Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.05.2016 19:06 - Колко стъпки остават до ядрената война?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1274 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Военното напрежение между Русия и НАТО очевидно на срещата във Вашингтон 

Томас Гайст, wsws.org

В речта си по време на срещата на лидерите на скандинавските страни и САЩ във Вашингтон, Барак Обама осъди руските власти, използвайки доста войнствена реторика, предупреждавайки, че членовете на НАТО остават „обединени в безпокойството си, предизвикано от растящото агресивно руско военно присъствие и поведение в балтийския регион”.

Щатския президент похвали скандинавските режими, изказвайки благодарността си заради „сериозния принос в борбата срещу ИДИЛ”, включително изпращането на специални части и логистичната помощ в подкрепа на водените от САЩ операции в Ирак.

Той специално благодари за това, че „Дания и Норвегия ще се присъединят към САЩ в приноса за обединено присъствие в авангарда, което да усили колективната ни защита в Европа”.

Американския президент потвърди, че „подкрепата за Украйна ще продължи и санкциите срещу Русия ще се запазят”. Коментарите на Обама получиха отзвук в думите на шведския президент, Стефан Льофвен, който заяви: „Няма да признаем незаконната анексия на Крим или да приемем руската агресия в Украйна”.

Щатските медии представиха острите забележки на Обама като „отговор” на предупрежденията на Путин, направени в деня, в който руския лидер разкритикува създаването на нова база на САЩ/НАТО, част от противоракетната система Иджис, разположена в Девеселу, Румъния.

Щатските лидери се опитаха да защитят системата, заявявайки, че тя е насочена срещу Иран и други „враждебни страни”. Истинската цел на създаването на базите, представляващи подготовка за възможна ядрена война с Русия, бе загатната от зам.-Министъра на отбраната Робърт Уорк, който каза, че системата е насочена към „централната и северна дъга на НАТО”, тоест руския западен и арктичен флангове.

„Това не са защитни системи, те са част от щатския стратегически ядрен потенциал, разположен в периферията, в Изт. Европа”, Путин отбеляза в петък. В официално заявление руския външен министър осъди новата база като „грубо подкопаваща договора за ограничението на ядрени оръжия”, визирайки Междинното споразумение по ядрените оръжия между Вашингтон и Москва.

Остротата на реакцията Путин спрямо ескалацията на НАТО показва историческите нива на геополитическото напрежение, усилващо се в резултат на непреклонния стремеж към военно превъзходство на Вашингтон.

Макар да са недоволни от растящия натиск, налаган от САЩ и НАТО, руския олигархичен клас не вижда друга алтернатива освен да търси примирение с много по-силните американски и европейски империалисти.

Следвайки тази традиционна черта Путин заглади критиката си с призив за компромис, заверявайки, че Русия и НАТО имат общи интереси и призова за рационалност от страна на западните лидери.

Докато увертюрите на Путин се основават на идеята, че по-рационалните западни лидери може да изберат пътя на деескалацията, за да избегнат пълномащабната война, историята на империалистката епоха доказва, че между или сред главните империалистични сили не може да има устойчив мир. Вместо това сегашното противостоене между НАТО и Русия, възникнало след десетилетия на усилваща се световна криза, доведе геополитическите търкания до най-високата възможна точка след 1930-те.

Русия – богата на ресурси територия с най-голямата площ от всички страни, някога център на СССР – представлява най-голямата възможно плячка в очите на американските и европейски елити. Те не виждат друг изход от собствената си криза освен в разделянето и покоряването на Руската Федерация, наред с Китай и пост-колониалните страни в Африка и Азия.

Хищническата политика на САЩ/НАТО е открито заявявана в официалните им документи. Официалната доктрина на НАТО, формулирана по-рано тази година, определя Русия като „надигаща се и агресивна” сила и призовава за качествено усилване на военното противодействие на НАТО спрямо Москва, по техни думи – „от застраховане към възпиране”.

През последните месеци НАТО минава от думи на действия, разполагайки нови сили и системи по границите на Русия, включително нови разузнавателни и командни пунктове и големи количества тежки оръжия във всяка от главните балтийски и източноевропейски страни.

Миналата седмица официални представители на НАТО тихо информираха медиите, че още 4000 натовски сили са били разквартировани в Прибалтика и Полша и се очаква в началото на 2017-а те да бъдат усилени с още 4200 натовски войски. Официални лица от армията на САЩ споделиха пред изданието Wall Street Journal миналата седмица, че планират „увеличено ротационно присъствие” на изток, включително „повече учения и редовно присъствие в Румъния и България”.

Съобщението дойде в разгара на мащабните учения в бившата съветска република Грузия, които продължават и в момента, включвайки над 1000 щатски, британски и грузински военни, провокативно провеждани в регион, който една не доведе до сблъсък между Вашингтон и Москва през 2008.

Ученията, приветствани от грузинските власти като „най-големите в историята на страната”, с „най-голям брой войници и най-голямата концентрация на въоръжение”, включва цяла механизирана американска рота, въоръжена с танкове и БТР-и.

Нарастващия натиск на НАТО спрямо Русия е очевиден и от задълбочаващите се връзки между западните сили и фанатично русофобските режими в Прибалтика, Изт. Европа и страните от черноморския регион, които с ентусиазъм посрещат превръщането на териториите им във военни бази.

В последните седмици украинското правителство и натовските членки Румъния и Турция настояха за усилване на НАТО в Черно море, включително създаването на мултинационална военноморска сила, която да патрулира водите около руското пристанище в Севастопол на кримския полуостров, и тя да бъде на постоянна основа. Официални представители на НАТО споделиха пред Wall Street Journal миналата седмица, че плановете за подобна флотилия са в напреднал стадий.

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216908
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031