Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
24.06.2016 17:03 - Диверсионните програми на ЦРУ в Украйна (2)
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1019 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тайната подкрепа за неонацистите (2 част, окончание)*

Използваната за прикритие от ЦРУ фирма се наричала Prolog Research and Publishing Associates, Inc., която по-късно става просто Prolog. Кодовото име на ЦРУ за нея било AETENURE. Групата публикувала украиноезичното списание «Prolog». ЦРУ я описва като „некомерсиална, необлагаема фирма за прикритие на дейностите на ЗП-УВОС”. „Юридическия обект” използван от ЦРУ за финансиране на Prolog остава засекретен. Въпреки това секретния документ на ЦРУ посочва, че финансирането за Prolog било прехвърляно на нюйоркския офис „през Денвър и Лос Анжелес, а Prolog получават за това съответните разписки, за да избегнат въпроси от страна на ню-йоркската данъчна служба”.

image
Емблемата на ЦРУ

Що се отнася до мюнхенския офис на Prolog, документите на ЦРУ твърдят, че финансирането му идва от сметка, която е отделена от тази на нюйоркския клон и предоставена от съдействаща банка, която също остава засекретена. През 1967 ЦРУ слива дейностите на мюнхенския клон на Prolog и мюнхенския офис на украинското националистическо издание в изгнание «Suchasnist». Мюнхенския офис също подкрепя и «Ukrainische Gesellschaft fur Auslandstudien». Документите на ЦРУ също показват, че агенти на ФБР е възможно да са се засичали с агенти на проекта AERODYNAMIC в Ню Йорк. Директива на ЦРУ от 1967 съветва всички агенти на ЗП-УВОС в САЩ или да докладват за контактите си с дипломати на ООН и сътрудници на ООН от СССР и украинската ССР на ФБР или на служителя на ЦРУ, който е делегиран към тях. Агентите на ЦРУ, отговарящи за проекта AERODYNAMIC в Ню Йорк и Мюнхен получават кодовото име AECASSOWARY. Очевидно те не възприемат краткостта на Ми-6 и знаменития им агент „007”, така агентът на ЦРУ в Мюнхен получава псевдонима AECASSOWARY/6, а главния агент в Ню Йорк става AECASSOWARY/2.

Агентите на AECASSOWARY участват и координират други екипи на AERODYNAMIC, внедрени във Световната младежка конференция във Виена през 1959г. Виенската операция, при която е осъществен контакт с млади украинци, получава от ЦРУ названието LCOUTBOUND.

През 1968 ЦРУ нарежда Prolog Research and Publishing Associates, Inc. Да се закрие и замени с Prolog Research Corporation, «комерсиално предприятие, привидно осъществяващо сделки с неопределени потребители като частни лица и институции».

Раздвижването около Prolog според ЦРУ е последвало в резултат на операция MHDOWEL. За тази операция не се знае много освен това, че тя дръпва завесата на некомерсиалната фондация, използвана от ЦРУ. Долния текст е от докладна записка с дата 31 януари 1969, подписана от помощника на главния съветник на ЦРУ Джон Грини – „Отнася се за срещата на Грини, съветник Лоурънс Хюстън и Рока относно „сблъсък” с нюйоркското управление на ФБР на 17. 01.1969. Те обсъждат двама души, чиито имена са скрити. За единия се говори, че е щатен агент на ЦРУ от 28.08.1961, на когото е дадена задача през 1964 да напише монография, спонсорирана с грантове от фондацията, чието прикритие е компрометирано от операция MHDOWEL (подозирам, че това е кодово име, зад което се крие щатската преса). Едно от лицата [името е заличено] е поискано да се включи в проект DTPILLAR от ноември 1953 до феб. 1955 и по-късно през март 1964 за WUBRINY. Когато отдела за вътрешни операции съветва службите, този човек да не се използва в проекта WUBRINY, Рока коментира, че „има някои ужасни подозрения спрямо членове на фирмата на [заличено], „показващи, че член на фирмата е бил „член на комунистическата партия с партиен билет”. Документа също казва, че Рока е разследвал използването на това лице в проект DTPILLAR, касателно дали този човек е говорел за дейности в Женева през март 1966 във връзка с Хърбърт Иткин”. Реймънд Рока е бил заместник шеф на контра разузнавателния отдел на ЦРУ. Иткин е бил агент под прикритие на ФБР и ЦРУ, който се предполага, че е бил внедрен в мафията и получава нова самоличност в Калифорния като „Хърбърт Аткин” през 1972.

През 1969 AERODYNAMIC започва да развива каузата на кримските татари. През 1959, имайки предвид голямата украинска диаспора в Канада, канадското разузнаване разработва програма, подобна на проекта AERODYNAMIC и я кръщава «REDSKIN».

С ръста на въздушното съобщение се увеличава и броя на пътуващите на Запад от съветска Украйна. Тези пътници стават главен обект на интерес за AERODYNAMIC. Пътуващите биват молени от агенти на ЦРУ тайно да пренасят материали на Prolog, които са забранявани от съветската цензура, обратно в Украйна и да ги разпространяват там. По-късно агенти на AERODYNAMIC се насочват към украинците, които посещават страните от Източна Европа, в частност съветските украински граждани, които посещават Чехословакия по време на „Пражката пролет” от 1968г. Украинските агенти на ЦРУ също са инструктирани да внасят в Украйна подривна литература.

AERODYNAMIC продължава да действа и през 1980-те като операция QRDYNAMIC, която бива възложена на политическия и психологически отдел на ЦРУ, който отговаря за тайните програми в съветската Източна Европа. Операциите на Prolog се разпростират от Ню Йорк и Мюнхен до Лондон, Париж и Токио. QRDYNAMIC създава връзки с операциите, финансирани от хедж фонда на магната Джордж Сорос, в частност агентите на Хелзинската наблюдателна група в Киев и Москва. Разпространението на подполни материали включва не само списания и памфлети, а и аудио касети, самообезцветяващи се марки с антисъветски послания, стикери и тениски.

QRDYNAMIC разширява операциите си в Китай, явно от офиса в Токио, Чехословакия, Полша, Естония, Литва, Латвия, Югославия, Афганистан, съветска Центр. Азия, съветския тихоокеански регион на влияние, както и сред украинците-канадци. QRDYNAMIC също плаща на журналисти-агенти на влияние, които да пишат нужния тип статии. Тези журналисти се намират в Швеция, Швейцария, Австралия, Израел и Австрия.

Но в зората на „гласността и перестройката” в средата на 1980-те ситуацията започна да изглежда мрачна за QRDYNAMIC. Високите наеми в Манхатън ги карат да търсят по-евтини офисни помещения в Ню Джърси.

Помощника на Държ. Секретар по европейските/евразийски въпроси Виктория Нуланд, раздавача на бисквити и „Девата на Майдана”, заяви пред Конгреса, че САЩ харчат 5 млрд. долара, да отнемат контрола над Украйна и да я измъкнат от руската сфера на влияние след краха на СССР. Скорошните разкрития на дейностите на ЦРУ подсказват, че цената, която се налага да плащат щатските данъкоплатци за подобни чуждестранни щуротии, е много по-висока. 


*източник на статията: 
Wayne Madsen / Global Research, Strategic Culture Foundation



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217622
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031