Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.08.2016 16:46 - Как Крим едва не стана натовски
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1199 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Севастопол под американски флаг: в какво Америка искаше да превърне Крим

ЗВЕЗДА ТВ

Крим през лятото примамва летовниците, които стават все повече. Примамва това лято той и натовските кораби, които в черноморските води наброяват вече десетина – такъв наплив нямаше дори през 2008-ма, по време на операцията за принуждаване на Грузия към мир. Впрочем, натовските матросчета не могат да видят полуострова дори с морски бинокъл с 12-кратно увеличение: руския флот не им позволява да се приближат до бреговете му. И потенциалната си база, мечтите за която рухнаха през 2014 година, представителите на северноатлантическия алианс могат да видят само на картите, и то само в мечтите си.

image

А плановете на НАТО – смятай САЩ – по повод Крим бяха много сериозни. Всъщност и цялата майданна шумотевица, разговорите за евроинтеграция, обещанията за влизане в алианса бяха свързани само с Крим.

image

Американците разчитаха да се настанят на полуострова с една конкретна цел: да поставят тук своята система ПРО заедно със ЗРК Patriot, за да контролират не само въздушното пространство над Юж. Русия, но и да блокират всички пускове на руски балистични ракети на огромна територия.

image

Те и не криеха плановете си. Вице-президента на САЩ Джо Байдън даже обясни на щатските медии защо САЩ не признава Крим за руски и настоява полуострова да се върне на Украйна: „САЩ са заинтересовани в по-натататъшното развитие на сътрудничеството с Украйна също толкова, колкото украинците искат да сътрудничат със САЩ. Ключов интерес за нас е Крим, който бе под контрола на Киев до 2014 година. Региона можеше да послужи за отлична военна база за НАТО и непосредствено войските на САЩ. За никого не е тайна, че украинците искат в НАТО и ние сме готови да съдействаме на Украйна по този въпрос. Но сега този процес е замразен заради конфликта с Русия. След като този конфликт бъде разрешен и Киев възобнови контрола над всички региони, ние ще започнем диалога по последващата западна интеграция на Украйна”.

image

Всъщност това я пределно ясно и на висшето руско ръководство. Президентът В. Путин също без заобикалки каза: „Влизането на Украйна в НАТО би заплашило сигурността на целия южен край на Русия, ако не беше избора на кримчани. Разберете, ние не сме против НАТО, но не искаме военният алианс да се разпорежда около "нашата ограда". Те, общо взето, не са лоши момчета, но нека по-добре те просто да ни идват на гости в Симферопол, отколкото ние да ходим там”.

image

Крим не случайно е сравняван със самолетоносач: от територията на полуострова се контролират териториите на всички страни от Черноморския басейн. Турция, България, Румъния, Грузия, Украйна, Русия. Русия сега сама контролира цялото това пространство. Впрочем ако преди две години благодарение на народния референдум Крим не се бе върнал към руския бряг, сега над него можеха да се развяват флаговете със звезди и червени ивици.

image

Не е случайно, че широко рекламирания проект ЕвроПРО, който доста опъна нервните на нашите политици и военни се спука като сапунен мехур именно след като бе възстановено статуквото в Крим.

Между другото, още преди Майдана американците в Крим вече започваха да създават инфраструктура за своите ВМС. Всичко започна с… реконструкцията на едно от севастополските училища. Планираше се тя да се възстанови не за учениците, а за да се използва като инженерна база за военно-морския флот на САЩ. На интернет страницата на държавните поръчки Federal Business Opportunity още виси обявата за тази държавна поръчка. В приложения документ американците подробно разписаха реконструкцията на сградата с приложени схеми, планове, карти. Не забравиха даже за тоалетните с надписи на английски и украински (на украински думите „тоалетна” и „нужник” се пишат също като на руски за разлика от английските думи «toilet» и «latrine»). Също се планираше дъска с надпис: „Реконструкцията на училището стана възможна благодарение на пожертванията на народа на САЩ на жителите н Севастопол с подкрепата на отдела по вопросите на военното сътрудничество и посолството на САЩ в Украйна”. Нея, естествено, не я закачиха.

„Американците наистина готвеха много сериозно и основателно захода си в Крим – казва члена на Комитета на Съвета по отбрана и безопасност на РФ Дмитрий Саблин. – Още година преди събитията на Майдана в Киев те определиха сумите за ремонт на ред сгради в Севастопол и Симферопол, където планираха да разположат щабни и разузнавателни подразделения. Военните летища и гарнизони, които тогава принадлежаха на Украйна, те разглеждаха като свои военни обекти и дори изпратиха инструкции по преоборудването им по натовски стандарт. В плановете на щатските военни април 2014 бе определен като време за началото на разполагането им в Крим. Въпроса изглеждаше решен. Но всички карти обърка референдума, а на 18 март Крим отново стана руски и задокеанските гости вече никой не чакаше. Американците после сами признаха, че руснаците ги изиграха по всички точки. И като знак на безсилие започнаха да въвеждат санкции, като отмъщение за Крим”.

За това, че американците планираха да създадат в Крим мощна военна база, говорят дори западните експерти, които трудно могат да бъдат упрекнати в дружелюбност към Русия. И ако вземем предвид факта, че през 2017-а изтичаше срока на договора с Украйна за използването на Севастопол за база на руския военен флот, то САЩ щяха да получат пълно господство в Черно море. От територията на Крим лесно се прострелва въздушното пространство от Воронеж и Москва, при необходимост, дори до… Турция.

Какво можеха американците да разгърнат в Крим, ако референдума от 2014-а не бе решил да върне полуострова в състава на Русия?

Вероятно те щяха да разгърнат междуконтиненталните балистични ракети (МБР) Minuteman III и МБР МХ с наземно базиране. На летищата щяха да се появят стратегически бомбардировачи два типа (B-52H и В-2), а също изтребителите F-22 и щурмоваците A-10 Thunderbolt.

Тук можеха да се съхраняват и европейските нестратегически ядрени боеприпаси, по-голямата част от които в момента се намират на територията на Турция. Споменатите ЗРК Patriot, способни също да носят и ядрени заряди. И, естествено, системата ПРО Aegis, която се смята за главна в противодействието на руските МБР – от такова близко разстояние като в Крим тя би могла да действа доста по-ефективно.

„Плановете на НАТО по разполагане на свои бази в Крим бяха озвучени още в началото на 1990-те години – казва директора на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов. – Американците по всякакъв начин "прикоткваха" Киев, въвличайки го в съвместни учения, както на суша, така и на море. И те, размахвайки опашка, бързаха да се включат в тези маневри, където им се отвеждаше доста посредствена роля в замяна на комплекти със суха храна и розова тоалетна хартия. Те и в пристанищата на Севастопол и Феодосия пускаха щатските кораби, само дето обикновените мирни жители банално ги изгониха с лозунгите „Янки гоу хоум”. В плановете на САЩ Крим вече се разглеждаше като непотопяем самолетоносач под носа на Русия. И да го напълнят с оръжие те се канеха основателно. Какво да говорим щом щатските офицери инспектираха тогавашните украински обекти в Крим все едно са във Флорида или Маями? Те дори плажни зони за почивката на своите военни бяха подбрали!”

Автор: Виктор Сокирко

Фото: U.S. Army/Минобороны России/Sergii Kharchenko/Michal Burza/Petar Petrov/ZUMAPRESS.com/Globallookpress




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217504
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031