Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.03.2016 19:28 - Плевнелиев – украинският герой
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1389 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.03.2016 19:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
vz.ru, 26.03.2016

"Украйна и България ги свързва антируската политика"


Антируският българин

Сегашния президент на България е известен с русофобските си изказвания. Така през ноември 2015 Плевнелиев даде интервю на The Independent, в което заяви, че Русия уж имала намерение да разгърне хибридна война на Балканите, за да дестабилизира ситуацията в цяла Европа. В интервюто за британския вестник българския лидер говори само за политиката на Русия. Също Плевнелиев заяви, че страната му от пролетта на 2014 била засякла 10 пъти повече нарушения от страна на военните самолети на Русия.

Интервюто бе направено в такъв краен антируски маниер, че на руското МВнР се наложи да се изкаже по въпроса. По думите на официалния представител на руското МВнР М. Захарова, Москва разчита, че в София занапред ще се въздържат от подобни обвинения по адрес на Русия. Захарова също подчерта, че руски самолети не са нарушавали въздушното пространство на България. „Официално случаи на нарушение на българските въздушни граници от самите български средства за контрол не са били засечени”, заяви тя.

През март същата година българския президент официално се отказа да посети парада на Победата в Москва, макар да беше получил официална покана от МВнР на Русия. Година пж-рано, през 2014-а, в интервю за немските медии Плевнелиев нарече Русия „националистическа и агресивна държава”.

„Потъпква вековните традиции на дружба”

Реакцията на Русия последва достатъчно бързо. „У нас подобни заявления предизвикват най-сериозно безпокойство. При което това се прави в угода на моментната прозападна конюнктура, игнорираща реалността и потъпкваща вековните традиции на дружба и сътрудничество между братските народи на Русия и България”, заяви руския дипломат Александър Лукашевич. Той добави, че „българския политик не иска да забелязва настойчивите и дипломатически усилия на РФ и лично президента Владимир Путин по разблокиране на кризисното положение в Украйна”.

Още един елемент на антируската политика на България стана историята. В страната ежегодно се празнува „Деня на освобождението на Българии от османско робство”. Този национален празник се отбелязва на 3 март. Известно е, че Руската империя изигра ключова роля за независимостта на България от Османската империя. Русия подкрепи славянските народи и на 24 април 1877 встъпи във война, влязла в историята като Руско-турската война от 1877–1878. В България тази война е наречена Освободителна война.

София обаче не покани Русия на честването на този ден. „Разбира се, искаме нашите български партньори наистина да са свободни от всяко иго и да са суверени в действията и решенията си дотолкова, че по никакъв начин да не вредят на интересите на страната”, каза прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков.

Сянката на Макейн

По-рано в-к ВЗГЛЯД подробно изследва еволюцията на външната политика на България. Именно под западен натиск, включително от скандално известния щатски сенатор Джон Макейн, в София обявиха за „замразяването” на „Южен поток”, който по-рано бе напълно съгласуван.

Както съобщаваше в-к ВЗГЛЯД, в рамките на програмата, разчетена на срок до 2020г., България разглеждаше възможността да закупи многоцелеви изтребители натовско производство, които да заменят руските МиГ-21, МиГ-29 и Су-25, намиращи се в момента на въоръжение на страната. Тези дни министъра на отбраната Велизар Шаламанов изрази намерение да се откаже от руските самолети с мотива, че българските власти искат по-малко да зависят от Русия. В медиите се появи и информацията за съвместната афера на Украйна и България по продажба на руските самолети МиГ-21.

Освен това на България се отвежда важната роля на транзит на украински газ в Европа. Киев води преговори с българските си колеги и се надява на съгласие. След влошаването на отношенията с Русия трескаво се опитва да „закърпи газовите дупки”.

„Българите и турците са готови да купуват газ в Европа  през територията на Украйна, сега се водят сериозни преговори. В началото на април ще проведем преговори със Словакия, за да заработи маршрута Словакия – Украйна – Молдова – Румъния – България с изход към Турция с възможност газа да се съхранява в Украйна, бидейки купен в Европа”, каза главата на Укртрансгаз (оператор на украинската газотранспортна система) Игор Прокопив.

От началото на годината Украйна едностранно повиши ставките по газовия транзит за Газпром над 1,5 пъти – до 4,5$ за преноса на 1000 м3 синьо гориво на 100 км. Демчишин уточни, че новата тарифа е вече утвърдена. 

При това действащата тарифа по транзита не може да се повиши едностранно. Но въпреки това Киев се реши на губителния най-вече за самата нея ход. Сега Украйна се опитва да намери нови пътища за износ на газ в Европа, за да закърпи бюджета си.

„Най-важното е да навредим на „москалите”

Водещия научен сътрудник на Центъра за германски изследвания на Института на Европа РАН, политолога Александър Камкин отбеляза в интервю за в-к ВЗГЛЯД, че Порошенко си намери удобен приятел. Антируската пропаганда и политика на лидерите на Украйна и България ги сдружава.

„Украйна и България ги свързва антируската политика. Киев всячески се опитва да събере около себе си алианс от обидени на Русия страни. Става въпрос за Турция, Грузия, страните от Прибалтика. Те са готови да дружат с всеки, стига дружбата да е срещу Русия. Това е отличителна черта за украинското националистично движение. Ако си спомним 1990-те, то членовете на УНА-УНСО* воюваха за чеченските екстремисти. Какво общо има между украинските националисти с исляма или чеченците? Нищо. Просто тази дружба бе насочена срещу Русия. Най важното е да се навреди на руснаците”, споделя експерта.

Събеседникът отбелязва, че е много тъжно да се наблюдава как исторически близката България се откъсва от Русия. „Българския политически елит е израснал с помощта на щатски и европейски грантове и е в пълна зависимост от Запада. Американските фондове водят активна образователна и пропагандистка работа с елитите в Изт. Европа, създават от тях своя клиентура. Посещението на сенатор Маккейн в България не е случайно. Сега на власт в България е антируски и проамерикански елит. София води крайна антируска пропаганда и политика”, казва политолога.

Бълграския елит погреба съвместните с Русия енергийни проекти, включително „Южен поток”, отбелязва Камкин. „Защо? Какво печели България от това? И какво може да даде в замяна Украйна? Абсолютно нищо. Наред с това се преписва и историята. Забравя се помощта на Руската империя за България срещу Османската империя, премахнати са почти всички паметници на руските дейци. Това е подарък за Киев. Порошенко намери удобен за себе си приятел”, заключава събеседника на изданието. 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3237448
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930