Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
24.01.2017 19:35 - С кои задачи ще може да се справи Тръмп?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 701 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.01.2017 19:44


Много от задачите, които си поставя Тръмп, не могат да бъдат изпълнени по съвършено обективни закони на икономиката

Александър Роджърс

При това много от тези задачи не могат да се решат не поради причините, които посочват неолибералните противници на Тръмп, а по съвършено обективни закони на икономиката.

Да се върне производството в САЩ – в много отрасли това вече е невъзможно (и защото времето е вече пропуснато, и защото такива възможности няма). 

Трамп не е единствения най-голям хитрец, който осъзнава последствията от изнасянето на производството в чужбина. И опити за връщане на производствените мощности (създаване на нови работни места и увеличаване на постъпленията в бюджета) вече бяха правени нееднократно.

В това число и на ниво Конгреса. Където например още преди няколко години покойния вече Стив Джобс нагледно обясни, че това е невъзможно, тъй като в САЩ няма нужната за това инфраструктура. 

Ще дам пример. Както вече съм писал (ако не се бъркам), същия Руслан Карманов, живеещ в Китай, в КНР може да се вземе решение за смяна на стъкления екран на смартфоните със орг. стъкло и това няма да предизвика никакви допълнителни трудности и разходи – заводите за производство на двете се намират достатъчно близо едни от други. И двата се намират близо до основното производство на Епъл. Всички необходими производства са събрани максимално плътно, създадена е необходимата инфраструктура (електр-во, водоснабдяване, жилища и соц. обслужване за работниците), а също е осигурена логистиката за доставката на необходимите материали и компоненти.

Освен това за много производства са необходими, например, редки метали, 90-95% от които се добиват именно в Китай. Да ги карат в "суров" вид в САЩ е твърде скъпо и безсмислено.

  Към това се добавя и проблема с трудовите ресурси. В Китай те са:  
  а/ съществено по-евтини  
  б/ съществено по-дисциплинирани  
в/ съществено по-добре подготвени технически.  
Тоест ако ще пренасят производството от Китай в САЩ, тогава ще трябва да местят и повечето китайски работници. Тогава обаче ще трябва така или иначе да плащат значително повече, отколкото в Китай (иначе никой няма да иска да се мести). В резултат произв-то в КНР пак ще излезе по-изгодно.

Заградителните такси няма да помогнат. Тъй като при текущия разрив на ниво себестойност на производството между китайските и щатски производители вносните мита трябва да са на ниво 40-50%.

Такова рязко повишаване на цените ще доведе (това го има дори в либералните издания!) до също толкова рязко снижение на покупателната способност на американците. Тоест към съществено съкращение на американския потребителски пазар. Е, да бъдем реалисти, това ще предизвика и рязък ръст на привлекателността на контрабандата. Съгласете се, внезапно стоварилата се на главите на контрабандистите разлика 50% от стойността на стоката си е направо манна небесна.И тълпи от предприемчиви люде без да се боят от закона (такива в САЩ има милиони) ще се ринат да стават конрабандисти. Примера на "сухия закон" е показателен.
 
Просто ще възникне черен пазар. И върху китайските стоки, внесени контрабандно, ще лепят печати "направено в САЩ". Това е всичко. Пряката заповед да се произвежда в САЩ, дадена на частните компании, също няма да сработи.  

  Първо, защото президента няма такива пълномощия. Второ, опитите за административен натиск ще доведат до това, че от САЩ ще се изнесат и управителните поделения на фирмите, които днес още се намират в САЩ. Даже марките ще бъдат пререгистрирани в чужбина, за да се избегне щатската юрисдикция.   
Какво тогава може да проработи?

Съществено съкращаване на военния бюджет. Отказ от мегаскъпите и безсмислени проекти на "оръжието на бъдещето": релсотронове, лазери и тем подобни. Също и орязване на военния бюджет и за сметка на съкращаването на броя американски войски в чужбина. На практика Обама в края на мандата си се постара да направи обратното и колкото се може повече щатски военни и техника бяха набутани в другите страни, включително и ЕС. Тръмп ще трябва да се оправя с тази каша.

  Какво можем еднозначно да приветстваме?  
  Тръмп за разлика от Обама и клинтонитите прекрасно разбира, че реален съперник на САЩ, които се опитват да удържат изплъзващото им се лидерство, е не Русия, а именно Китай.   
  И колкото и цинично да звучи това, по-добре Тръмп да се боричка с Китай, отколкото Клинтън да се бори с Русия. Пренасянето на фокуса на конфронтацията "away from Russia" е много добре.  
  Тъй че стратегията на Русия по отлагане и забавяне, без да се хваща на провокациите, дава резултат.      Съгласете се, по-добре е да наблюдаваш голямата война отстрани, от креслото със семки и бира, отколкото да седиш в окопа с автомат и гранати.
Източник 

 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3242056
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930