Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.10.2016 15:14 - Мосул, Алепо и олигарсите – спасители на Русия
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 877 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
И тъй, каква е най-популярната тема тези дни в международната преса? Американците се наканиха да "освобождават" иракския милионен град Мосул от ИДИЛ. И вече постигнаха някои "успехи". "Успехът" им се състоя в бомбардировката на траурна процесия в едно друго иракско градче. Всъщност, за щатската авиация е традиция да бомбардират сватби, погребения, болници и тем подобни. При това те винаги го правят там, където няма нито един терорист. Случайно? Нарочно? Май само във Вашингтон си знаят.
Между другото американците отричат те да са виновни за бомбардировката (интересно, а кой тогава? марсианците?), но вече дори и Хюмън Райтс Уотч обяви, че е нужно разследване по случая.
Ето и белгийците следват същия лош пример и миналия вторник бомбардираха едно кюрдско село край Алепо и по такъв начин "случайно" помогнаха на ИДИЛ, които в този момент атакуваха селото. И въпреки че вината им е очевидна (Москва предостави подробни данни за принадлежността и траекторията на белгийските самолети), белгийците продължават да отричат очевидното.
И в същото време западните медии и дипломати обвиняват Москва във всичко и даже твърдят, че ИДИЛ не може да бъде победен, защото руснаците воюват с тях (колкото и нелогично да звучи това).
Но войната с терористите не свършва по други причини – а именно, защото тези, които твърдят, че се борят с тях, продължават да ги спонсорират и въоръжават. Естествено, че в такива усовия, ислямистите могат да воюват с десетилетия. Нека Турция затвори границата си и престане да сътрудничи с ислямистите, нека С. Арабия и Катар да престанат да наливат пари и оръжие в ИДИЛ, нека Щатите престанат да плодят терористи и да подстрекават все нови конфликти и тогава войната в Сирия ще свърши за броени седмици.
Гореспоменатите страни обаче не са заинтересовани в това тероризма да бъде победен – целта им продължава да бъде поставянето на удобна марионетка начело на Сирия, а ислямистите са единствения инструмент, с който те могат да го постигнат. Затова и продължават да спонсорират войната в арабската страна.
Предстоящия щурм на Мосул, традиционно, е съпровождан и от активна пропагандистка кампания, в която участват посилно дори и българските медии. Целта на тази кампания ще бъде както да повлияе върху избирателната кампания на Хилари Клинтън, така и да замаже военните престъпления на щатската/натовска коалиция. Щатската авиация вече нанася удари по жилищните квартали на Мосул и съответно по мирното население. Официален Вашингтон оправдава действията си по уникален начин – трябва да борим терористите и жертвите сред мирното население са неизбежни, затова не сме виновни за нищо. Желязна логика, няма що. Но в същото време те лицемерно обвиняват Москва, че бомбардира "жени и деца" (при това даже не си губят времето да доказват обвиненията си). На всичкото отгоре коалицията реши да ограничи достъпа на журналисти до Мосул, по такъв начин налагайки цензура. 
Тоест американците имат изключителното право да бомбардират който им падне и без последствия? А пък Хилари Клинтън наскоро написа статия, в която обясняваше, че американците са изключителна нация, затова имат право да се разпростират из целия свят и да носят "демокрация". Да, изключителността може да оправдае всичко.
В Алепо пък руснаците и сирийците продължават да спазват примирието, докато "умерената" опозиция продължава да ги обстрелва и да пречи на мирното население да напуска източните райони на града и да получава хуманитарна помощ. ООН и НАТО естествено продължават да настояват "примирието" да се удължи и руската авиация да не обработва позициите на Ал-Кайда, опитвайки се да окажат поне някаква помощ на ислямистите.
Щурмът на Мосул естествено няма да мине лесно и бързо. Даже американците да успеят да "освободят" града преди изборите в САЩ, което ще означава хиляди жертви сред мирното население и огромни разрушения, то това няма да е победа над ИДИЛ. Групировката има достатъчно бойци и спонсори и е разпръсната из целия регион, съответно ще продължава да играе ролята на "враг" и да оправдава военното присъствие на САЩ в Ирак и Сирия.
И за капак, една забавна статия от vesti.bg. Споменавам тази агенция, тъй като ползвам abv.bg и поглеждам заглавията на новините там. Редакторите на новинарския сайт обясняваха в статията, че единственото спасение за Русия е преврат срещу Путин, организиран от...  прозападните олигарси. И обосноваваха това си мнение с копи-пейст на статии от западната преса, които обясняваха "правилността" на тази теория.
Мда, има някаква логика – сегашното положение в икономиката на Русия е следствие от действията на олигарсите и тези, които им помогнаха да забогатеят за сметка на държавата, така че те знаят най-добре как да се оправят нещата. Ами що и при нас не последваме тоя пример, все пак и ние си имаме олигарси, които забогатяха по същия начин като руските си колеги. Вярно нивото тук е по-ниско, но и страната е по-малка, така че не би трябвало да има проблем да се справят. Само дето досега не съм чул някоя страна да се е оправила благодарение на олигарсите си, по-скоро обратното. 

Да живей българската журналистика! 
    
     



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3205682
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031