Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.09.2016 17:47 - От "куцо пиле" до "кучи син"
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1616 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Колко ли пъти сме чували за "най-великата и уникална" страна, за единствената глобална суперсила, за главния борец срещу световното зло и т.н. Да, разбира се, говоря именно за САЩ, кой друг?

Съответно, щом една страна е глобална и единствена суперсила, то всички трябва да и се подчиняват и да не смеят да се репчат. И, логично, президентът на Щатите трябва да е най-уважаваната личност в света.

Е, всяко правило си има изключение. Обама и преди го обвиняваха, че е мекушав и слабак (особено републиканците), че прави прекалено много отстъпки и е нерешителен. За капак на всичко президента на "единствената суперсила на планетата" доста здраво го унижиха в Китай на срещата на G20.

И червено килимче не му постлаха, и през задната врата се наложи да слиза, и китайската охрана не пропусна част от щатската делегация (видеото с китайския охранител бързо стана хит в интернет). Обама обаче демонстрира просто свръхчовешко самообладание и продължи да се усмихва шаблонно, преглъщайки тази звучна дипломатическа плесница.

"Империята на доброто" не блестеше и на самата среща. Всичкото внимание към себе си привлече "изолирания" Путин, който проведе здрав дипломатически маратон и се срещна с почти всички държавни глави, участващи във форума. Графика му беше толкова плътен, че на Обама му се наложи да припка след него, за да си запази час за среща. Хъм, а пък аз си мислех, че всички трябва да се нареждат на опашка пред "суперсилата", а не президента на свръхмогъщата "суперсила" да е в ролята на догонващия.


image
Що се отнася до реакцията на Пекин, причината бе в провокационните изказвания на Обама, който "посъветва" китайския флот да се махне от Южно-Китайско море. Съответно, китайците ясно показаха какво мислят за ултиматумите на американците, пък били те и най-великата и богоизбрана нация във Вселената. Всъщност Вашингтон е редно вече да слезе на земята и да осъзнае, че той вече не е глобалния хегемон, който може да върши каквото си иска. Вече не живеем в 1990-те, когато Щатите се чувстваха абсолютни господари и можеха да си водят победоносни войни. Те пропуснаха и златната възможност да унищожат и напълно разграбят Русия - единствената страна, която стои на пътя на абсолютното им световно могъщество. Проблема при американците е, че за тях най-добрия изход от всяка криза е войната (на чужда земя естествено), която хем им позволява да запазят доминацията си, хем е доходоносно предприятие. Само дето това е лоша новина за всички нас, защото така само расте опасността от ядрена война. А на Уол Стрийт явно си мислят, че могат просто да натиснат червеното копче като в компютърна игра и всичко ще е супер.   

Русия обаче, въпреки всички премеждия, се съхрани, стабилизира се и отново е способна да играе в политическата Висша лига. И го прави доста успешно, което се вижда не само по това как мина срещата G20, но и в Сирия например. Руснаците успяха да пречупят ситуацията за по-малко от година и да се превърнат в най-влиятелната сила там. Толкова влиятелна, че американците постоянно се оказват в ролята на догонващи и в момента отчаяно търсят начин да помогнат на любимата си рожба Ал-Кайда, търпяща поражения от сирийската правителствена армия.

Но президента на свръх-великата-държава-световен-хегемон се наложи да преглътне още една горчива лъжица. Президента на Филипините, реагирайки остро в отговор на нравоученията на Вашингтон, нарече Обама "кучи син". Причината бе, че Щатите са недоволни от това, че филипинското правителство започна сериозна борба с наркомафията в страната и сред наркодилърите се появиха жертви. Но, естествено, Вашингтон се безпокои не заради това, че се пролива "невинна кръв", а заради това, че може да пострада наркобизнеса. Работата е там, че основната част от кокаиновите долари се изпират именно в американските банки (и с тяхно знание), осигурявайки им нужната ликвидност. Пък и за ЦРУ е важно наркобизнеса да върви, тъй като часто от секретните операции на щатската агенция се финансират именно с "изпрани" пари. Нищо лично, просто бизнес.

Е, "Империята на доброто" реагира като истинска империя и отмени предстоящата среща с филипинския президент. Но след няколко дни "кучият син" все пак се срещна с филипинския си колега, все едно нищо не се беше случило. Империята явно му прости. 

И, завършвайки този постинг с нещо забавно, съобщавам последната новина, свързана с американския президент. Оказва се, че на името на Обама е бил кръстен нови вид плосък червей-паразит, обитаващ в кръвта на костенурките. Според професора биолог, който открил червея и избрал името, това е повод за гордост, а не насмешки.

Нищо, то Барак Обама и по-унизителни неща е преживявал, какво значи някакъв си малък червей...              





Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3240346
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930