Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.02.2016 20:05 - Когато черното стане бяло, а кривото – право
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1341 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Изданието "Взгляд" направи подборка с 7-те най-популярни пропагандистки клишета, с които всекидневно се промиват мозъците на редовите украинци и се поддържа мита за тъй наречената "революция на достойнството" или Майдана, казано с една дума. При това, колкото и да е абсурдно, митът се поддържа жив именно от тези, срещу които формално бе насочен "Майданът", избухнал в края на 2013-а.

А ето ги и въпросните клишета:

Мит 1: "Небесната сотня" на "Майдана" бе разстреляна от агенти на Кремъл 

Реалност: Доказателства за това няма до ден днешен. Затова пък има много косвени доказателства, че по активистите и полицаите са стреляли едни и същи хора, свързани с организаторите на "Майдана". Освен това стрелбата се е водила от сградите, които в този момент са били под контрола на революционерите.

Мит 2: Евросъюзът отваря пазарите си за украинските стоки

Реалност: През 2015-а украинският износ за ЕС падна с 35%. Освен това украинският износ е ограничен с квоти, надхвърлянето на които се облага със сериозни такси.

Мит 3: ЕС отваря границите си за украинците

Реалност: Възможността за кратки туристически пътувания без визи в страните от Шенген за момента само се обсъжда, без скорошни перспективи да се случи наистина. Много от европейските страни дори усилиха визовите ограничения за украинските граждани.

Мит 4: Украйна сега получава газ от Европа и е енергонезависима от Русия

Реалност: Реверсният газ, формално получаван през Европа, всъщност идва от Газпром, но минава през посредници, което съответно го оскъпява излишно.

Мит 5
: Майданът освободи Украйна от олигарсите.

Реалност: Олигархът Янукович бе свален от президентския пост и заменен от олигарха Порошенко, който през 2015г. увеличи личното си богатство с 20%.

Мит 6: Русия обяви икономическа блокада на Украйна

Реалност: Русия до ден днешен е готова да доставя газ, въглища и ток на Украйна при това допуска и отстъпки по цената. Освен това руските пазари не са затворени за украинските стоки. Митата за тях са същите каквито и за европейските стоки.

Мит 7: Украйна защитава Европа от "руската агресия".

Реалност: За повече от 2 години не бе представено нито едно доказателство, че руските въоръжени сили по някакъв начин застрашават Европа или участват в конфликта в Изт. Украйна. Обещанията на американските власти да предоставят доказателства за това така и не бяха изпълнени. Около руските граници пък възникват нови натовски бази, появяват се американски военни контингенти и се провеждат провокативни учения.  



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216509
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031