Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.12.2016 15:36 - С широко затворени очи: българското оръжие в Алепо
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1011 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди около две седмици в българското медийно пространство (в частност, във в-к Труд) изплува една новина, която можеше да предизвика сериозен скандал или поне да повдигне доста неудобни въпроси, но... всички си затвориха очите и се направиха, че нищо не е станало. Все едно става въпрос за някаква дреболия.

Да, ако продажбата на оръжие на терористи е дреболия, то наистина няма смисъл да продължавам постинга. Но нали медиите всекидневно ни втълпяват, че терористите са главната заплаха за света, а НАТО и Вашингтон твърдят, че се борят с тях. Значи все пак темата е важна.

НоваТВ се оказаха единствения български канал, който прати свой екип в освободения от "умерените" терористи Алепо, за да снимат откритите там складове с боеприпаси българско производство. По някое време и любимите ми "журналисти" от дир.бг решиха да съобщят за находката, но не защото е важен самия факт, че е открито оръжие, а защото от Москва коментираха събитието. Изобщо, дир.бг (а и не само те) най-много време отделят на това да следят какво казват и правят в Москва. Даже Бойко не получава от тях толкова внимание, колкото Путин.    

Така или иначе дори и репортажа на НоваТВ не се опита да отговори на въпроса как именно нашето оръжие стига до ислямистите. Родните писачи нарочно използват неутралната дума "попадна". Все едно тези контейнери с патрони и снаряди са паднали от небето или джихадистите са ги намерили "случайно", докато са се разхождали из Алепо. Е, родните медии и политици вероятно искат да мислим точно така.

Самата новина, че Ал-Кайда ползва българско оръжие не е нито някакво откритие, нито сензация, въпреки че родните "журналисти" се правят на изненадани. Няма нужда да си детектив или специалист, за да откриеш в интернет подробности за това как родното оръжие стига до Сирия. Предполагам повечето родни писачи (свикнали основно да копи-пействат и да наричат това журналистика) са способни да се справят с гугъл търсачката и да поровят малко из интернет.

Българско оръжие всъщност може да бъде открито практически във всеки въоръжен конфликт в Африка, Близкия Изток и дори Украйна (украинските власти също купуват български патрони и снаряди, които после се сипят върху градовете и селата на Донбас). Така беше и преди 1990-а година, така е и сега. Ще бъде и занапред, тъй като това е изключително доходоносен бизнес (без значение колко кървав и мръсен е той).

Естествено, печелят от тази полулегална търговия и останалите страни от Източна Европа. Техните оръжейни заводи също работят на три смени и пак не смогват да удовлетворят търсенето. На следните схеми нагледно се вижда колко струват войните в Сирия и Йемен, спонсорирани от тези, които твърдят, че се борят с тероризма. 

На първата таблица е посочена приблизителната сума, инвестирана във войните в Сирия и Йемен от страна на главните спонсори на „умерените” главорези (данните са за периода след 2012г.). В таблицата не е посочен Катар, въпреки че той е втория основен спонсор на джихадистите след Саудитска Арабия. Съответно цифрата 1,2 милиарда евро не е пълна и продължава да се увеличава и в момента. Също така саудитите основно финансират групировките, свързани с Ал-Кайда (Джебхат ал-Нусра и др.), а Катар протекира ИДИЛ. Оръжието, както може да се види, идва от цяла Източна Европа, включително България. При това става въпрос не само за стари съветски излишъци, но и за чисто ново оръжие и боеприпаси.

image 

На втората таблица пък конкретно може да се види с какъв тип оръжие Саудитска Арабия снабдява подопечните си джихадисти. В списъка влиза не само стрелково оръжие, но и реактивни системи и танкове.

image


Трябва да се знае, че оръжието от Източна Европа нямаше да може да стигне до Сирия без одобрението на Вашингтон. Финансирането идва от Саудитска Арабия и компания, а Щатите изпълняват повече ролята на посредници и своеобразни "модератори" на процеса (основно чрез ЦРУ, които имат богат опит в провеждането на такива операции). Основните канали по които всички тези оръжия стигат до Алепо и останалите сирийски градове са два: Турция и Йордания, на територията на която американците организираха тренировъчни лагери и постоянно попълват редиците на Ал-Кайда с нови доброволци. Как Вашингтон оправдава този очевиден съюз с терористите, с които уж воюва? Много просто: нарича Ал-Кайда "умерена опозиция" и готово – тази магическа фраза оправдава всяко тяхно действие.

image
Братска помощ: съндъци с американски снаряди, предназначени за "умерените" главорези в Алепо. 


