Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.03.2017 20:27 - Национализацията в ДНР, допинга и други новини
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1099 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Както намекнах в предишния постинг, българската журналистика съвсем го е закъсала. Два от най-лошите примера за мен са дир.бг (на когото мнозина закономерно викат "дирник") и vesti.bg. В дир.бг една от главните новини вчера, която цял ден стоя в лентата, бе известието, че името на Путин било погрешка вписано в някакъв финландски списък с престъпници. Ех, голяма сензация, няма що. Новина от световен мащаб направо. Освен това половината от главните новини в "дирника" почти всеки ден са посветени на... Русия.

Оставам с впечатлението, че за българския читател най-важните теми са Русия и Путин.

Е, днес публикувам пореден кратък анализ на последните събития, които родните медии пак изпуснаха

Украинската криза


От Украйна новини идват практически всеки ден, но много от тях родните писачи умишлено пропускат, особено когато новините могат да компроментират сегашните киевски власти.

Продължава да се развива драмата около въглищната блокада на границата с непризнатите републики ДНР и ЛНР. Група активисти, наричащи себе си "патриоти", продължават да не допускат влаковете с въглища в посока Киев, мотивирайки се това, че е престъпление да се води търговия с "терористите", сиреч с ДНР и ЛНР.

Естествено, главния мотив тук съвсем не е патриотизма или нещо подобно. Първо, повечето предприятия, които снабдяват Киев с въглища, принадлежат всъщност на олигарха Ринат Ахметов, който е горе-долу лоялен на киевските власти. Второ, същите тези предприятия досега плащаха данъци именно в украинската хазна, частично спонсорираъки по такъв начин и войната в Донбас. И, трето, блокада е спонсорирана от конкурентите на Порошенко. Сред украинските олигарси, предвид намаляващите ресурси, в момента се води ожесточена борба за оцеляване. Блокадата съответно е част от тази борба и факта, че това може да доведе до тежка енергийна криза никого не вълнува. Украинския елит повече се вълнува от следващите избори, пък дали електората мръзне и гладува не е кой знае какъв проблем – украинците вече 20 години търпят едни и същи мошеници и крадци, ще потърпят още.

Съответно от ситуацията се възползваха и ЛДНР, които получиха шанс да поемат контрол върху заводите на своя територия (до днес тези предприятия плащаха данъци на Киев, а не на републиките). От Киев замрънкаха, че "сепаратистите" няма да могат да се справят с управлението на заводите и мините, че няма да има на кой да продават въглищата и т.н. Българските медии, естествено, тенденциозно отразяват само гледната точка на Киев и повтарят същите глупости.

Е, републиките вече се заеха с въпроса и скоро ще видим как и с управлението се справят и как купувачи за въглищата без проблем намират. За Ахметов остава да гледа как империята му продължава да се руши и активите му се топят. Не му помогна и факта, че в управлението на непризнатите републики имаше и доста купени от него хора, които влияеха на приеманите решения.

Но от Киев сами са си виновни – с всяко свое идиотско действие те само провокират обособяването на Донецк и Луганск. В двете републики официална валута е вече рублата, тъй като ЛДНР са отрязани от украинската банкова система и налична украинска валута там отдавна не постъпва. Също така Киев продължава да усилва социално-икономическата блокада на Донбас, въпреки че едно от условията на минските съглашения бе свалянето ѝ.

Между другото европейците и американците наскоро призоваха железопътната блокада да бъде прекратена и опозиционерите да престанат да клатят режима на Порошенко. Факта, че ДНР и ЛНР от три години се намират под блокада хич не вълнува "цивилизования" западен свят. А уж те са толкова "хуманитарно" загрижени.

Доста интересно е поведението на украинските власти. Въпреки че блокадата се осъществява от не повече от 100-150 души, Киев не смее да ги разгони. В момента всички си прехвърлят топката – и Гройсман, и Аваков и другите, и никой не иска да поема отговорност за силовия разгон на "патриотите". Вчера "неизвестни" (в тяхно лице мнозина разпознаха охранители на Ахметов) се опитаха да освободят една от жп-линиите, но нищо не се получи – барикадата си стои на мястото. Циркът продължава.

