Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.06.2016 17:33 - Диверсионните програми на ЦРУ: подриване и „нацификация” на Украйна от 1953г.
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1135 Коментари: 0 Гласове:
1



Тайната подкрепа за неонацистите (1 част)

Wayne Madsen Global Research, 20/01/2016 Strategic Culture Foundation 8/01/2016

Скорошната декласификация на над 3800 документа на Централното Разузнавателно Управление подробно показва, че от 1953г. насам ЦРУ развива две сериозни програми, целящи не само дестабилизацията на Украйна, но и фашизацията ѝ с помощта на последователи на украинския нацистки лидер от времето на Втората световна война Степан Бандера.

Програмите на ЦРУ продължават почти четири десетилетия. Започвайки като паравоенна операция, осигуряваща финансиране и оборудване за такива антисъветски украински групи като Украинския висш освободителен съвет (УВОС); филиалите му, Организацията на украинските националисти (ОУН) и украинската въстаническа армия (УПА), всички те нацисти-бандеровци. ЦРУ също предоставя подкрепа и на относително анти-бандеровската фракция на УВОС, ЗП-УВОС – базиран в чужбина виртуален клон на ЦРУ и британската разузнавателна служба МИ-6. Ранната операция на ЦРУ, целяща дестабилизиране на Украйна с помощта на украински агенти-имигранти, живеещи на Запад, които биват внедрени в съветска Украйна, носи кодовото име Проект AERODYNAMIC.

Обнародван документ на ЦРУ с гриф „Строго секретно” от 13 юли 1953 описва проекта AERODYNAMIC по следния начин:

«Целта на проект AERODYNAMIC е да използва и разшири анти-съветското украинско съпротивление за целите на студената и евентуална гореща война. Такива групи като УВОС и Украинската въстаническа армия (ОУН), външното представителство на УВОС – ЗП-УВОС в Западна Европа и САЩ, както и други организации подобно на ОУН/В ще бъдат използвани за тази цел».

image image
Емблемата на ОУН/В (ляво) и знамето на ОУН (дясно), което и до днес се използва от украинските националисти / снимки: wikipedia.org

ЦРУ признава в разсекретен документ от 1970, че управлението е поддържало контакт с ЗП-УВОС от 1950 година.

ОУН-В е била фракцията на Бандера в ОУН и нео-нацистките му симпатизанти днес са внедрени в украинския парламент в Киев и регионалните правителства и общини по цялата страна.

image
Приветствието на ОУН/В, юли-септ. 1941; текстът (отгоре надолу) гласи: "Слава на Хитлер! Слава на Бандера! Да живее независимата украинска Държава! Да живее вожда Ст. Бандера! Слава на Хитлер! Слава на непобедимите германски и украински въоръжени сили! Слава на Бандера!" / снимка: wikipedia.org

AERODYNAMIC вкарва полеви агенти в съветска Украйна, които от своя страна осъществяват контакт с украинското съпротивление, в частност СБ (разузнавателните) агенти на ОУН, които вече действат вътре в Украйна. ЦРУ урежда спускане на комуникационно оборудване и други провизии с помощта на парашути, вероятно включващи оръжие и муниции, на „тайната” армия на ЦРУ в Украйна. Повечето украински агенти на ЦРУ са подготвени в Западна Германия от чуждото разузнавателно и политическо звено на американската армия (FI-PP). Комуникациите между агентите на ЦРУ в Украйна и западните им куратори се осъществяват с помощта на радиостанции, през международните пощенски канали и тайни въздушни и външни куриери.

Агентите, спуснати на парашути в Украйна носят със себе си и пистолети-писалки със сълзотворен газ, спални чували, брадви, лопатки, джобни ножове, шоколад, фотоапарати Минокс и 35мм „Леики”, фотоленти, съветски тоалетни принадлежности, съветски шапки и якета, пистолети с патрони калибър .22, както и гумени „контрацептиви”, които да се използват като водонепроницаеми контейнери. Други агенти получават радиостанции, ръчни генератори, никел-кадмиеви батерии и сигнални радио маяци.

Друг проект, свързан с AERODYNAMIC, получава кодовото име CAPACHO.

Документи на ЦРУ показват, че проекта AERODYNAMIC продължава да действа и по време на администрацията на Р. Никсън през 1970-те.

Програмата набляга повече на методите на психологическата война отколкото на операциите, описвани в шпионските романи на John Le Carrй «зад Желязната завеса». ЦРУ отваря пропагандна фирма в Манхатън, която се занимава с печатането и публикуването на анти-съветска литература за ЗП-УВОС, която после бива контрабандно прехвърляна в Украйна. Новото бойно поле се оказва не тресавищата около Одеса или изоставените фабрики на Киев, а всъщност самия център на световните печатни и радио медии.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215495
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031