Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
13.06.2016 14:17 - Бой, футбол и френска музика
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1356 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Отсега е ясно, че Евро 2016 ще се запомни не толкова с играта на терена, колкото със сблъсъците между футболните агитки по френските улици.
Най-много се говори в момента за баталиите между руските и британски фенове, но френските, полските, ирландските, немските, украинските (а вероятно скоро и други ултраси) не остават по-назад. А и имайки предвид колко организирани и многобройни са агитките в Европа, очевидно е че много от тях в момента са във Франция. В кютека участва и френската полиция, обработвайки противоборстващите страни със сълзотворен газ и шумови гранати. Засега с променлив успех.
Незадоволителната работа на френските жандарми е един от проблемите, който отбелязват мнозина коментатори. Конкретно мача Англия-Русия показа, че на трибуните могат да бъдат внесени пиратки и димки въпреки обявените строги мерки за сигурност. Ами ако някой реши да внесе не пиратки, а истинска бомба?
Сблъсъците на британската трибуна след мача пък бяха възможни, защото агитките не са отделени едни от други. Неколцината стюарди, които трябваше да пазят реда, очевидно нямаше как да се справят със ситуацията.
На всичкото отгоре и Англия и Русия са заплашвани да бъдат изхвърлени от шампионата, ако пак стане някакъв търкал. При това най-строго в момента се гледа на Русия, чиито фенове бяха посочени за основни виновници за сблъсъка в британския сектор на стадиона.
Медиите на острова веднага побързаха да стоварят цялата вина върху руската агитка, наричайки руснаците "хулигани", а британските побойници – "запалянковци". Само дето същите тези британски "запалянковци" започнаха да буйстват в Марсилия и атакуваха полиция и местни ултраси още три дни преди мача, пък и те са много повече от руските си "колеги".

image
Британските фенове в сблъсък с полицията в Марсилия, 11 юни 2016 / снимка: ВВС
Да не говорим колко усилия струваше на британските власти да въведат ред на местните стадиони и да се справят с футболното хулиганство. Да, с хулиганството по своите стадиони англичаните се справиха, но както виждаме британските хулигани успешно се пренесоха зад граница. 
Веднага след мача един от британските спортни коментатори, Саймън Раунтри, написа в туитър, че руските фенове на стадиона са били провокирани от британците, които осквернили руския флаг и пеели обидни песнички за Путин и Шарапова. Един от руските фенове дори бил ударен.
Показателно е, че туитър профила на Раунтри (както и профила на негов колега, който също написа за провокациите на британците) бе блокиран от администраторите още на следващия ден. Мда, а казват, че съветската цензура била сурова...
Ех, първенството едва започна, а страстите вече се нажежиха до край. Хвърчат бутилки и столове, пукат се глави. Остава да видим дали това ще е последния такъв инцидент на трибуните или това е само началото.
Нека да е лято и да се лее бира! И да не се лее кръв естествено...       



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3236833
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930