Между другото, цената на тока в ДНР и ЛНР скоро ще стане почти 4 пъти по-евтина отколкото в "европейска" Украйна. Рязкото повишаване на тарифите в пост-майданна Украйна е също едно от условията за получаване на нови кредити от МВФ. Новите кредити пък частично служат за плащане на старите заеми, частично се разграбват от режима на Порошенко.

Е, продължението на този цирк очаквайте в следващия постинг.

Допинг скандала с руските атлети

Развитие тези дни получи и историята с прочутия доклад на антидопинговата комисия на Макларън, която послужи като повод за дисквалификацията на част от руските олимпийски състезатели и пълна дисквалификация на всички руски параолимпийци, въпреки че те бяха напълно чисти.

И ето на от световната антидопингова агенция WADA тези дни заявиха, че в доклада на Макларън... няма достатъчно доказателства. Също така олимпийските функционери посочиха, че част от преводите, предоставени от комисията, са преведени некоректно и е нужно те да се преведат наново. Освен това много от пробите на руските атлети били унищожени и няма как да се проверят на ново.

А колко шум вдигна западната преса в разгара на допинг скандала, как смело "експертът" Макларън раздаваше обвинения налява-надясно и "доказваше", че Русия е виновна във всичко. И какво излезе?

Няма доказателства, че в Русия има държавна система за протекиране на допинга (но медиите го представяха като истина), няма доказателства, че допинг пробите са били манипулирани. По епруветките имало някакви надрасквания и Макларън твърдеше, че те са били отваряни не от кой да е, а от ФСБ. Първо, тези епруветки за урина са направени така, че веднъж запечатани, те да не могат да се отворят без да се счупят. Ако пък тези проби имаха някакви проблеми, допинг контрола просто нямаше да ги приеме и състезателя веднага щеше да бъде отстранен. Много смешна е и логиката на обвиненията срещу ФСБ – комисията смята, че ФСБ знае някакъв таен начин да отвори епруветките и да подмени урината в тях, следователно това е доказателство, че те са го направили! Гениално!

Срещу Русия пък свидетелстваха бивш служител на руската антидопингова агенция, който беше организирал търговията с допинг в Русия и подменяше допинг проби, а в момента се крие в Щатите, както и една бивша руска лекоатлетка, която бе дисквалифицирана преди няколко години именно заради употреба на допинг. Същата наскоро самостоятелно участва в състезание, но се провали с трясък. 

Самите откровения на WADA са като след дъжд качулка – пропагандистката кампания срещу Русия отшумя, постигайки целите си, олимпиадата мина и вече няма никакво значение, че обвиненията бяха фалшиви. Това естествено не е първата подобна медийна кампания, скоро ще чакаме нова информационна атака срещу Русия, в която пак ще размахват подобни фалшиви обвинения, изсмукани от пръста.     

Опозиционния марш в Москва

Когато в Москва либералите, наричащи себе си "опозиция", организират нещо, всички български медии непременно пишат за това и лепват новината на първа страница. Ето и миналата седмица либералите и западофилите се събраха на марш в руската столица (някои там даже развяваха украински флагове), използвайки за повод провокативното убийство на Борис Немцов.


image 
Родните писачи го описаха като грамадно многохилядно събитие, но 10-15 000 души са много малка цифра за мегаполис като Москва. За София това може да е сериозна бройка, но не и за Москва. Събитието се запомни най-вече с това, че бившия премиер Касянов (замесен не в един и два корупционни скандала по времето когато беше премиер) беше оплискан със зелена боя. Кой го боядиса така и не стана известно. 

Пък и с всяка година доверието към либералната клика, която постоянно плюе страната си и призовава Русия да забрави за суверенитета си и да се подчини на Запада, намалява. Естествено, малка част от населението упорито ги подкрепя, но това е нормално – във всяко общество съществуват маргинали, които отказват да лекуват психичните си разстройства. Тази група граждани е толкова минимална, че на последните парламентарни избори в Русия общия брой гласове за всички либерални партии даже не достигна минималния праг за влизане в парламента.  


Тук ще завърша. Исках да напиша и за ситуацията в Сирия, но постинга и така стана дълъг, така че това ще остане за следващия път.    


  

 





Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216721
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031