обекти в Сирия (електроцентрали, водопроводи, пречиствателни станции и т.н.). Целта е проста – разрушава се най-важната инфраструктура, на властите им става все по-трудно да изпълнява задълженията си спрямо населението, което съответно предизвиква социално недоволство. Щатите чрез контролираната от тях опозиция яхват и манипулират това недоволство, опитвайки се да го насочат срещу правителството, нарочено за сваляне (в дадения случай правителството на Асад).
За пореден път ставаме свидетели на това как целите на САЩ и терористите, с които янките уж постоянно воюват, съвпадат.   

Палмира

Преди броени седмици повторно бе освободена и легендарната Палмира. В освобождението ѝ активна роля изиграха руските военни съветници и авиация, които помогнаха да се нанесе поражение на ИДИЛ в района. Напомням, че през 2016 древния град бе вече освободен, но в началото на тази година ИДИЛ предприеха контраофанзива и отново го превзеха, изтласквайки от там сирийския гарнизон. Причините за това бяха няколко – и това, че основните сирийски войски бяха заети в Алепо и това, че терористите успяха да съберат достатъчно подкрепления и да нанесат мощен удар на този участък от фронта. По едно време ситуацията бе станала съвсем критична за сирийците, но те все пас успяха да се съвземат в най-решителния момент и да спрат устрема на "черните".
Първоначалния успех на терористите нямаше да е възможен ако американците, които все викат, че се борят с тероризма, не бяха оставили умишлено коридор за ИДИЛ. Точно преди началото на офанзивата янките заявиха, че прекратяват активни действия около сирийската Рака поне за два месеца, което позволи на терористите да освободят част от резерва си и да го пратят на юг към Палмира. ИДИЛ успяха да прекарат подкрепления дори през иракската граница, която уж бе блокирана от силите на западната коалиция.
Вероятно някой може да си зададе въпроса – ами ако Палмира отново я загубят след време и пак се наложи да я освобождават? Надали такъв сценарий е възможен. Първо, ИДИЛ в последно време бяха сериозно притиснати и надали вече ще могат да съберат толкова сили за нова офанзива. Второ, сирийското командване би трябвало да си е извлякло урок от случилото се и по-сериозно да се заеме с укрепването на отбраната си в региона (за това им помагат и руските военни съветници, участващи в планирането на бойните операции).
Естествено, действията на сирийската армия и Русия не остават незабелязани от западната преса и политици. По принцип западната пропаганда се стреми да игнорира или поне омаловажи успехите на руснаците и съюзниците им и максимално да раздуха всеки техен неуспех.
Палмира е нагледен пример. Миналата година западните медии се стремяха да омаловажат успеха на руската авиация и сирийската армия, а когато през декември-януари древния град бе превзет наново от терористите, Западът злорадо поднесе това като поражение на Русия.
Родните писачи също не останаха по назад – във vesti.bg бях мернал заглавие от типа "Русия загуби Палмира". Чакай малко – да не би Палмира да се намира в Русия? Или може би руската армия воюва там и е понесла поражение? Не, това е просто поредния пример за евтина пропагандистка халтура. Родните журналя го умеят...

Продължение на обзора в следващия постинг



Гласувай:
4



1. apostapostoloff - Той вече 5 години все
17.03.2017 17:24
побеждава. И все си е там.
цитирай
2. bojinkata - САА продължава успешното си нас...
17.03.2017 18:50
САА продължава успешното си настъпление на изток от Палмира, като превзема господстващите височини край пътя, водещ към обсадения Дер-ез-Зоор.
цитирай
3. worldissue - да, за Дейр-ес-Зор се канех да сп...
17.03.2017 19:15
да, за Дейр-ес-Зор се канех да спомена в следващия постинг. Просто време не ми остана, пък и текста стана дългичък.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216930
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031