Трябва да се има предвид, че България е пряко замесена в схемите, които Щатите използват, за да въоръжават някои от радикалните групировки (наричани от янките "умерени сирийски опозиционери").

image
И ний сме дали нещо на света: български боеприпаси в един от бившите складове на терористите в Алепо. 


От декември 2015-а насам Вашингтон чрез Командването на специалните операции на щатското военно министерство (SOCOM) натовари над 4700 тона оръжие и боеприпаси в пристанищата в Констанца (Румъния) и Бургас и ги отправи в Близкия Изток. Произхода на военната пратка е засекретен, но описаните в документите типове оръжия съвпадат с арсеналите, съхранявани по складовете на страните от бившия Варшавски договор.

От регистрите на щатските държавни поръчки пък става ясно, че в периода 2014-2016г. SOCOM закупуват за нуждите на тайните си операции и "умерените" ислямисти в Сирия оръжие на стойност над 27 милиона долара в България. В съседна Сърбия също е било закупено оръжие за тези цели, но там сумата е по-малка – "едва" 12 милиона. Тези суми се добавят към програмата за подготовка на сирийски "опозиционери" на обща стойност 500 милиона долара, която се провали миналата година с гръм и трясък. Оказа се, че с тази огромна сума щатските специалисти успели да подготвят... едва петима бунтовници.

Според официалните обяснения на щатските генерали, останалата част от "опозиционерите" били разбити, а другите веднага се присъединили към Ал-Кайда заедно с оръжието си, когато пресекли сирийската граница. И въпреки че щатската военна помощ редовно попада в ръцете на терористите, Вашингтон без свян продължава да спонсорира разни "умерени" групировки, знаейки какви са последствията. Понякога се стига и до куриози – преди около година групировка, подготвяна от ЦРУ, завзе сирийско градче, контролирано от групировка, тренирана от Пентагона, и я изгони от там.

В момента руските сапьори продължават да разчистват източно Алепо, намирайки все нови и нови складове с вносно оръжие, което би позволило на джихадистите да воюват още много месеци. При това "умерените" терористи, както се вижда от репортажите, използват за складове болници, училища и дори джамии. Същите болници и училища, които според западната пропаганда били разрушени от руснаците. Да не говорим, че мирното население в контролираните от бунтовниците райони не е получавало никаква медицинска помощ. Но вероятно липсата на медицинска помощ е била за тях най-малкия проблем. Тези, които успяват да се измъкнат от гнета на ислямистите описват и кървавия терор на който е било подлагано местното население. Сирийската армия продължава да открива и десетки трупове на зверски измъчвани от терористите жители на Алепо. Западните медии и българските им колеги обаче упорито не забелязват престъпленията на "умерените" бунтовници и продължават да повтарят историите с "бомбардираните" болници и руските хакери.  

Хуманитарната помощ, която "цивилизования" Запад изпращаше в Алепо, също в крайна сметка се оказа в складовете на ислямистите. Това беше предизвикало и няколко гладни бунта в окупираните от терористите райони на града, но "умерените опозиционери" тогава решиха проблема, разстрелвайки мирните демонстранти и екзекутирайки недоволните. Между другото и в останалите райони на Сирия западните "хуманитарни" организации основно се грижат за това ислямистите винаги да са снабдени с храни и медикаменти. Мъките на мирните сирийци тях особено не ги вълнуват. Все пак войната за тях е преди всичко бизнес, нищо лично.

Пък и в освободеното източно Алепо в момента не се наблюдава никаква западна хуманитарна активност (западняците помагат на сирийския народ основно с празни приказки). С разминирането на района, медицинската помощ и доставянето на храна се занимават руснаците. Американците и европейците в момента са по-заети с това да спасяват подопечните си бунтовници.

Американците и съюзниците им продължават да спонсорират джихадистите в Сирия, съответно с това продължава и войната, което пък генерира нови потоци бежанци. При това от Вашингтон, без да им мигне окото, обвиняват Русия заради това, че войната продължава. Тоест руснаците са виновни за това, че бомбардират главорезите, които са спонсорирани от американците. Излиза, че опашката гони кучето, а не обратното.

При това положение на нещата няма как да очакваме проблема с бежанците да се реши, още по-малко пък ще намалее терористичната заплаха (особено щом терористите имат такива щедри спонсори). Очевидно и търговията с оръжие ще продължи, следователно в Сирия, Йемен и другаде ще продължават да падат и български снаряди. Вярно, парите не миришат, както и кръвта, когато се пролива някъде другаде, далеч от очите ти.

Да се надяваме, че някой ден някъде из България няма да се случи кървав атентат, в който е използвано същото българско оръжие като това, което в момента събира прах по разрушените улици на Алепо. Тогава родните журналисти може и да си отворят очите, но вече ще е твърде късно...                  


   




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217510
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031