Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.05.2016 15:28 - 9 май, Парадът и още нещо
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 4492 Коментари: 5 Гласове:
13

Последна промяна: 09.05.2016 16:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В Москва преди броени часове премина традиционния майски парад по случай Победата над фашизма, случила се преди 71 години. Парадът винаги е мащабен, има какво да се види и, конкретно в нашия роден български случай, задължитено става повод за тежки словесни баталии.
Тази година най-шумните спорове би трябвало да се завъртят около факта, че Парадът бе предаван наживо от не кой да е, а от БиТиВи. По-точно БиТиВи Action, но това не е чак толкова съществено.
Още вчера мернах статията на някакъв роден журналист, който бе огорчен от факта, че този "американски", както той го нарече, канал е решил да излъчва парада на Червения площад. Авторът явно намеква за наличието на идеологически диверсанти и предатели в редиците на канала, който по определение би трябвало неотлъчно да следва в руслото на прозападната пропаганда. Тъц-тъц, нещо много ги е разпуснал напоследък чичко Мърдок...
Екипа на БиТиВи Екшън обаче има късмет, тъй като родните русофоби са доста по-кротки от, например, украинските си събратя, които заради такава дързост с викове "зрада!" (предателство – укр.) щяха да подпалят офиса на канала и да обявят екипа му за путински агенти и сепаратисти.
Между другото, доводите на гореспоменатия български автор срещу излъчването на парада представляваха добре познатия набор от щампи на западния агитпроп: санкции, Крим, хибридна война. Айде, това за Крим го знаем, ама за хибридната война изобщо не беше обяснено в статията. Може би автора намекваше, че в Донбас воюват руски солдати? Вече две години чакам някакви доказателства, САЩ обещаваха спътникови снимки и... нищо. Имайки предвид, че всеки втори има смартфон или камера е странно как за две години никой не можа поне един руски спецназовец или танк да снима из полетата на Донбас.
Същия журналист възрази срещу парада и с това, че руските самолети постоянно били карали българските летци да се вдигат по тревога и да ги прехващат. Не знам дали това е свързано с притеснението, че керосина в българската армия е дефицит или че автора се бои от нашествие (нищо че досега няма нито един случай, в който руски самолет да е нарушил родното въздушно пространство). Но и този довод е слаб пък и каква връзка има той с телевизионното предаване?
Явно руската армия е толкова мощна, че дори само излъчването на парада по телевизията е достатъчно, за да доведе някои хора до истерия и русофобски изстъпления. Парада лази по нервите и на НАТО и щатския им господар, който активно преписва историята и доста хора вече започват да вярват, че именно Щатите са победили Хитлер, а съветските войски са стояли отстрани и са гледали. Затова и в последните години в Изт. Европа се налага 8 май като ден на Европа, именно с цел да пренасочи вниманието от 9 май.
Освен всичко друго Победата във Втората световна война е силен обединяващ фактор за руснаците, а на Вашингтон е нужен раскол в руското общество. За САЩ е ясно, че отвън Русия няма как да бъде разклатена, затова трябва да се действа отвътре, да се сее раздор в обществото, да се провокира разделение, конфликт. С тази задача са заети множеството тъй наречени неправителствени организации, мозъчни тръстове и други подобни институции, пряко или непряко спонсорирани от Щатското правителство (някои от тези организации действат и в България). И именно това представлява хибридната война, в която постоянно обвиняват Москва. Да не говорим за провокационните учения и все нови натовски военни бази, възникващи край руските граници. 
Западната преса и политици се опитват по всякакъв начин да нулират и най-малката положителна новина, свързана с Русия. Ето например последните събития в Сирия. Западната преса максимално се опитваше да игнорира Палмира, после пък недоволство предизвика организирания там симфоничен концерт, накрая като нищо може да упрекнат руснаците, че не искат да върнат Палмира на ИДИЛ. И на този фон руската армия постоянно демонстрира успехи, показва, че е по-ефективна и решителна от натовската войска. А пък този парад... не дай боже той да предизвика симпатии у масовия зрител – всичките усилия на брюкселската и вашингтонска пропаганда отиват на вятъра.
Не е чудно, че у много българи парадът на Червения площад предизвиква положителни емоции. Като се има предвид в какви сложни времена живеем, осъзнаването, че сме двайста дупка на кавала, пък и бил той европейски (макар че на някои това даже много им харесва), то маршируващите с гордо вдигнати глави и усмивки руски войници вдъхват на мнозина онова чувство на национална гордост, което, уви, не може в последните две десетилетия да им даде собствената родина.        

Що се отнася до мен, то аз днес имам повод да празнувам, пък и как не, 9 май е нещо като имен ден за мен, тъй като съм кръстен на дядо си, който на борда на боен кораб в състава на Северния флот премина войната от първия до последния ден. Воюва той достойно и заслужи няколко награди сред които медал за бойни заслуги и ордена на Червената звезда (на снимката):

image
 
Така че днес никакви скрупули, стереотипи, пропаганда или безсмислена русофобия не са способни да развалят празника ми! Поздрави на всички!    
        



Гласувай:
14



1. kuschel - Защо няма военен парад в САЩ? Въп...
09.05.2016 20:36
Защо няма военен парад в САЩ? Въпрос, който никой не желае да зададе, въпреки претенциите за свобода на много псевдолидери и политически анализатори. За да направиш военен парад на признателност и жив спомен, първо трябва да имаш ОСНОВАНИЕ! В самата Втора Световна война американците имат жертви, колкото жители има в едно сибирско село. Останалите „заслуги“ са мощен международен бизнес с оръжие, платен от всички умножено по три. Така и до днес, пък и до свършека. А от бизнес не следва парад на победата, нали? Другите евентуални основания биха могли да бъдат една Гражданска война, в която се бият сами със себе си, една катастрофално загубена война във Виетнам, две ядрени бомби в противоречие с международното право и квалифицирани като военно престъпление срещу човечеството, както и безмислено опустошаване на целия арабски свят. И ако всичко това трябва да се почете с военен парад пред Белия дом, целият свят щеше да бъде възмутен от цинизъм!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Постингът Ви и коментарът към него ми приличат на айран без кисело мляко.
09.05.2016 20:43
Един подходящ поздрпав за тандема:
https://www.youtube/watch?v=6dtflHcsOS8
цитирай
3. ozgojovan - Руснаците арно си празнуват поб...
10.05.2016 00:51
Руснаците арно си празнуват победата, ами ние защо още си стоим и търпим деформираните глисти, които измежду всички американофили и русофоби са най-кресливите и ненавистни. Да ги избесим, братя, и да изгорим труповете им, и хабер да не остане от тези жалки педерасти- българофоби и русофоби!
цитирай
4. apostapostoloff - Парадът е дело на
10.05.2016 08:13
кръгли идиоти.
цитирай
5. didanov - здравей силна статия!
10.05.2016 09:33
Прадядо ми носеше татуирания си номера от концлагера Матхаузен на ръката си, да не забравя може би ..жалкото е че след няколко поколения в България всичко е изопачени, може би защото жертвите дадени от България са нищожни в сравнение с руснаците и не всяко семейство е засегнато...поздрави
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3235267
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930