Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
24.08.2016 18:43 - Кривото огледало на бг-медиите
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 856 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.08.2016 18:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пак дир.бг и пак псевдожурналистика. Всъщност с това изречение мога да започвам всеки постинг, посветен на родните писачи. Хъм, а уж са професионални журналисти, някои от тях дипломи имат, заплата получават. А има и такива щастливци, които и грантове от Джордж Сорос получават. Но, за съжаление, журналистиката (не само у нас, а и по света) в днешно време повече заприлича на публичен дом и кенеф.

Защо ли за пореден път споменавам дир.бг? Ами просто вчера мернах статия, посветена на Крим и това, че надеждите на кримчани били излъгани. Автора разказва колко труден станал живота на полуострова, дори за доказателство привежда думите на някакъв местен жител, който се оплакваше, че живота поскъпнал, демокрацията я душат, а туризма пада.

Автора на статията естествено привежда само тези факти, които са му удобни и целят да докажат колко е лоша Русия. И явно намеква, че ако Крим се върне в Украйна, там ще го чака райски живот. Да ама не.

Родния автор например умишлено пропуска да каже за активното строителство на острова, за ремонта на училища, болници и детски градини, за напредналия строеж на керченския мост, който трябва да свърже полуострова с континентална Русия. Не разказва за това, че местните власти успяха да се справят с водните проблеми, след като Украйна умишлено спря водоподаването към Крим. Не разказва и за това, че Крим е вече енергонезависим от Киев и за няколко месеца бе построен енергиен мост от Русия. А прекарването на жици от Русия се наложи след като ислямистите от така наречения татарски Меджлис (действащ по указания от Киев) взривиха линията, която доставяше ток на полуострова.

Тогава на тъмно останаха и кримските татари, за които радикалния Меджлис (имащ връзки и с Турция) уж толкова го е грижа. Е, в крайна сметка от тази идиотска история загуби само Киев. Главата на Меджлиса няколко пъти призоваваше за извършване на атентати на полуострова, миналата седмица пък бяха хванати украински диверсанти с над 40кг експолизиви. И киевската власт си мисли, че след такива изпълнения кримчани още искат да се върнат обратно в Украйна?

Българския журналист некоректно борави и със статистиката по туризма в Крим. Туристическия поток не само че не пада, ами и показва ръст. Този летен сезон е повече от успешен. При това потока украински туристи в Крим е толкова масов, че киевските власти даже почнаха да обвиняват своите граждани, които отиват на почивка в Крим, в предателство. Даже и заплашителни банери слагат по улиците, опитвайки се да спрат туристите си, но безуспешно. Киевската пропаганда и разказите за това колко е лошо на полуострова се оказаха недостатъчни, за да наплашат украинските летовници.

Пък и колкото и да ни увещава прозападната преса, че в Крим е станало непоносимо, 3/4 от населението и днес продължава да подкрепя присъединяването към Русия. Пък и как иначе, щом Крим наследи от  Украйна само проблеми. И социални, и икономически. Естествено, че за две години те няма как да се решат, а ако полуострова бе останал в състава на Украйна, то даже не искам да си помислям какво щеше да стане там.

Като говорим за чудеса, родните журналисти няма нужда да гледат под лупа Крим. Достатъчно е да погледнат собствената си страна. Ние тук от десетилетия чакаме да дойде европейското чудо, а то все не идва. Защо автора не покритикува ЕС тогава? Защо не каже някоя критична дума за Брюксел и Вашингтон? Редакционната политика не позволява, нали? Но пък негативни новини за Москва и Крим има почти всеки ден. Явно за нашите журналисти е много важно да убедят българските читатели, че Русия е ужасна, изостанала и тиранична. По-важно от всичко останало. Ех, разбирам да бяхме на нивото на Швейцария, че постоянно да сочат с пръст Русия. Ем, няма как, трябва да се отработват соросовските хонорари.  

Като говорим за стария ни познайник Джордж Сорос, гръцкото издание pronews.gr, позовавайки се на документи, обнародвани от DCLeaks.com, пише, че фонда "Отворено Общество" на Сорос е плащало на гръцки медии и "лидери на общественото мнение", за да подкрепят преврата в Украйна и да очернят Русия. Според изданието соросовски пари са получили 6 гръцки вестника, 10 ТВ канала и радиостанции, както и 6 новинарски сайта. Пари от милиардера и заклет спонсор на цветните революции по света трябвало да получат и около 50 "лидери на общественото мнение", които да разпространяват русофобска пропаганда из социалните мрежи.

Така че, както сами разбирате, разказите за "ужасното" положение в Крим за мнозина са и източник на доходи. Пък и светлото европейско бъдеще като не идва, всеки се опитва да си изработи хляба както и с каквото може. У нас това е особено актуално. Само дето в такива условия да отличиш проститутките от журналистите става почти невъзможно.

Какво ли пък се възмущавам толкова? Хората отдавна са измислили име на тая простотия – викат ѝ демокрация...
                    



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3231501
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930