Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.10.2016 18:48 - Каймак-Чалан и борбата с историята
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2515 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Позорният случай с премахването на паметната плоча, посветена на загиналите български офицери и войници в Македония веднага ми припомни примера на една друга страна, в която също обичат да чупят паметници и да обръщат историята с главата нагоре.

При това процесите и в двете страни са много сходни и дори използваните методи са почти еднакви. Втората страна, която имам предвид, е Украйна.

Това също е страна с противоречива история и нееднократно променяли се граници. Не само противоречива история, но и противоречив национален въпрос. А когато върху подобни противоречия се опитваш да построиш държава и да обединиш населението, възникват много проблеми. И в крайна сметка, вместо да обединиш хората, ти ги разделяш.

Естествено, в Украйна това разделение стигна до крайност и до гражданска война. Е, масло в огъня подляха и от Вашингтон, без намесата на които надали щеше да се стигне до кръвопролитие.

Ако в случая с Украйна за да надделее украинската национална идея е нужно да се затрие всякаква връзка с Русия и руския език и култура, то в Македония пречка за националния им модел е всичко българско. И българския език, и българската история и дори паметната плоча на Каймак-Чалан.

Същото е и с "македонския" цар Самуил и с "македонския" Александър Македонски, а и със всеки друг епизод от историята. Ако не можеш да македонизираш българската история се налага или да я пренапишеш, или просто да я изтриеш като негодна. Освен това на всяка легенда са нужни и герои, около чиито образи да се обединява нацията. А когато си млада нация, естествено, няма как в историята да откриеш свои герои. Затова македонците "македонизират" българската история, а украинците "украинизират" руската и си присвояват от нея онези епизоди, които са им удобни.

Аналогични манипулации постоянно правят украинците, опитвайки се да създадат паралелна история, в която няма никакви руснаци. Тези опити стигат до идиотски куриози от типа "украинците са най-древната нация на планетата, изобретили са колелото и са изкопали Черно море".

Тези манипулации с историята, впрочем, не минават без помощ "отвън". В случая с Украйна, още от началото на 20в., над създаването на украинския национален мит се трудят германците и австрийците (по-късно, след 1945г., щафетата поемат американците, които спонсорират множество русофобски псевдо-научни исторически изследвания на тази тема). Над македонския проект пък се стараят сърбите. Показателно е и това, че (според статиите в бг-медиите, които погледнах) плочата в памет на българските войни е била премахната в навечерието на посещението на сръбската делегация.    

Журналистите и в двата случая също играят активна роля в налагането на "националната" идея. Украинските журналисти подкрепят всяко действие на властите и ревниво защитават официалната линия в най-добрите традиции на тоталитарните режими. А пък неколцината, които си позволят някаква критика или алтернативна гледна точка, най-често биват бити, подпалвани и дори убивани. И в македонския случай се оказа, че най-големия борец с българския паметник не е някой македонски чиновник или националист, а именно журналист.

По принцип журналистите трябва да са странични наблюдатели, които не взимат ничия страна и се стараят да информират обективно. Но въпросния писач, някой си Миленко Неделковски, е точно обратното и вместо да размахва перото, той юнашки размахва чук и се гаври с българския паметник.  

Макар че защо ли се учудвам – понятието журналистика в наши дни е напълно опорочено и загубило стойност. Медиите се превърнаха в оръжие, наравно с танковете и артилерията, и главната им цел съвсем не е информирането, а победата в пропагандистката война (наричана още хибридна).

Направи ми впечатление, че българските власти някак много спокойно се отнесоха към провокациите на Неделковски. Никакво шумно възмущение, винаги смелия ни премиер този път не се направи на ядосан и в София лесно преглътнаха този позорен инцидент. А колко гиролтия, колко възмущение се надигна след една фраза, подхвърлена от руския журналист и вече депутат Пьотр Толстой. Тогава Бойко много се пъчеше и се правеше на голяма работа, а когато в Македония за пореден път поругават българската памет него никакъв го няма. Но какво ли се учудвам – българските власти нито вътрешна политика имат, нито външна. Само слухтят и чакат нареждания от Брюксел и Вашингтон. Това е.  

Как понякога се завърта колелото на историята. В самото начало на 20-ти век македонските българи се борят за освобождение от турско иго и присъединяване към свободната вече България, а сто години по-късно това вече е съвсем друг народ, с друго име, друга менталност и друга история. История пренаписана и изчистена от всички неудобни детайли. И макар тези детайли да са изтрити и изтръгнати с корените, те продължават да витаят като призраци и да тормозят съзнанието на македонските "патриоти".  

      



Гласувай:
8



1. rosiela - Поздрави!
19.10.2016 19:25
Има много истини във Вашия материал, но да не забравяме, че Съветският съюз олапа Украйна, нали така?
цитирай
2. worldissue - Има много истини във Вашия матер...
19.10.2016 19:39
rosiela написа:
Има много истини във Вашия материал, но да не забравяме, че Съветският съюз олапа Украйна, нали така?


Но заедно с това създаде от бившата губерния украинска република и впоследствие присъедини ред територии към нея. Тъй че трудно може да говорим за олапване.
цитирай
3. dinkov - Динков
20.10.2016 04:56
worldissue - украинците да се оправят. За "македонската националност". Ами като искат да се казват македонци,да се казват. Ако искат да се казуват "патагонци", ами да се наричат патагонци. Това си е тяхно право, поради простата причина, че всеки един човек е свободен и има право да се нарича както си иска. Че им промиват мозъците и ги манипулират това едва ли има защо да се коментира.То е очевидно. В Скопие има елит който иска да си остане елит. Ако кажат, че са българи и хората разберат очи извадния факт, че техния интерес за да живеят по-добре е да се обединят под някаква форма с България,те какво ще правят ??? Ами няма да са елит. А така... няма да имат дружина която да водят.
Нашият път е друг.Който иска български паспорт и знае говоримо български език да му се дава такъв. Само, че ще се окаже, че всички в Македония знаят говорим български език. А пък нашия "елит" в София го е страх, че ако примерно петстотин хиляди "македонци" станат български граждани ще имат право да гласуват и ще може да се наруши "статуковото" в момента. А те са заинтересовани то да не се нарушава, защото може да дойде друг елит... Ами те какво ще правят.По добре разделени, ама да има две дружини за да има повече воеводи. Българска му работа...
Малко интересни факти. Данните са от БНР от някакъв председател на наше туристическо сдружение или нещо от този род. Не е съществено. Но мисля, че е вярно. Миналата година петстотин хиляди македонски туристи са посетили България, а за тази година очакват шестстотин !!! Аз самия не повярвах като го чух, че попитах съпругата си която бе до мен дали съм чул правилно. Тя потвърди същото. Мисля, че това е пътя. Които иска, да получава български паспорт, да може да влиза по-най лесен начин в български ВУЗ, да могат да посещават България без никакво препятствие. Да се женят младите. Така тази тъпа граница която ни разделя по естествен начин ще падне. Този процес е неизбежен и никакви малоумни македонски "джурналисти" ще могат да го спрат.
Ицко
цитирай
4. kuschel - Много добър анализ! Браво!
20.10.2016 06:36
Много добър анализ! Браво!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3205790
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031