Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
02.05.2016 18:12 - Сирия: фактите, останали зад кадър (3)
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1192 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Анализ на това кой се крие зад маската на сирийската опозиция, как тези хора са свързани с ЦРУ и билдербергите и какви са целите им


Иван Бояджиев
worldissue.blog.bg, 17/04/2016

Сирийската опозиция в изгнание

Когато става въпрос за сирийската опозиция или групите, които привидно я представляват, западната преса често споменава така наречения Сирийски национален съвет (СНС). Тази група – макар това да не е единствения сирийски опозиционен алианс – получава най-много медийно внимание, ВВС я нарича „главната опозиционна коалиция”, а Вашингтон Таймс я описва като „група, под чиято шапка са обединени ред конкурентни фракции, разположени извън Сирия”. Макар да е доста спорно дали СНС наистина представлява – в една или друга степен – интересите на сирийския народ, тесните ѝ връзки с някои от най-изявените западни политици, дипломати и финансисти не подлежат на съмнение.

Често цитирана като „официален говорител” или „про-демократичен активист” е живеещата в Париж Басма Кодмани, член на изпълнителното бюро и глава на външните работи на СНС. Още през 2005, когато отношенията между САЩ и Сирия биват белязани от сериозно влошаване, Кодмани заема пост във Фондацията Форд в Кайро. През септ. 2005 тя става изп. Директор на Инициативата за Арабски Реформи (Arab Reform Initiative), спонсорирана от влиятелния нюйоркски мозъчен тръст Council on Foreign Relations, лобиращ щатските корпоративни интереси, както и неговия близкоизточен проект под председателството на бившия съветник по национална сигурност на САЩ ген. Брент Скоукрофт. Ген. Скоукрофт е бивш съветник на президента на САЩ, поел тази роля от предшественика си Хенри Кисинджър.

Друг член на международния борд на CFR е познатият на Скоукрофт гео-стратег Збигнев Бжезински, който бе назначен след него на поста съветник по национална сигурност, както и Питър Сафърленд, председател на борда на банката Goldman Sachs International. [1], [2] „Финансовия надзор” над проекта бе даден на Центъра за Европейски Реформи (CER) – британски мозъчен тръст, оглавяван от Лорд Кер, председател на нефтената компания Royal Dutch Shell. Името на Кодмани, която поне два пъти посещава печално известната конференция Билдерберг, е също в списъка на друг лобистски тръст от САЩ, European Council on Foreign Relations (ECFR), в който тя заема поста изп. Директор на неговата Инициатива за арабски реформи. Трябва да се отбележи, че главният източник на финансиране на тръста е щатската неправителствена организация „Отворено общество” (“Open Society Foundations”) на милиардера Джордж Сорос. [2]

По съвместителство Кодмани (Дамаск е посочван като нейно „място на произход”) е директор по изследванията в Acadйmie Diplomatique Internationale – официално посочвана като "независима и неутрална институция, посветена на насърчаването на съвременната демокрация". Академията е оглавявана от Жан-Клод Кусеран, бивш глава на френската DGSE, службата за чуждо разузнаване. [2] СНС, чрез говорителя си Кодмани, се обявява против всякакви преговори с правителството на Асад и многократно призовава за санкции срещу сирийското правителство и интервенция на НАТО. СНС дори се обръща към Съвета за сигурност на ООН с призив за изпращане на въоръжени миротворци в Сирия – предложение, което бе изопачено от пресата и се превърна в заглавия от рода на това в Herald Sun, гласящо: “Сирийците призовават за въоръжени миротворци” [3], все едно този призив идва от самите сирийски граждани, а не от чужда организация, подхранвана от западните финансови и политически елити, които и опитват да наложат решението за нахлуване в Сирия.

Радван Зиадех, директор на външните отношения на СНС, е високопоставен член на федералния щатски Институт за мир (USIP) и е сред подписалите писмото, призоваващо за щатска военна интервенция. Същата петиция подписват и бившия шеф на ЦРУ Джеймс Лулси, Карл Роув и други значими неоконсерватори. Той изпълнява ролята на посредник между Белия дом и сирийската опозиция от 2005 година. Друг високопоставен член на СНС, Наджиб Хадбиян, е по съвместителство в съвета на базирания във Вашингтон Сирийски център за политически и стратегически изследвания (наред със Зиядех).

Друг представител на СНС, финансово подкрепян от щатския Департамент, е Осама Монайед, основател на про-опозиционния сателитен канал БарадаТВ. Преди да влезе в СНС Монайед е бил „пиар директор на лондонската неправителствена организация Movement for Justice and Development” (MJD), която също е финансирана от щатския Департамент според данни на Уикилийск (6 милиона долара според изтеклите данни). Освен това Монайед публикува политическата програма на СНС – документ съставен от Майкъл Вайс от британския десен мозъчен тръст Henry Jackson Society (HJS), който също призовава за интервенция в Сирия[1].

Директорът по комуникации на HJS Майкъл Вайс и ролята му в СНС заслужават отделно внимание. Вайс е също блогър, експерт по сирийските въпроси, който често бива цитиран м западната преса, и върл поддръжник на чуждата интервенция в Сирия. Докладът му бива редактиран от Осама Монайед и след това възприет от СНС като част от стратегическата му литература [2]. Хамза Факхер, привидно „про-демократичен” активист, описван от Ник Коен от Обзървър като „един от най-надеждните източници за престъпленията на сирийския режим”, е всъщност програмния мениджър в лондонската организация на Монайед Strategic Research and Communications Centre (SRCC), както и екс-директор на БарадаТВ. Факхер е и колега на Майкъл Вайс, с когото те заедно пишат „Революция в Опасност”, брифинг доклад, предназначен за споменатия вече британски тръст Henry Jackson Society [2].


Бележки

[1] http://www.globalresearch.ca/us-intelligence-assets-leading-the-syrian-opposition-the-role-of-the-bilderberg-and-the-cfr/31960?print=1

[2]http://www.theguardian.com/commentisfree/2012/jul/12/syrian-opposition-doing-the-talking

[3]http://www.heraldsun.com.au/ipad/syrians-call-for-armed-peacekeepers/story-fn6s850w-1226398181549





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216253
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031