Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.01.2017 18:05 - Аз не съм Шарли
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 911 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От кървавия атентат срещу редакцията на Шарли Ебдо не мина чак толкова много време. Тогава обществото се обедини около френските карикатуристи, веднага последваха традиционните медийни кампании в социалните мрежи, европейските лидери си направиха пиар, демонстрирайки "единство" и използвайки случая като повод да увеличат участието си в сирийския конфликт.

Всички заговориха за свободата на словото, че не трябва да се посяга на журналистите и т.н.

Самите Шарли Ебдо твърдо заявиха, че не могат да ги сплашат и те няма да променят стила си. Аргументираха се по традиционния начин – ние сме в Европа, тук е демокрация и можем да говорим каквото си искаме.

И да, Шарли не изневериха на стила си. И продължиха да публикуват провокативни карикатури, което всеки път предизвикваше скандал, който пък поддържаше вниманието към това издание.

Наистина, преди атентата срещу тях Шарли Ебдо бяха практически неизвестни, а и в момента медиите им отделят внимание именно заради скандалите, които разпалват някои от карикатурите им. Тук дори вече не става въпрос за свобода на словото – Шарли вече откровено търси скандала.

Ако русофобските карикатури на френското издание се приемат доста спокойно в Европа (и дори се поощряват), то подигравките с трагедиите в "цивилизованата" част на Европа се приемат доста болезнено.

Шарли Ебдо не жалят никой, дори жертвите на земетресенията в Италия. Не пожалиха те и жертвите в хотела, затрупан от лавина в италианската провинция Пескара. На карикатурата е изобразена смъртта, спускаща се по планински склон с думите: "Ето и снега дойде. Но не за всички".


image
Италианците естествено силно се възмутиха и заплашиха, че ще съдят френското издание. Малко по-рано французите бяха пуснали карикатура в отговор на обвиненията, че се подиграват с жертвите на земетресенията в Италия.

image
И в този случай Шарли Ебдо не разбраха какво толкова се възмущават хората и съпроводиха рисунката с традиционно циничен и провокативен текст: "Италианци, не редакцията на Шарли Ебдо построи домовете ви, а мафията!"

Явно, екипа на Шарли не си взе никаква поука след атентата срещу тях, който погуби живота на колегите им. Очевидно е и, че тези хора не разбират какво наистина значи свобода на словото, още по-малко пък морал. Все пак свобода и свободия не е едно и също. Едно е да изразяваш мнението си, друго е да обиждаш хората, при това нарочно, за да ти обърнат внимание.

Тъй че ореола на борци за свобода на словото отдавна не грее над Шарли Ебдо. Те станаха жертва на собствената си петминутна слава и напълно се маргинализираха, превръщайки се в поредното жълто издание, което търси скандала. Заедно с тях още повече се маргинализира и понятието "европейски ценности". Всъщност понятията "демокрация" и "европейски ценности" отдавна се превърнаха в празни и лицемерни приказки благодарение на старанията на западните политици.

Дали кампанията "Аз съм Шарли" отново би събрала толкова поддръжници както преди? Надали, тъй като Шарли Ебдо успяха да се подиграят с твърде много хора и явно нямат намерение да спират. Боя се обаче, че и тогава Шарли няма да извадят поука от собствената си трагедия. Вероятно акълът ще им стигне само за някоя нова цинична и неуместна карикатура.

Дали обаче и тогава ще им е смешно?

          

 



         



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3236827
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930