Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.06.2016 19:27 - Митьо Очите и героите на нашето време
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2675 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От няколко дни родните медии следят състоянието на един от известните персонажи от близкото мутренско минало Митьо Очите. При това така поднасят информацията за него, че читателя остава с впечатлението (е, поне аз оставам с такова впечатление), че те искрено се тревожат за състоянието му и стискат палци той да се възстанови и върне към обичайните си ежедневни занимания. Съдейки по всичко, тези занимания включват наркотърговия, трафик на хора, пране на пари, рекет...
Именно последното – рекета – повечето медии спрягат за основна причина за уестърна, който се разигра в Слънчев бряг.
Премиера пък в типично свой бойковски стил обясни с прости думи (той със сложни не би и могъл де, имайки предвид скромните му интелектуални заложби) , че спорът бил заради място за паркиране.
Ще да е било някакво много специално място, щом там се изсипаха толкова мутри с бронежилетки и оръжие, барабар с главатаря си, който го отнесе най-здраво, ако не броим застреляния му гард. Пък и да го броим ли изобщо - една мутра повече, една мутра по-малко... 
Интересен беше коментара на един от полицейските началници – че сегашната ситуация не може да се сравнява с 90-те, че на мутренския произвол бил сложен край. И изкара железен довод – видите ли, броя на жалбите бил много по-малък, следователно престъпността падала. Само че това говори не за успешната борба с престъпността, а по-скоро за това, че не всички рекетирани се обръщат в полицията с жалби и много подобни случаи остават неотчетени.
Все пак исках да отбележа нещо друго. А именно това колко внимание в медиите отделяха на мутрите и как ги героизираха през 1990-те. Те заедно с фолкпевиците станаха водещ "културен" модел, своеобразен обект на подражание, който и до днес остава актуален. Е, тогава (а и сега също) положителни герои нямаше, та бандитите заеха тази празна ниша. Къде ти Левски, Ботев и другите? И днес по родната ТВ по-скоро ще видите някой документален филм за сикаджиите и висаджиите, а не за наистина достойните примери в българската история. Достойни примери, към които дори и на 3 март отношението често е доста формално.
Казват, че 90-те били свършили, но мутрите, които успяха да оцелеят до днес, не са се дянали никъде. Пък и къде да се дянат? От онова време почти нищо не се промени, корупцията си остана, криминалния бизнес също. Мутрите се занимават с това, с което са се занимавали винаги, по друг начин те не умеят. Пък и няма смисъл да сменят трудовата си дейност. Ето Митьо Очите го спрягат за един от главните наркобосове, но да съберат доказателства все не успяват. И Митьо си продължава със занаята, макар че след престрелката на морето не е ясно дали ще може да остане в "професията".
Именно родния премиер е най-очевидния пример за това, че единствения успешен модел на развитие в България е мутренско-чалгаджийския.
И той е продукт на същия този мутренско-мафиотски строй, започнал от охранител, стигнал до българския "Дон Корлеоне" и накрая заел премиерския пост.
И какво ти там Левски, Ботев, Хаджи Димитър, Паисий и всички останали – кой от тях може да се похвали с такъв кариерен ръст, пълна неуязвимост пред закона и медийна любов? Няма да се учудя ако в бъдеще в учебника по история на Бат" Бойко бъде отделено повече място, отколкото на всички възрожденци взети заедно.
А Митьо Очите? Предполагам, че за него ще пишат още няколко дни подред. Все пак България е такава страна, че и най-малката дреболия веднага става водеща новина. Пък и на село няма как да е иначе. А и, имайки предвид дефицита на положителни новини, поредния мутренски скандал е нещо като своеобразно развлечение.
Каквато страната, такива и героите, такива и развлеченията...

Да живей мутрите и попфолка демокрацията!  
        
 



Гласувай:
4



1. schumpov - На положителните герои чалгадж...
12.06.2016 13:19
На положителните герои чалгаджийте им късат портретите по телевизията, а серсемите от сем далдисаха. Малкият тошко ще участва в ново реалити в темдем с унгарец. За тържествата на Бузлуджа станишката ще долети с чиния и ще държи реч изпълнена с много сложни думи, телевизионерите ще ни ги разясняват. Корнелия поведе Партията по нов път, назад към социализъма. Какво тук значи някаква си мутра, или мутри, важно е да има новини, да се говори нещо.
цитирай
2. bojinkata - На положителните герои чалгадж...
12.06.2016 15:05
schumpov написа:
На положителните герои чалгаджийте им късат портретите по телевизията, а серсемите от сем далдисаха. Малкият тошко ще участва в ново реалити в темдем с унгарец. За тържествата на Бузлуджа станишката ще долети с чиния и ще държи реч изпълнена с много сложни думи, телевизионерите ще ни ги разясняват. Корнелия поведе Партията по нов път, назад към социализъма. Какво тук значи някаква си мутра, или мутри, важно е да има новини, да се говори нещо.


Да разбирам би, че недоразумението росицаплевел е "положителен герой"? И какво му е положителното?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3236347
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930